1,8 mio. LAG-kroner til udviklingsprojekter i Assens Kommune…

Assens Kommune

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

I år er absolut sidste chance for at få del i LAG-midlerne. LAG MANK havde ved årets begyndelse syv mio. kroner i kassen. 

Halvdelen er netop fordelt og godt 1,8 mio. kroner gik til projeter i Assens Kommune.

Flødebolleproduktion, saunagus under åben himmel, vandaktiviteter og en mobilscene med eventkøkken er nogle af de projekter, LAG MANK, der dækker Middelfart, Assens, Nordfyns og Kerteminde Kommuner, har valgt at støtte i Assens Kommune ved årets første uddeling. Og den næstsidste i det hele taget.

Der kommer endnu en ansøgningsrunde 2. maj, herefter er det slut med LAG-midlerne.

Som det fremgår af de indstillede projekter er temaerne naturturisme, fødevareudvikling og friluftsliv, men formand for LAG MANK, Carsten Petersen lægger ikke skjul på, at man især gerne ser ansøgninger fra fødevare- og turismebranchen.

– Noget af det unikke ved LAG-ordningen er, at vi kan støtte iværksættere og små virksomheder med et kontant tilskud til nye initiativer. Jeg vil derfor opfordre til, at man starter i god tid og tager fat i LAG-koordinatorerne for sparring, siger han i en pressemeddelelse fra LAG MANK.

En iværksætter, der fik støtte i denne omgang er Sweet North i Haarby, som producerer luksusflødeboller.

Virksomheden fik i 2020 også LAG-støtte til opstarten, og denne gang blev det til et tilskud på 278.000 kroner til anskaffelse af udstyr til automatisk skumproduktion.

Oplevelser kommer før center

Den største støtte får Schmidts Radio i Magtenbølle – 750.000 kroner til en mobilscene med eventkøkken. Hvordan det hænger sammen kan du læse andetsteds på siden.

Den næststørste pose penge går i retning af Assens. Her får Udvikling Assens, Assens Kommune og Assens Molelaug via Foreningen Assens Kyst- og Lystfiskeri mulighed for at udvikle og teste en del af de aktiviteter, der også kan blive aktiviteter i det kommende Kyst- og Lystfiskercenter, som staten har udpeget Assens som hjemsted for. Fra maj 2022 til september 2023 søsættes omkring 100 aktiviteter som ålegræssafari på Thorø, tips og tricks til lystfiskeriet og lær at finde kystens godbidder.

– Tanken er, at vi afprøver, stopper op, justerer, afprøver videre til den sidder i skabet. Dermed vil vi, når centret står færdigt ligge inde med en lang række velafprøvede oplevelses- og formidlingsture, som er lige til at tage ned fra hylden, siger projektchef Arne Kvist Rønnnest.

Udvikling Assens har fået 346.000 kroner til et udviklingsforløb – bæredygtig naturturisme for lokale turistvirksomheder, og endelig var der 80.000 kroner til en pop-up naturturisme-café i Løgismose i sommeren 2022.

LAG MANK har i denne runde delt i alt 3,5 mio. Kroner ud til 10 projekter.

AV-ekspert får 750.000 kroner til formidling af madoplevelser

Schmidts Radio i Magtenbølle får det største enkeltbeløb fra LAG MANK til et projekt, der skal understøtte lokale fødevarer

Lars Moeslund Nielsen taler sig hurtigt varm, da Folkebladet spørger til det projekt, som har udsigt til det største tilskud af LAG MANK midler i Assens Kommune. 750.000 kroner til en “mobilscene med eventkøkken”.

Men hvad skal en virksomhed med speciale i AV-løsninger til diverse store begivenheder som Post Danmark Rundt og Folkemødet på Bornholm nu med et køkken?

Ja, de vil ikke til at lave mad. Men de har set en trend. En interesse for lokale fødevarer, og det har været en igangsætter for de kreative tanker.

De vil give publikum mulighed for at komme med i køkkenet på en måde, så de kan kigge kokken over skulderen, direkte ned i panden, samtidig med, at de mærker duften, og bagefter kan købe råvarerne. Lidt som på tv, men her med oplevelser for alle sanser.

– Vi har set boder på fødevaremarkeder, og en enkelt mand i et telt, der laver mad, men der er det kun de 10, der står tættest på, der kan se, hvad der foregår, siger Lars Moeslund Nielsen, der er direktør og indehaver af Schmidts Radio i Magtenbølle.

Schmidts Radio vil med sit projekt og sin ekspertise inden for lyd, billede og storskærme, give mange flere mulighed for at komme med i køkkenet, fordi virksomheden lige nu oplever en stor interesse for lokale fødevarer.

Udgangspunktet er en lastbil, hvor der installeres lydanlæg, scene og køkken, kameraerne fjernstyres af robotter fra flere vinkler.

– Det foldes ud ved hjælp af hydraulik. En mand kan klare det på en time, hvor der måske nu ville skulle to mand til i en dag, så det sparer også arbejdskraft, forklarer Lars Moeslund Nielsen, der forventer sig meget af det nye tiltag, når det står klar.

– Vi har talt med fødevaremarkeder og store producenter. Alle vil rigtig gerne være med, når det står klar, siger han.

Og som publikum behøver du ikke engang være til stede, når det sker. Alt er optaget og vil efterfølgende kunne gemmes på sociale medier og streames, når man har brug for det.

Selv om han hurtigt taler sig varm er Lars Moeslund Nielsen også lidt forbeholden. Det er jo kun et forhåndstilsagn om 750.000 kroner, som firmaet har fået af LAG MANK. Det skal en tur omkring Erhvervsstyrelsenfor at få den endelige godkendelse. Beløbet dækker omkring halvdelen af udgifterne, og når iderigdommen rigtig får frit spil, ikke engang så meget.

– Det er stukket helt af, og når noget over to mio. kroner efterhånden, siger Lars Moeslund  Nielsen, der dog fortæller, at det vil være muligt at gå i gang i mindre målestok måske allerede til sommer, mens man nok vil skulle frem til næste forår, før den store udgave er klar.

– Vi har fundet en producent i Belgien, fortæller Lars Moeslund Nielsen, der dermed har styr på, hvem, der skal levere lastbil-scene-køkkenløsningen.

Del denne historie på: