Unge i Aarup og omegn skal dyrke kultur og natur for humørets skyld

Aarup

Assens kommune sætter i år spot på kultur som middel til at løfte den mentale trivsel for unge i kommunen med specialdesignede kursusforløb forskellige steder i kommunen. I september tilgodeses den nordlige del af kommunen, når kurset ”Kultur på recept” rykker ind med spændende aktiviteter på Aarup bibliotek. Der er informationsmøde på Aarup bibliotek d. 30. august kl. 16:30 og opstart d. 4. september.

Susanne Kristensen, der er sundhedskonsulent og projektleder, siger om baggrunden for det nye tiltag: ”Vi har alle set tallene, der fortæller os, at de unge føler sig under pres og ikke trives så godt som tidligere. Vi vil gerne forsøge os med en ny tilgang til sundhedsfremmende indsatser og også gerne invitere nye, lokale aktører til at være med til at løfte opgaven. Vi tror nemlig på, at kultur og natur kan give de unge et frirum og plads til fordybelse, så de oplever, at batterierne lades op igen”. 

Hun forklarer videre, at de unge på kurserne får mulighed for at afprøve mange forskellige kulturaktiviteter og komme ud i naturen til hygge og madlavning. ”Vi skal blandt andet se, hvordan huse fortæller historier om deres beboere og hvordan man nogle gange kan forstå den hemmeligholdte sandhed om et menneske i et hjem, der adskiller sig fra ”det normale”. 

Vi skal lytte til musik og vi skal også lave den selv ved at slå på forskelligt, der giver lyd. Vi skal tufte egne billeder med garn i det hyggelige galleri på biblioteket, og dér skal vi også lytte til gode fortællinger fra litteraturen og snakke om dem, som man ville gøre om en serie i tv”. Selve aktiviteterne står engagerede og dygtige, lokale kultur- og natur-aktører for, mens Assens kommune sikrer de praktiske rammer. 

Susanne Kristensen uddyber omkring formålet med kurserne. ”Vi håber, at vi får samme gode resultater af vores ungeforløb, som forskning viser for andre målgrupper. Nemlig at de unge via fællesskabet og fordybelse i kultur- og naturaktiviteter får en positiv påvirkning på humøret og får mere mod på at gøre nye ting”. 

Kurset henvender sig til unge mellem 15 og 25 år, der oplever pres på forskellig vis. Måske har man symptomer på stress, angst eller depression eller føler sig ensom. ”Her er en mulighed for de unge for at tilgodese deres eget mentale helbred ved at deltage på kurset. De skal ikke at tale om problemer eller lave strategier for, hvordan de får det bedre. De skal bare deltage og lade sig rive med af de dygtige undervisere og kunstnere og af aktiviteterne.” 

Assens Kommune afvikler 2 forløb mere i sensommer og efterår sammen med AssensBibliotekerne, Verninge Husflid, Assens Musikskole, Museum Vestfyn, naturvejleder fra Assens Kommune og musicalinstruktør Isabel Ravn. 

”Det videre forløb, altså efter 2023, afhænger af, om resultaterne viser det, vi forventer og håber på. Nu må vi ikke konkludere for tidligt, men når jeg lytter til dem, der har deltaget på de første forløb, er jeg ret optimistisk ift. virkningen”, afslutter Susanne Kristensen, som kan kontaktes på tlf. 20236522 for tilmelding og yderligere info om kurset.

Del denne historie på: