Stadig billigt at låne til forældrekøb

Aarup

21. juli 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

– Det er stadig billigt at låne, hvis du gerne vil hjælpe dit barn på vej ved at købe en bolig. Også selvom renterne er steget, og særligt gunstige skatteregler for fradrag af renter er afskaffet, sådan siger filialdirektør i Totalbanken i Tommerup Michael Grundsøe. 

– Der har været godt gang i boligmarkedet hen over coronakrisen. 

– Nu er der udsigt til, at antallet af handler går lidt ned, hvilket vil være godt nyt til dem, der går i forældrekøbstanker. Nogle lån er blevet dyrere – men det er ikke dyrt at låne, fortæller Michael Grundsøe og fortsætter: 

– Rentepilen har generelt peget opad i 2021, og stigningen har været størst for lån med fast rente i 30 år, mens lån med den kortest mulige rentebinding stort set er uændret. Det er altså blevet lidt dyrere at sikre fuld tryghed om renten på forældrekøbet i 2021.  Når det så er sagt, er det på ingen måde blevet dyrt at låne til at købe fast ejendom. I øjeblikket kan du få en fast rente i 30 år på kun 1,5 procent. 

Rentestigningen har gjort, at et lån på 1 million kroner med fast rente koster 200 kroner mere efter skat i månedlig ydelse sammenlignet med indgangen til i år, mens stigningen på et 5-årigt lån er 70 kroner om måneden.

Hvilket lån skal du vælge? 

– Når du skal vælge lån, skal du ikke kun have renten her og nu for øje. Først og fremmest skal du tage stilling til, hvad du har det bedst med: en fast rente, som du kender i al den tid, du har lånet eller en lavere rente nu, hvor du ikke kan være sikker på, hvor høj den er i fremtiden, siger Michael Grundsøe. 

– Lån med fast rente er populært, og langt de fleste boligkøbere har de seneste par år valgt at låse renten i al den tid, de har lånet. Udover at give tryghed om boligrenten, så har et lån med fast rente endnu en fordel ved stigende renter. Lån med fast rente falder nemlig i kurs, når renten stiger, og det betyder, at du kan købe din egen gæld tilbage for mindre, end du skylder. Enten fordi du lægger lånet om eller fordi du indfrier lånet, hvis du sælger boligen igen, forklarer Michael Grundsøe. 

5-årige lån kan være oplagt 

Selvom lån med fast rente i øjeblikket er mest populært hos boligkøberne, kan et 5-årigt lån passe rigtig godt med tidshorisonten for nogle forældrekøb. Mange køber en lejlighed til deres børn, når de skal begynde på en uddannelse. Og en del længerevarende uddannelser i Danmark tager fem år. Så kender man sin rente på lånet til forældrekøbet de næste fem år, mens sønnen eller datteren studerer. Samtidig sikrer du dig p.t. en meget lav rente i de næste fem år, og i øjeblikket får du faktisk en rente, der er omkring nul.

Skattefordel er fjernet

Michael Grundsøe henviser til, at du skal være opmærksom på, at det høje skattefradrag for renteudgifter i den såkaldte virksomhedsordning, når boligen lejes ud til nærtstående, fx dit barn, er blevet reduceret. På den måde sidestiller skattemyndighederne forældrekøbere med almindelige boligkøbere. Så længe renterne er så lave som nu, vil det dog ikke have store konsekvenser for de flestes renteudgifter efter skat. Forældre kan altså fortsat købe en lejlighed og udleje den til deres børn, men de vil ikke kunne opnå særlige skattemæssige fordele. Du kan eventuelt tale med en revisor om, hvilke muligheder du har, så I sammen kan finde den løsning, der passer bedst til din økonomi. 

Mange forhold spiller ind ved lånevalg 

Ud over tidshorisonten for dit forældrekøb spiller mange forhold ind på, om det er et fastforrentet lån, et 5-årigt lån eller et helt andet lån, der er bedst for dig. Der kan også være andre muligheder at sammensætte finansieringen af forældrekøbet på. Ud over at optage lån i forældrekøbsboligen kan det være, at du har mulighed for at optage lån i en eventuel friværdi i din egen bolig eller bruge af en eventuel privat opsparing. 

– Kontakt en rådgiver i Totalbanken, så vi sammen kan tale om dine muligheder, slutter Michael Grundsøe.

Del denne historie på: