Godt ord igen!

Assens Kommune

20. december 2021

Af Helge Desler

Endnu et år synger på sidste vers, og det betyder – traditionen tro – at Dansk Sprognævn og P1-programmet ”Klog på Sprog” igen er klar til at kåre ”Årets Ord”. Det er jo en tradition, og det sker ved en liveudsendelse af ”Klog på Sprog” på fredag den 17. december på P1.

Det er landets borgere, der har været flittige og sendt forslag ind. Så spændingen er stor. Hvad mon det bliver for et ord, der kan sikre sig førstepladsen i et år, hvor coronaen fortsat har sat sit markante præg på landet. Og hvilket ord, der i den forbindelse mon har været mest fremme i den offentlige debat i 2021.

”Årets Ord” kan være et nyt ord, der er dukket op i løbet af året, for eksempel Coronapas. Det kan naturligvis også være et gammelt ord, som har fået en ny betydning, eller et ord, som er nyopfundet og ikke til at komme uden om.

Det danske sprogs udvikling sker blandt andet ved at indsamle nye ord, nye ord-forbindelser, nye ord-anvendelser og nye forkortelser.

Det sker ved hjælp af en bred og omfattende overvågning af aviser, tidsskrifter, fagblade og bøger suppleret med tekst-tv, sproget på de sociale medier, i radio og TV og i almindelige samtaler.

 Sidste år var det ordet Samfundssind, der var vinderen, og til dette sagde landets statsminister Mette Frederiksen blandt andet, at samfundssind er vores fælles fortjeneste, og hun sagde tak til alle, der havde vist samfundssind. Samtidig blev Corona kåret som årets tegn af Dansk Tegnsprog under Dansk Sprognævn.

Tidligere vinderord er blandt andet Klimatosse, Hvidvask, Kvindelandsholdet, Danskhed, Flygtningestrømme og MobilePay.

Ordsamlingen her er naturligvis blevet digitaliseret, men startede faktisk som en fysisk seddelsamling der med sine 800.000 ordresedler i dag er klassificeret som kulturarv.

Skulle man måske gætte på, at vinderordet i år bliver ”Undskyld”?

Del denne historie på: