Hjælp dit barn gennem pollensæsonen

Assens Kommune

15. juni 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

For de fleste danske børn har det været en lang vinter med nedlukning, hjemmeskole og alt for lidt leg med vennerne. Af den grund ser mange af dem også frem til forår og sommer, hvor der er bedre mulighed for at have det sjovt udendørs. En omgang rundbold på græsplænen er dog ikke den rene leg for de børn, der hvert år rammes af pollenallergi.

”Det er vigtigt at behandle høfeber, da situationen gør det sværere at indlære, og fordi ubehandlet høfeber kan udvikle sig til astma,” lyder det fra professor og overlæge dr.med. ved Rigshospitalet Vibeke Backer.

Alene i Region Syddanmark lider over 200.000 personer af luftvejsallergi – også kendt som høfeber – og børnene er heller ikke fritaget fra allergiens gener.

”De fleste udvikler høfeber, når de er børn eller unge, og symptomerne er de samme som hos voksne. Selvom piger og kvinder også udvikler høfeber, er overvægten klart hos drengebørn.” Sådan lyder det fra professor og overlæge dr.med. ved Rigshospitalet Vibeke Backer.

I en undersøgelse fra 2019 foretaget af Nordstat for medicinalvirksomheden ALK svarede 53 procent af de voksne pollenallergikere i Region Syddanmark, at de oplever en del eller mange gener i forbindelse med deres pollenallergi, og det samme gælder også for mange børn. Symptomer på pollenallergi er mange, men for de fleste består de af kløende næse og øjne, stoppet næse og mange nys – alt sammen noget der minder om en slem forkølelse. For nogle kan allergien også resultere i hovedpine, svimmelhed og astmaanfald. Alt sammen noget der kan få både en fodboldkamp og en tur i haven til at blive en udfordring i sig selv.

Behandling af pollenallergi

Hvis dit barn har kraftige symptomer på pollenallergi og lider under dem, så kan lægen måske hjælpe. Lægen vil spørge ind til symptomer og derefter enten tage en blodprøve eller lave en priktest – ingen af de to test tager lang tid eller er farlige. De laves for at lægen kan se, om dit barn lider af pollenallergi.

At blive diagnosticeret som pollenallergiker gør det muligt for lægen at hjælpe dit barn med at finde den rigtige behandling, så både forår og sommer ikke behøver at indeholde snot, træthed og andre allergiske symptomer. Men det er også vigtigt, fordi ubehandlet allergi er en af de hyppigste årsager til astma.

”Et barn med høfeber vil opleve en næse, der er lukket til, tunge bihuler og koncentrationsbesvær. Det er vigtigt at behandle høfeber, da situationen gør det sværere at indlære, og fordi ubehandlet høfeber kan udvikle sig til astma,” forklarer Vibeke Backer.

Børn kan i dag modtage meget af den samme behandling for pollenallergi som voksne. Det gælder både i forhold til at behandle symptomerne og i forhold til længere behandlingsforløb som en egentlig vaccination.

Symptombehandling kan ikke fjerne din pollenallergi, men den kan reducere følgerne som snottet næse, ubehag og følelsen af at være syg. Behandling kommer ofte i form af tabletter eller dråber, som du kan købe på apoteket.

Immunterapi, også kaldet allergivaccination, behandler årsagen til allergien ved at omstille immunforsvaret, så det ikke længere reagerer på ufarlige stoffer som f.eks. pollen. Behandlingen består i, at du med jævne mellemrum får enten en sprøjte hos din læge i tre til fem år eller dagligt tager en hurtigopløst smeltetablet derhjemme i tre år. Modsat symptombehandling kan allergivaccinationen afhjælpe din pollenallergi, også efter behandlingen er afsluttet.

Del denne historie på: