Og andenpladsen går til… Emily Fleur Trankjær

Aarup

8. januar 2022

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Emily deltog i år i ABC Ordbogens skrivekonkurrence

Emily Fleur Trankjær er storforbruger af bøger – ikke mindst som læser og anmelder, men hun skriver også. 

– Det sker, at jeg digter en historie inde i mit hoved, siger Emily. 

Som regel sker der ikke mere med historien, men dette efterår gjorde hun en undtagelse, da hun hørte om ABC Ordbogens skrivekonkurrence 2021, hvor deltagerne skulle fabulere over emnet ”Miljø”. 

”Verdens fald” kaldte hun sin novelle, en historie om to børn, der sætter sig for at redde solen, der er ved at bukke under for forurening og overforbrug. Og det var heldigt, at Emily ikke lod historien blive inde i sit hoved, for da ordbogen dommere havde voteret, fik novellen en andenplads: ”..en fin og opløftende historie, der viser, at samarbejde er nøglen til at bekæmpe klimaforandringer, og at især børn har forstået dette vigtige budskab”. Konkurrencens overdommer var begejstret: ”Verdens Fald” kunne nemt blive en smuk billedbogsfortælling, da historien i sig selv maler flotte billeder på læserens nethinde. Emily skriver sikkert og medrivende og fortjener en flot andenplads. 

Gavekurv og drikkedunke til alle

Så forleden måtte skolelederen på Nørre Aaby Realskole banke på hos 4. klasse Nord for at overrække Emily en stor gavekurv fra ABC-ordbogen.  Gavekurven var fyldt op med bl.a. bøger, et usb-stick og en drikkedunk. Tro mod det gamle ordsprog ”Når det regner på præsten, drypper det på degnen” faldt der også drikkedunke af til Emilys klassekammerater. 

Selv om Emily kun er 10 år, har hun læst bøger i halvdelen af sit liv. Hun begyndte nemlig at læse som femårig og er tilsyneladende ustoppelig, for hun læser praktisk tag hver dag. 

– Jeg læser nok ikke juleaften, men ellers, siger Emily, der især er rigtig glad for at læse fantasy. 

Forældre er pinlige

På det seneste er Emily også begyndt at læse bøger om teenageproblemer. 

– Lige nu læser jeg for anden gang bogen ”Alt om at være pige”. Den handler bl.a. om at blive forelsket, at få menstruation og forældre, der er pinlige”, siger Emily. 

Når Emily læser, sætter hun sig som regel op i den brune sofa i stuen i den store villa i Vestergade i Aarup – den sorte sofa er den, man sætter sig i, når man ser film – lige så tit er det dog i halvt liggende tilstand, at hun læser. 

– Det er kun besværligt, når man har en hund på maven, siger Emily om familiens to hunde, hvor den, der under interviewet tumlede rundt i stuen, er i god foderstand, mens den der var henvist til kælderen bare skulle være kæmpestor. 

Læser højt for lillebror

Især efter at Emily er begyndt at anmelde bøger, læser hun mange forskellige genrer og bøger for forskellige aldersgrupper. 

Når hun får billedbøger til anmeldelse, kommer det lillebroren Loui på tre år til gode, for så læser hun dem for ham, men først når hun selv har læst bøgerne. 

Anmeldelserne laver hun som videoer, hun uoloader på Tiktok, Instagram og You Tube. Ind i mellem laver Emily også videoer, som blot relaterer sig til det at læse. 

– Det kan være en video om, hvor besværligt det er at læse, når ens familie larmer, siger Emily. 

Når Emily ikke læser, kan det være, fordi hun lytter til en bog, eller tegner eller spiller klaver eller taler med sin mor Louise om bøger. 

Det hænder også, at Emily tager med sin mor, der er forfatter, anmelder, redaktør, oversætter og coach – på bogmesser. 

– Jeg har været med på bogmessen i Forum, til Fantasyfestival og Litteraturexchange, siger Emily. 

Enten besøger Emily en stand med børneaktiviteter, eller så er hun sammen med Louise, når denne besøger forskellige stande, og mens moren taler med forlæggeren, sætter Emily sig til at læse en medbragt bog. Selvfølgelig gør hun det, for bøger, det er bare Emily. 

Del denne historie på: