60.000 nye skolebørn i trafikken i august:

Assens Kommune

14. august 2022

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Her skal bilister passe på

Ni ud af ti bilister er særligt opmærksomme på nye elever i trafikken, viser undersøgelse. Men også ældre elever på el-hjul, cykel og knallert kræver stor opmærksomhed, fordi de har ekstra fart på. Følg ti råd, der øger trafiksikkerheden for både små og store skolebørn.

Der er ekstra god grund til at passe på i trafikken, når knap 60.000 nye skolebørn ifølge Børne- og Undervisningsministeriet i begyndelsen af august bevæger sig på vej til skole for første gang.

I en ny undersøgelse foretaget af Applus Bilsyn blandt 1.240 bilister svarer ni ud af ti, at de i ’høj grad er ekstra opmærksomme på deres kørsel ved skoler og i nærheden af skolebørn i forbindelse med årets skolestart’. Og det er der rigtig god grund til, vurderer Applus Bilsyn, som hvert år undersøger bilisters ageren i trafikken i forbindelse med skoleårets første uger.

– De mindste elever er et betydeligt risikomoment i trafikken, fordi de mangler rutine og eksempelvis pludselig kan finde på at krydse vejen uden at se sig for. Seks ud af ti bilister i vores undersøgelse svarer, at det netop er de helt små og nye i trafikken, som de frygter mest at påkøre. Så det kan rigtig mange bilister genkende, fortæller John Gantzhorn, teknisk konsulent hos Applus Bilsyn.

Ældre skolebørn og forældre bøjer trafikreglerne

Imidlertid er det ikke kun de alleryngste skolebørn, som udgør en fare i trafikken.

Fire ud af ti bilister svarer, at de også er bange for at påkøre ’ældre børn på el-hjul, knallert eller tilsvarende køretøj’, efterfulgt af ’ældre børn på cykel’, som er den tredje største gruppe af risikoudsatte skolebørn ifølge undersøgelsen.

– Ældre skolebørn på to hjul har fart på, og så er det ikke usædvanligt, at de kører mod kørselsretningen eller over fodgængerfeltet. Et andet problem kan dog være forældre, der bringer eller henter deres børn på skolen. Også for dem gælder reglen om at sænke farten og så være ekstra opmærksomme på de bløde trafikanter, forklarer John Gantzhorn.

Færdselspolitiet oplyste sidste år, at det de foregående to år udstedte 15 procent flere bøder til forældre, der ikke overholdt trafikreglerne ved skoler. Blandt årsagerne var for høj fart, kørsel med mobiltelefon og ulovlig parkering.

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet gik ca. 59.500 elever i børnehaveklasse i skoleåret 2020/2021. Det samlede antal elever i børnehaveklasse har været faldende de seneste fire skoleår grundet mindre fødselsårgange og er endnu ikke opgjort for i år.

Fakta: 5 bilistråd til at passe på skolebørnene

1. Overhold fartgrænsen. Din fart kan skabe farlige situationer og utryghed på skolevejene. Ved at trykke lidt mindre på gaspedalen, kan du bremse markant hurtigere.

2. Orienter dig grundigt. Børn kan være impulsive i trafikken og kan krydse vejen uden at se sig ordentligt for. Hold øje med holdende biler, hvor børn kan løbe ud fra.

3. Særlige regler ved skoler. Skolepatruljer, 40 km/t-begrænsninger og ensretning omkring skole kan hæmme din kørsel, men de styrker trafiksikkerheden for de små.

4. Pas på når du bakker. Bakkende biler skaber forholdsvist mange ulykker, viser undersøgelser. Få øjenkontakt, hvis du bakker og vent til der er fri bane.

5. Sideveje og højresving. Ofte overser cyklister faren fra sideveje og kører ud uden at holde tilbage. Bid mærke i højresving, hvor cyklister kan ’gemme’ sig i den blinde vinkel, når du drejer.

Kilde: Applus Bilsyn

Fakta: Fem råd til at øve trafiksikkerhed med dit skolebarn

1. Lær dit barn de grundlæggende regler i trafikken. Dvs. stop ved rødt lys og kantsten, se dig for til begge sider, gå kun over, hvis du har fuldt udsyn.

2. Gå ned i knæ og se trafikken fra dit barns højde. Børn har ikke samme overblik som voksne, så hjælp med at analysere trafikken.

3. Træn vejen til skole på cykel og til fods i ugerne op til skolestart og i løbet af skoleåret. Sørg for at de gode trafikvaner sidder fast. Beløn gerne med en præmie.

4. Har du langt til skole, så parker gerne et stykke derfra for at give dit barn erfaring med trafikken.

5. Hvis I cykler, så husk hjelmen. Dit barn bør altid cykle foran dig, gerne inderst til højre, aldrig bagved. Skal I dreje eller stoppe, så sig til i god tid og marker med hånden. Træk, når I skal krydse en vej.

Kilde: Applus Bilsyn

Del denne historie på: