Nej til vindmøller er også et ja til solceller
Aarup
3. november 2021
Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net
Den grønne omstilling fylder hos kommunalvalgets kandidater. Det udtrykte de blandt andet gennem de kager, de bragte med til vælgermøde på Industrien i Aarup
Sunde økologiske gulerødder, rent og lokalt vand, med og uden vindmøller og en enkelt hverdagskage. Politikere har det med at bage rævekager, men det varfor de flestes vedkommende kager med politiske budskaber, der blev budt på i pausen, da Folkebladet, Aarup Lokalråd og aarup.dk bød på vælgermøde på Industrien.
For kagerne stod kandidater fra de ni partier, der havde sagt ja til at deltage og med dem markerede de, hvad de syntes var vigtige politiske emner – og ja, det var en grønnere fremtid der dominerede.
Det var nu ikke politikerne alene, der satte dagsordenen for, hvad der skulle debatteres til mødet. De omkring 70 tilhørere kom også til orde, ligesom arrangørerne mødte op med en bred vifte af emner – herunder ungdomsuddannelser, rekruttering til ældreplejen, bostedet Lindebjerg og kys og kør-anlæg på Aarupskolen. Men også klimaindsatser.
– Er der andet end vindmøller, I ikke vil have? lød spørgsmålet fra ordstyrer Henning Frandsen.
Det var nu ikke alle, der var imod vindmøller på eller nær land. Går du og frygter for udsigten til og den summende lyd af en vindmølle, er det nok ikke liste H (De Social Konservative) , Ø (Enhedslisten) og R (Radikale), du skal sætte dit kryds ved, for de støtter vindmøller både på land og i Lillebælt.
- Jeg er stor tilhænger af vindmøller. Den største fejl er, at vi ikke har været med i det projekt (Lillebælt red.). Vi må tage medansvar, og det gør man ikke ved at sidde i en liggestol på Helnæs og sige, at vi ikke kan tåle at se dem, så må vi kompensere de utilfredse, sagde Jørn Strand (H), som er helt ny på stemmesedlen.
Heller ikke Poul Poulsen (R) var bange for at sige, at han støttede vindmøllerne i Lillebælt og møller på land.
- Men det er ej fejl, at vi ikke har udpeget områder i kommuneplanen til vindmøller og biogasanlæg, sagde han.
Også enhedslistens Camilla Reese Sejerøe var parat til at give køb på skønne udsigter.
- Det er nu og ikke i 2030, vi skal handle, ellers bliver der slet ikke råd til de ældre senere, påpegede hun.
– Vindmøller er også lyden af penge
Mens Socialdemokratiet og DF sendte vindmøllerne langt ud på Nordsøen, hvor vinden kan udnyttes langt bedre og ikke generer så manges udsigt, mente Ole Dupont Kofod (Alternativet), at landmøller kunne placeres ved motorvejen.
Vindmøller var ikke med i SF’s bud på en grønnere fremtid i Assens Kommune. Det var til gengæld vådområder og skovrejsning.
- Men vi er også nødt til at gøre noget for de lavere liggende områder, sagde Mogens Mulle Johansen.
- Den grønne omstilling er en national opgave, slog Jim Steffensen (K) fast, mens partifællen Søren Thomsen slog til lyd for kloge løsninger som fjernvarme og for, at den summende lyd af vindmøller bliver til lyden af penge, når man investerer i dem.
Dan Gørtz (V), der er formand for Miljø-, Teknik- og Planudvalget syntes, at Assens Kommune allerede er godt på vej.
- Vi har enormt ren samvittighed. Vi har planer om 40 tons reduktion og støtter biogas, skovrejsning, vådområder og fjernvarme, sagde han. Men han var også fortaler for solceller.
- Skal vi ikke have vindmøller, er vi nok nødt til at se på solcelleparker. De rager ikke så højt op. Jeg tænker, at vi skal have flere end den, vi har fået bevilget ved Ebberup, sagde han, men kunne dog berolige en tilhører med, at det nok ikke var så sandsynligt, at et område udpeget i Ørsbjerg ville komme i spil. – Det er markeret med rødt og kræver derfor grundig argumentation, sagde han.
Faktaboks om mødet
Ni af de 13 opstillede partier/lister til kommunalvalget 16. november deltog i vælgermødet på Industrien. Nye Borgerlige, Vi lokale Demokrater, De lokalNationale og Frihedslisten havde ikke mulighed for at deltage.
De ni partier var repræsenteret ved 15 kandidater. Kun SF og Ø stillede med kvindelige kandidater, der således udgjorde 20 procent af paneldeltagerne.
I alt er 34 procent af de opstillede kandidater kvinder.