Første gang på skiferie i bil? Få styr på sikkerheden

11. februar 2022

Bilen er pakket, og familien sidder klar med kiks, iPads og sovebamser. Men har du fået helt styr på sikkerheden inden take off? Turen til Alpernes løjper og Norges skilifte er fyldt med farer – lige fra forkert monterede autostole og slidte dæk til skænderier og gråd på bagsædet. Her får du gode råd til en både sikker og hyggelig tur fra Jesper Sørensen, der er teknisk chef hos Bridgestone.

1. Tjek autostole og selepuder 

Tag autostolene ud og monter dem igen, så du er sikker på, de er monteret korrekt. Mange autostole er monteret forkert og giver kun falsk tryghed. Brug Isofix, hvis det overhovedet er muligt i din bil, det minimerer risikoen for forkert montering. Og selvom dine børn synes, de er vokset fra autostol og selepude, skal du stå fast. Børn op til 12 år skal sidde på en selepude, og barnet skal være over 140 cm for at sidde på et forsæde med airbag.

2. Pak bilen korrekt 

Store, tunge ting må ikke ligge løst i bilen – ved sammenstød kan de blive kastet rundt i kabinen og ramme passagererne. Spænd dem fast eller læg dem i bagagerummet. Det gælder også underholdningen til børnene – bøger og iPads er tunge, når de flyver gennem luften. Husk altid net eller gitter mellem kabine og bagagerum, så kufferter, skistøvler og legesager ikke forvandler sig til massive våben ved en hård opbremsning. 

3. Tjek dine dæk og husk snekæder, skovl og varme tæpper

Husk snekæder – i flere europæiske lande er det et krav. Tjek også dit dæktryk og dækkenes mønsterdybde. Slidte dæk giver længere bremselængde, og flere europæiske lande forlanger en mønsterdybde på minimum 3 eller 4 mm mod 1,6 mm herhjemme. Husk også at pakke en skovl, proviant og varme tæpper, så du er beredt, hvis I skulle køre fast eller holde længe i kø. 

4. Overvurder ikke dig selv og dine køreevner

Overhold hastighedsbegrænsningerne og kør efter forholdene. Trafikken på den tyske Auto Bahn kan være heftig, og måske er du lidt ude af træning efter corona? Det samme gælder snekørsel – efter mange år med våde vintre er du sikkert ikke helt fuldbefaren længere. 

5. Kør bil, når du kører bil 

Hold opmærksomheden og blikket på vejen og trafikken, også selvom resten af familien har gang i en vild diskussion eller en ekstra spændende version af 20 spørgsmål til professoren. Når du mister koncentrationen, øger det risikoen for pludselige opbremsninger og ulykker. Så underholdning til børnene er et must. Skrigende børn og teenagere, der slås på bagsædet, forstyrrer mere, end du tror, og udgør en stor sikkerhedsrisiko.

6. Husk pauserne! 

Kør ikke turen i ét stræk, selvom det kan være fristende – heller ikke når I skal hjem. Du bliver uopmærksom, når du er træt, og det er farligt! Tag hellere en ekstra overnatning. 

Sørg i det hele taget for at holde pauser, hvor du og resten af familien kan strække ben og være aktive sammen. Det sikrer også ro på bagsædet. 

7. Undgå at forlænge køreturen 

Hold dig løbende opdateret om vejrændringer og slip for timelange køer med FDM’s ugentlige kø-prognose: 

https://fdm.dk/alt-om-biler/koer-selv-ferie/trafikinformation/koeprognose-den-kommende-weekend

8. Tast nummeret til vejhjælp ind i din mobil 

– og tjek at din vejhjælp dækker i de lande, I skal køre igennem. 

Del denne historie på: