400.000 små havørreder sættes ud – babysittere passer på dem

Assens Kommune

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Fyns Laksefisk gør sammen med Havørred Fyn, der drives af de ni fynske kommuner, igen i år en indsats for at øge de fynske ørredbestande.

411.000 små, halvandet år gamle havørreder, i fagsproget også kaldet smolt, vil I år blive sat ud i 34 forskellige vandløb på Fyn, Langeland og Ærø. Og i år får de særlig opmærksomhed på deres første svømmetur i det fri. Det er såkaldte smoltvagter, der skal holde øje med dem fra land, og det hele koordineres ved hjælp af en helt ny app. For at man kan overvåge dem, er alle de små fisk blevet mærket, før de sættes ud.

Avlen, opdrættet og mærkningen foregår hos FGU – Fyns Laksefisk. Efter udsætningerne er der dog brug for endnu flere frivillige, som på en gang kan agere babysitter og fugleskræmsel for de små fisk på deres første færd mod havet, lyder det i en pressemeddelelse fra Havørred Fyn. 

 – Når smolten bliver sat ud, går der noget tid, før de har vænnet sig til deres nye omgivelser. De samler sig i store stimer og det gør det svært for dem at skjule sig. Derfor skal der passes lidt ekstra på dem i deres første døgn i det fri, forklarer Linda B. Høgh, fiskemester ved FGU – Fyns Laksefisk.

En smoltvagt står gerne i tre timer lige der, hvor smolten er blevet sat ud, og skal først og fremmest holde store rovfugle væk.

Også andre steder i landet har man fået øje på den fynske måde at passe smolten på, og derfor er smoltvagt-konceptet nu udbredt til udsætninger i hele landet gennem et samarbejde mellem sports- og lystfiskerorganisationer, Dansk Laksefond og Fyns Laksefisk.

Samarbejdet har blandt andet resulteret i en app, hvor interesserede kan booke sig ind på ledige smoltvagter i deres lokalområder.

Appen “Smoltvagt” findes på såvel Google Play som i App Store.

FAKTA

Udsætninger og vagter i Assens Kommune

I alt udsætte 54.000 små ørreder i Assens Kommune.

Det første sted er Aa Å, hvor der blev sat 9000 smolt ud først i april.

Ved Puge Mølle Å sættes 16.000 småfisk ud. 

Her er brug for 13 vagter 14-16- april.

Ved Haarby Å, 16.000 smolt, her er der 14 vagter.

Planen er vejledende.

Man kan booke sig på en smoltvagt på appen 

Smoltvagt, som findes i Google Play og i App Store.

Del denne historie på: