Whisky-sælger ved en tilfældighed

Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Lars Gregersen har siden begyndelsen i 2011 udvidet LG Whiskys sortiment og fået fast plads på Erholm Fødevaremarked

Det lå vel ikke i kortene, at Lars Gregersen skulle åbne webshoppen LG Whisky, som han gjorde i 2011, eller at han år senere skulle få fast stadeplads i Erholm Fødevaremarked, hvor der også er rom, gin, likør, snaps, vin og portvin på hylderne. For Lars Gregersen har hele sit voksenliv været først lastbilchauffør, der sled på asfalten i Europa fra Øst til Vest, og siden vognmand sammen med en kompagnon, som i dag har overtaget hele gesjæften – et i Padborg hjemhørende vognmandsfirma med en flåde på ca. 300 lastbiler plus det løse. 

I dag udfører Lars administrative funktioner, bl.a. sørger han for, at chaufførerne kender til de mange komplicerede regler om godstransport og køre-hviletidsregler. 

– Det er et 37 timers job – og det er nyt for mig, for jeg har været vandt til at arbejde i mange timer, og det er måske det, der gør, at jeg har kunnet etablere LG Whisky, siger Lars, som har rundet de 60 år.

– Det var i 2011, jeg begyndte så småt – og ved en tilfældighed. Jeg havde været til en whiskymesse i London, og i lufthavnen så jeg en whisky, som jeg ikke havde set før. Den købte jeg med hjem. Så gik der nogle måneder, indtil jeg på en whiskymesse i Kolding så en stand med dette mærke. 

– Jeg kom i snak med stadeholderen, som fortalte mig, at han gjorde mest i vin og derfor ikke havde haft tid til at gøre noget ved whiskyen.

– Når man så har fået en dram eller to kommer der tit en kvik bemærkning, så jeg sagde: Skal jeg hjælpe med at sælge whiskyen.

Kun få strøgkunder 

Lars Gregersen købte så et parti whisky og åbnede en webshop. 

– Som fritidssælger kunne jeg jo ikke leve af strøgkunder, så derfor fik jeg en webshop. 

Derpå handlede det om at få gjort webshoppen kendt, og det gjorde han ved systematisk at få stande på forskellige messer, som bolig, mad, design og livsstil, og stille og roligt fik Lars øget kendskabet til sin butik. 

Ret hurtigt erfarede han, at der nok var mere salg i rom, så det tog han ind, hvad der var et godt greb. 

Mens det ikke var en stor udfordring for Lars at åbne en whiskyforretning, for whisky havde han interesseret sig for, siden han var 25-30 år, krævede det en større indsats at finde frem til et godt sortiment af rom, gin, likør, vin og portvin. 

Lars har også holdt adskillige smagninger gennem årene – på årsbasis 5-6 i eget regi – og mange flere hos private selskaber.

– Ved disse smagninger prøver jeg at flytte folks grænser for, hvad de drikker, altså give folk et kendskab til mærker, som de ikke får til daglig. 

Når Lars holder smagninger, har han ikke en facitliste med omkring, hvad der smager godt. 

– Det er så individuelt, hvilke smagsnoter, som folk synes om. Så jeg fortæller i stedet om destilleriet, egnen og folkene bag. Altså fortæller noget om whiskyens eller rommens historie, geografi og kultur. 

En gang skotsk whisky – altid skotsk whisky

Selv om der i dag er et stort og stigende antal lande med whiskydestillerier, foretrækker Lars skotsk whisky, og sådan har det været siden dag 1. 

– Jeg tager vel til Skotland 3-4 gange om året. Nogle gange har jeg aftalt besøg på et destilleri, andre gange dukker jeg bare op, men jeg har efterhånden også fået et stort netværk. 

Som at slikke et askebæger

Den første whisky, som Lars fik smag for, var en Lagavulin – et destilleri i de indre Hebrider. 

– Det er en kraftig røget whisky, som virkelig deler vandene. Nogle siger, den smager, som når man slikker et askebæger, men sådan har jeg det ikke. Men det er da ikke en whisky, som jeg ikke vil anbefale til en nybegynder, siger Lars. 

Han kan i øvrigt ikke forestille sig at droppe de mange besøg i Skotland. 

– En ting, jeg har lært, er, at man aldrig bliver udlært inden for whisky. Der er altid noget nyt at lære. 

Rotary – det lokale netværk

Lære nyt kan Lars også fra Rotary whisky fellowshippet, som han er med i, ja endda med i fellowshippets internationale bestyrelse. 

Rotary på verdensplan har, fortæller Lars, over 100 forskellige fellowships, vinfellowshippet er det største. 

– I whisky fellowshippet mødes vi til smagning en gang om året i forbindelse med den årlige internationale kongres. Desuden holder vi flere online-smagninger, siger Lars, der har været med i de lokale Rotary i ni år.

– Jeg har boet i Aarup siden 2004, og havde fordi jeg arbejdede så meget, ikke fået noget netværk i Aarup. Det var det, jeg ønskede og fik ved at melde mig ind i Rotary, og i dag er jeg blevet meget optaget af det frivillige arbejde i Rotary

Del denne historie på: