Hovedby eller købstad?

Assens Kommune

Af

Lise Wolf – lw@folekbladet.net

Skal Assens være hovedbyen i Assens Kommune, eller skal den som de seneste mindst 500 år være købstaden i Assens Kommune. Og er der egentlig nogen forskel?

Årets sidste byrådsmøde plejer at være hurtigt overstået, men i år var det anderledes. Lysten til at markere sig politisk var udtalt, og debatterne blev lange. En af dem, der kom til at fylde, var vedtagelsen af en ny planstrategi og herunder et forslag fra Socialdemokraterne om, at Assens udnævnes som kommunens hovedby. Den primære begrundelse var, at det er her rådhuset ligger, det er her det Kyst- og Lystfiskercenter skal ligge, som ventes at tiltrække masser af turister til området, og at det at blive benævnt hovedby, kan være med til at generere en udvikling af området.

Det socialdemokratiske forslag fik opbakning fra SF:

  • Vi bruger i forvejen mange penge her i forhold til de øvrige byer. Det er ikke at tale sandt over for vores borgere at sige, at det ikke er hovedbyen, men det betyder ikke, at vi ikke også skal udvikle de øvrige centerbyer og hele kommunen, sagde Jeanette Sandberg.

Poul Erik Svendsen (S) bemærkede, at Assens Kommune har søgt og fået 10 mio. kroner fra Realdania til Assens som hovedby. Assens Kommune skulle selv lægge lige så mange penge oveni.

  • Det er da problematisk, at vi så ikke vil kalde den det, sagde han.

Modstanderne af at kalde Assens for hovedby lagde vægt på at sende et signal om, at man vil lige udvikling af hele kommunen. Derfor skulle Assens være kommunens købstad, som den har været det i 500 år.

  • Jeg er ked af diskussionen om hovedby. Siden kommunesammenlægningen har vi lagt et stort arbejde i at få samlet det hele til én kommune. Det er svært især nordpå, hvor folk er orienteret mod Odense eller Middelfart. Der er ingen funktioner, der gør ,at man nødvendigvis skal herned. Borgerservice kan man også gå på i Odense og Middelfart, og det giver en undertone af, at Assens skal have en særstatus, som vi er nogle, der har svært ved at se nødvendigheden af, lød det fra Bodil Boesgaard (V).
  • Det er vigtigt at sige, at ikke noget er bedre end andet. Vi er stolte af Assens bys 500 årige historie, men det gør den ikke til hovedby, vi vil tilgodese alle på lige fod, fastslog Jens Henrik Thulesen Dahl (Danmarksdemokraterne), der derfor heller ikke ville give Assens betegnelsen hovedby.
  • Vi har alle en fælles interesse i at investere bredt i kommunen, men det ændrer ikke på, at vi har en hovedby, sagde Charlotte Vincent Petersen, der mente, at man ved at ændre værdifortællingen om Assens kunne trække flere tilflyttere også til den sydlige del af kommunen. Hun nævnte, at selv om der var vækst i centerbyerne Tommerup, Vissenbjerg og Aarup, gik det samlet set nedad med befolkningstallet i kommunen. Øgede skatteindtægter ville hun gerne bruge på mere velfærd, sagde hun.

Lone Akselsen (A) fremhævede, at Venstre havde været med til at trække funktioner til Assens.

  • Vi vil ikke skabe en hovedby, vi har en. Vi har ikke syntes, at alt skulle centraliseres, for eksempel jobcentret og ungeenheden, men det ville blandt andre Venstre, og nu ligger de her i det, vi så kalder hovedbyen, sagde hun.

Argumenterne for hovedby-betegnelsen overbeviste dog ikke, og således forbliver Assens kommunens købstad og rådhusby.

Del denne historie på: