Det er blevet lidt nemmere at låne til boliger på landet

Assens Kommune

Af Lise Wolf lw@folkebladet.net

Har du prøvet det. At finde lige det hus, der passede til dig, din familie og jeres økonomi, og så få en lang næse i banken, når den afslog et lån med den begrundelse, at drømmehuset lå for langt ude på landet? Så kan du glæde sig over, at det pr. 1. juli er blevet lidt nemmere at nå fra drømmen til den afsluttende hushandel.

Det er i hvert fald hensigten med en ny lov om boliglån med statsgaranti i landdistrikterne.

I første omgang skal kreditinstitutterne indgå en vilkårsaftale med Finasiel Stabilitet, der administrerer ordningen, man kan dog allerede nu spørge til ordningen i sin bank, hvis man er interesseret i muligheden for statsgaranti, lyder det i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

 – Postnummeret må ikke blive en stopklods for at få lov at låne penge til drømmehuset af banken. Derfor er det her noget, jeg har set frem til meget længe. Det er så vigtigt, at vi nu styrker sammenhængskraften med endnu et initiativ, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Også i Landdistrikternes Fællesråd er man glad for muligheden for statsgaranti.

 – Nu kan alle danskere efter alt at dømme få mulighed for med ro i maven at investere i deres ønskede bolig, hvor den end befinder sig. Dermed kan statsgaranti på boliglån forhåbentlig vise sig at blive endnu et vigtigt træk mod at sikre mulighederne for liv og udvikling i hele landet, siger formand Steffen Damsgaard.

Statslån med begrænsninger

For at få et statslån stilles der visse krav til situationen. Ejendommen skal have en kvadratmeterpris under 10.000 kroner og skal ligge i et postnummer med en gennemsnitlig handelspris, der ikke overstiger 8000 kroner kvadratmeteren eller have en handelspris under 8000 kroner. Desuden gælder statsgarantien kun for den del af belåningen, der ligger i spændet 60-90 procent, man skal altså fortsat have kreditforeningens ja til det øvrige lånebehov. Har man fundet en bolig på 130 kvadratmeter til en mio. kroner, vil statslånet være på 270.000 kroner, og kreditinstitutterne skal bære 10 procent af risikoen i forhold til det enkelte lån.

Endelig er statslånet forbundet med en lille merudgift i forhold til et lån uden statsgaranti. Det skyldes, at man vil sikre, at garantien kun bruges i de tilfælde, hvor man ikke kan låne på almindelige vilkår.

Kun Haarby ligger under Den gennemsnitlige handelspris udregnet på postnumre i Assens Kommune ligger i de fleste tilfælde over 8000 kroner pr. Kvadratmeter. 

Kun 5683 Haarby ligger ifølge Realkreditrådets statistik under (6295 kroner). Gennemsnits-kvadratmeterpriserne i kommunens øvrige postnumre ser ud som følger: 5690 Tommerup: 9229 kr., 5560 Aarup 9129 kr., 5620 Glamsbjerg 8708 kr., 5492 Vissenbjerg 8702 kroner, 5610 Assens 8607 kr., og 5631 Ebberup 8283 kr. Alle tallene er fra 1. kvartal 2022. Det skal nævnes, at ser man flere kvartaler bagud, svinger priserne en del.

Del denne historie på: