Æblefestivalen er skudt igang

Assens Kommune

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Pres dem, spis dem, rå eller i kage, lav kunst med dem, spred dem. Der er æblefestival i Assens Kommune de næste tre uger, og den byder på aktiviteter for både børn og voksne

Denne og de kommende to uger står i æblets tegn i Assens Kommune. Årets Æblefestival er i gang, og rundt omkring i kommunen vil der være arrangementer, der har med æbler at gøre.

I de næste to uger er der æblekunst på bibliotekerne fremstillet af kommunens børnehave- og dagplejebørn.

I Brylle bliver der plantet æbletræer ved kirken, skolen på det grønne område og i hundeskoven, og har du rigtig mange æbler i haven kan du få dem presset ved en æbleevent lørdag 7. oktober ved Fyrtårn Tommerup.

Æblepressen arbejder mellem klokken 10 og 14, og der er æbleworkshop ved æbleekspert Karsten Hansen. Der er også mulighed for at få presset æbler andre steder i løbet af de tre uger festivalen varer.

Politikere er ellers mest kendt for at lave rævekager, men i anledning af æblefestivalen laver de politiske æblekager med deres kerneværdier, som de uddeler smagsprøver af, alt imens de holder politiske æblekagetaler. Det sker på Willemoes Plads i Assens ligeledes lørdag 7. oktober.

Samme dag er der ølsmagning hos Café Ernst, som har allieret sig med Thors Hal Bryghus og har fået en øl brygget specielt til denne dag, den hedder Ernsts French Saison og er smagt til med hyben og æbler.

Et fast punkt på programmet er besøg i Madam Bundsens Økologiske Æblehave på Faaborgvej 12 i Assens. Det er der mulighed for i tirsdag, onsdag og torsdag i efterårsferien, 17.-19. oktober, klokken 12-16. Her kan man høre fortællingen om haven med 350 gamle danske æblesorter og få gode råd om pasning af træerne.

Torsdag 19. Oktober er der æbleskattejagt for børn og voksne. Mødestedet er Flemløse Kro, Langgade 3 i Flemløse.

I Thorøhuse Forsamlingshus arrangeres den store bagedyst, og mon ikke det går ud på at bage æblekager. Tilmeldingen er overskredet i skrivende stund.

I Porten i Sarup, Søbrovej 12 i Sarup, er der kreativ æblekafe fredag i efterårsferien.

Søndag 22. oktober slutter det hele i æblelunden i Flemløse, hvor man kan høre om årets æbletræ og smage “Fyns bedste æblesnitter”.

Æblefestivalen i Assens går tilbage til 2014, da Morten Grimsgaard på Gl. Avernæs havde fået ideen, blandt andet fordi Ingrid Marie æblet stammer fra Høed ved Vodltofte. Formålet med festivalen er at sætte Assens Kommune på landkortet som en innovativ og grøn kommune, som vil gavne alle borgere på både det sundhedsmæssige og kulturelle plan.

Alt arbejde i forbindelse med festivalen udføres af frivillige og finansieres gennem en række sponsorer.

På www.aeblefestivalassens.dk kan du se hele programmet, herunder alle de mange steder, der er mulighed for at få presset sine æbler, spise æblekage med videre i løbet af festivalen.

Del denne historie på: