Dit spildevand kan være med til at afsløre Covid-19

Assens Kommune

8. december 2021

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Assens Forsyning tager daglige prøver fra fire renseanlæg, der skal være med til at opspore smitte og smittespredning af Covid-19 og den nye variant, Omikron. Prøverne er en del af en landsdækkende indsats, der skal minimere og inddæmme spredning af smitte.

Spildevandet fra vores toiletter indeholder vigtig viden, som kan bruges til at opspore og bekæmpe covid-19, fordi smittede med stor sandsynlighed udskiller virus gennem deres afføring.

– Spildevandsprøver kan vise tegn på smitte, inden der opleves symptomer, derfor er test af spildevandet en effektiv og vigtig metode til at opdage smittestigning og iværksætte forebyggende tiltag, som kan minimere og inddæmme spredning, skriver Assens Forsyning i en pressemeddelelse.

Det er spildevandet fra indløbsbygværkerne til renseanlæggene i Aarup, Haarby, Assens og Aa Strand, der gennem et par måneder dagligt er taget prøver af. Tre gange om ugen sendes de til Eurofins, der analyserer dem på vegne af Statens Serum Institut. Spildevandet kan give et indtryk af smitteniveauet i det område, spildevandet kommer fra.

Prøverne fra Assens Forsyning er kun en lille del af de spildevandsprøver, der indsamles til formålet. I alt samles der flere gange ugentligt prøver ind fra 200 renseanlæg. 

Hvis der findes en forhøjet koncentration af virus i en spildevandsprøve, kan myndighederne bede om yderligere prøver fra andre knudepunkter i de lokale spildevandssystemer og på den måde lokalisere og inddæmme smitten rundt omkring i landet.

Det har endnu ikke været tilfældet i Assens Kommune.

 – Men vi ved fra analyseresultaterne, at der ofte er SARS-CoV2-virus i prøverne fra samtlige anlæg, ikke mindst de seneste par uger, siger Brian Gottschalck V. Larsen, der er driftsmedarbejder ved Assens Forsyning.

Medarbejderne hos Assens Forsyning A/S bruger cirka 7,5 tim om ugen på at tage og indsende prøver fra de fire renseanlæg til fordel for opsporing af covid-19 i spildevandet. Udgiften dækkes af Statens Serum institut.

Del denne historie på: