Ønsk os tillykke med 15 pct. oven i prisen

Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Røde Kors butik fejrer 15 års-jubilæum den 30. april

Da Bredgadebutikken Din Tøjmand Jan Hansen forleden fejrede 30 års-jubilæum, markerede butikken det med 30 pct. rabat i tre dage.  Sådan et gimmick er set før.

Røde Kors-butikken i Bredgade 19, som fejrer sit 15 års-jubilæum 30. april tænker lige modsat. 

– Den dag beder vi vores kunder lægge 15 pct. oven i prisen som støtte til Røde Kors, fortæller butiksleder Jette Kaach. 

Jubilæet markeres også på mere traditionel vis med portvin og kransekage til de voksne kunder og slik, juice og balloner til børn, for Røde Kors butikken håber, at alle – ung som gammel – vil deltage i fejringen, som foregår i hele åbningstiden, dvs. klokken 10-17. 

16 kvinder og fire mænd

Det var på initiativ at Røde Kors daværende formand Helge Roslind at Røde Kors for 15 år siden kunne åbne en butik i Bredgade 19, hvor der i dag er fotoatelier. 

Pladsen var trang – ca. 80 kvm – så sortimentet indskrænkede sig til herre- og dametøj samt sko.

– Vi stod i et lille baglokale og sorterede tøj, der var dårlig nok plads til os, husker du det, siger Inga Søndergård til Lise Nielsen, der begge har været med i alle 15 år. Det gælder i øvrigt også Birthe Lund Henriksen og Tonny Hansen, mens de øvrige har været med i varierende tid. 

Aktuelt består staben af 16 kvinder, som passer butikken, dvs. sørger for salg og udstilling samt sortering og strygning af tøj. 

Desuden er fire mænd med i den frivillige stab, og de har som opgave at tømme de fem tøjcontainere, 1 i Grønnemose, 1 i Orte og 3 i Aarup. 

Endelig er den ene af mændene butikkens handyman.

Headhunted af Roslind

Lise var fra starten den med butiksledererfaring. 

Det var Roslind, som headhuntede  mig, da han havde hørt, at jeg lige var stoppet som butiksleder i tøjforretningen ”Hos Leo”, fortæller Lise, der i dag deles med Jette om tjansen som butiksleder. 

Det er i øvrigt på ingen måde en betingelse at have butikserfaring for at kunne give en hånd med. 

– Vi sørger for den rette oplæring, fortæller Jette.  Og det kan Lone Jakobsen kun bekræfte. 

– Vi får en fin introduktion og en god oplæring, siger Lone, som blev en del af staben for et års tid siden. 

Røde Kors butikken har åbent tirsdag til lørdag, men der møder også frivillige frem om mandagen, som er helliget sortering og strygning af tøj samt opfyldning i butikken. 

Da Din Tøjmand Jan Hansen tilbage i 2016 lukkede ned i Bredgade 26 for at overtage den tidligere Danske Bank-ejendom på den anden side Bredgade, så Røde Kors chancen for at få større lokaler og rykkede ind i Bredgade 26. 

Det betød, at sortimentet blev udvidet med børnetøj, bøger og blade, isenkram og mindre møbler. 

Nørkler-varer

Siden er også nørkler-strikkevarerne kommet til. 

– Vi har i Røde Kors en nørklergruppe – 6-7 kvinder – som strikker trøjer, sokker, tæpper og andre ting. Tidligere blev disse varer sendt til u-lande, men i dag sælges nørklervarerne kun i Røde Kors-butikker. Sidste år omsatte Røde Kors-butikkerne for 3 millioner kroner nørklervarer, fortæller Jette. 

Når man melder sig som frivillig i butikken, siger man ja til at tage en vagt, som er en halv dag. 

Jette  laver vagtplanen, sådan at der altid er tre på vagt samtidig.  Så er der taget højde for, at en måske kan være blevet syg eller skal noget uopsætteligt, for der skal være mindst to på vagt samtidig. 

Udflugter og gavekasse

Lise og Inga har fast tre vagter og ugen, mens Jette siger hun kun har to. 

Som nævnt er der tale om et frivilligt arbejde, dvs. ulønnet, men de frivillige får alligevel noget ind på kontoen. 

– Vi har det rigtig godt hos os, og vi hygger os sammen, siger de tre som med en mund. 

De fremhæver også, at de ind i mellem tager på udflugt sammen, f.eks. til Røde Kors hovedsæde i København, Vagns have i Padesø, Orchid Farm Villlage ved Fugleviglund i Vissenbjerg, julefrokoster med mere. 

– Vi har også en gavekasse, sådan at man får en gave, når man fylder rundt. Og det er en kasse, som vi selv betaler til, for det er ikke noget Røde Kors betaler. 

Omsatte for 420.000 kroner i 2023

Nej, for meningen med at have en Røde Kors butik er at skabe et overskud, som Røde Kors kan bruge på sit humanitære arbejde rundt i verden og lokalt. 

– Sidste år havde vi en omsætning på 420.000 kroner – og omsætningen stiger i øvrigt måned for måned.  

Måske 200.000 kroner går til dække vores omkostninger, og det er alt fra husleje til et nyt strygejern. 

– Den resterende del går til velgørenhed, og vi går meget op i at støtte lokalt, fortæller Jette.

Røde Kors butikken støtter således udsatte børn, giver tilskud til sommerlejre, påskelejre, julehjælp og et familienetværk, som bruger pengene på biografture, udflugter til fx Madsbyparken, Legoland, Fyns Sommerland, Terrariet i Vissenbjerg og fugleparken i Nårup. 

Café Birkely, som Røde Kors i sin tid tog initiativ til, nyder også godt af støttekroner fra Røde Kors. Således  har den fået et antal Højskolesangbøger. 

Glad for lokal opbakning

– Vi er utrolig glade for de mange donationer vi hele tiden får via vores containere eller her i butikken, fortæller Lise. 

Hun og de to øvrige, som deltog i interviewet med Folkebladet håber at den store lokale velvilje vil fortsætte. 

Og så gør det ikke noget, hvis flere ville melde sig ind i det frivillige korps. Og det gør ikke noget, hvis man er under 70. 

– Lige nu har vi en gennemsnitsalder på 74,5 år, fortæller Jette. 

Del denne historie på: