Assens er kommunen med næstmindst CO2-udledning

Assens Kommune

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Når det gælder indkøb havner Assens Kommune på en flot andenplads som den kommune, der har næstmindst CO2-udledning.

Genbrug af gamle bygninger i stedet for at bygge nyt. Det er et af svarene på, hvorfor Assens Kommune klarer sig så flot, når det gælder CO2-udslip via kommunale indkøb.

– Der sker en stor CO2-udledning, når man bygger nyt, derfor har vi stort fokus på, hvordan man kan udnytte og udvikle de bygninger, vi har, til andre formål, siger formand for Miljø-, Teknik- og Planudvalget Jens Jakobsen (V) i en pressemeddelelse.

Som et dugfrisk eksempel kan nævnes, at kommunen lige nu er ved at give en eksisterende bygning nyt liv på Pilehaven i Assens, hvor en tidligere administrationsbygning er ved at blive omdannet til plejeboliger til borgere med særlige behov i tilknytning til institutionen Pilebakken.

– Når vi genanvender eksisterende bygninger, sparer vi CO2, da vi ikke skal bygge ydermure, støbe fundament og lave en ny tagkonstruktion. Det betyder jo, at der ikke skal produceres nye byggematerialer – eksempelvis mursten – til den del, fortæller Malthe Olsen, projektleder i Trafik, Byg og Ejendom i Assens Kommune.

 – Vi kigger altid på, hvilket potentiale, der er i de bygninger, vi står med, og så genanvender vi så meget, som giver mening i forhold til den nye funktion, som bygningen skal have, forklarer han.

På samme måde har kommunen genanvendt flere bygninger, som ikke er solgt. Af ældre dato kan nævnes, at det tidligere rådhus i Aarup blev til daginstitution og det tidligere rådhus i Tommerup til administration for blandt andet hjemmepleje og sygepleje, og det tidligere rådhus i Assens er som bekendt lige nu ved at blive ombygget til Kulturkajen, som blandt andet skal rumme det nye bibliotek og turismeaktører.

Også i mindre målestok genanvendes byggematerialer som for eksempel mursten, og samtidig med en ombygning som den på Pilebakken tænkes også energirenovering ind, så bygningen i sin nye form bliver mere energivenlig.

Det er Energistyrelsen og Økonomistyrelsen, der i samarbejde med kommunerne ha lavet en ny beregningsmodel, som gør det mulig at få overblik over og sammenligne kommunernes udledning af CO” i deres indkøb på tværs af 450 forskellige kategorier

Del denne historie på: