Når man nu er bidt af veterantraktorer

Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Vi ses til Open By Night i Aarup fredag 1. sept.

Hvorfor nøjes med en traktor, når man har plads til 5, måske 10, 20 eller 70, som i hvert fald en af de rundt regnet 350 medlemmer af Motor- og Veterantraktorklub har. Ja, det fortæller Richard Stengaard, som vel kan siges at have en rem af huden. Faren, Holger Stengaard har det i hvert fald, for der er da et par traktorer på matriklen, Rørupgyden 14, , ja og redskaber i to lagerhaller. Og så har vi ikke sagt noget om mejetærskeren, der lige nu er i Middelfart. 

Holger, der har rundet de 75, og sønnen Richard på 27, som tjener til føden som entreprenørmekaniker på Sjælland, deler deres passion for de gamle maskiner. Og de siger ikke nej til at sparke (traktor)dæk, som de gør, når Aarup Handelsstandsforening holder Open By Night fredag 1. september – der i øvrigt er den første af to medborgerdage. 

Volvo BM 350 Boxer

Richard møder op med sin Volvo BM 350 Boxer fra 1966. Det kan man nu ikke umiddelbart se, for farverne er skarpe, og der er hverken ridser eller buler, som tyder på, at det har været en arbejdshest. 

Det har den, og det smukke ydre skyldes da også kun, at Richard har brugt timer og dage på at fixe traktoren. 

BM står i øvrigt for Bolinder Munktell, som er navnet på gammel svensk traktor. Bolinder Munktell-fabrikken blev opkøbt af Volvo, og så blev det til Volvo BM, som blev produceret i Eskilstuna. 

Holger tager sin Bukh 403 med – og årene er ikke gået sporløst hen over den, hvad der ses på bl.a. lakken eller mangel på samme. 

Har stadig arbejdstøjet på

– Ja, den har fortsat arbejdstøjet på, siger Holger, som helt bevidst ikke har givet traktoren en ny omgang maling – men selvfølgelig sørget for at motor og andre ædle deler funker, som de skal. 

Traktoren har nemlig stor affektionsværdi for Holger. 

– Det var den traktor, som min far købte, da traktoren var ny.  Mine forældre havde en gård i Hesselager. 

– Min storebror overtog traktoren, da min far døde, og da min bror gik bort, fik jeg traktoren, siger Holger, som i sin tid fik en landmandsuddannelse. I mange år arbejdede Holger dog som maskinmester, først for Fyns Amt og siden da i Middelfart Kommune, indtil han i 2018 gik på pension. 

Bukh-traktoren er pære dansk, den blev fra midten af 1950-erne lavet i Kalundborg. 

I hvert fald et par af Holger og Richards gode venner fra den lokale traktorklub og den landsdækkende Dansk Veteran Traktorklub, kommer også til Aarup. 

Måske er de to også med i Langelandspløjerne – det er Richard og Holger nemlig, for de deltager i pløjekonkurrencer hvert år, men det er en anden historie, som dog sikkert kan fås til Open By Night.  

Del denne historie på: