Lej en el-cykel i en måned for 500 kroner

Aarup og Assens

12. maj 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Tilbud fra Cyklistforbundet i Assens Kommune i samarbejde med Cykelsmeden i Aarup og Fri BikeShop i Assens

I de gode gamle dage sondrede man mellem motorcykler og trædecykler, hvor trædecyklen ifølge ”ordbog over det danske sprog” er en ” cykel, som bevæges ved trædning af den kørende selv. Han (arbejdede) sig frem paa sin Trædecykle til enhver Udkant i sine to udstrakte Sogne, skrev således Dagens Nyheder i 1934 om Kai Munk.  

Den 3. januar 1947 harcelerede dagbladet Information over den danske stat. ”Postmesteren skal køre paa Trædecykel – ! Hvad den sparsommelige Stat byder sine Embedsmænd”.

Men dengang var der heller ikke el-cykler, fristes man til at sige. 

Meget er sket siden 1934 og 1947. Først erstattede knallerten trædecyklen, senere kom scooteren til, for slet ikke at tale om dengang, bilen blev allemandseje. 

I dag er cyklen igen kommet i vælten – ikke mindst i de store byer er den et glimrende alternativ til at holde i en osende bilkø. 

Også i en landkommune som Assens er der pendlere, som foretrækker at cykle, selv om de arbejder i Odense. 

Conny Nissen og Claus Grønqvist fra Cykelsmeden i Aarup kan oven i købet sætte navn på, hvis de ville, for de har nemlig solgt el-cykler til pendlerne. 

For det er netop el-cyklen, som gør at pendlere gladelig kører de i alt ca. 50 kilometer frem og tilbage mellem Aarup og Odense – endda året rundt. 

– Kun hvis det har sneet lader de cyklen blive derhjemme, for der går tit lang tid, inden cykelstierne bliver ryddet for sne. Men nu er det så i øvrigt sådan, at der ikke er kommet så meget sne, de seneste år, så man har kunnet cykle året rundt, siger Claus Grønqvist. 

Claus Grønqyvist og Conny Nissen kører begge på elcykel, og det er ind i mellem en fornøjelse, når de skal hjem. 

Overhalede racerdykel

– Forleden overhalede vi en racercyklist, da vi kørte op ad Møllebakken, det syntes vedkommende vist ikke om, siger Claus med et lille smil. 

Sven Erik Schmidt, som bor i Tommerup St. og er med i Cyklistforbundet, har også kun godt at sige om elcyklen.  

Høj alder ingen hindring

– I min familie mødes vi hvert år en uge, hvor vi hver dag cykler ud på timelange ture, og det er sådan, at de fleste er ældre end mig, så derfor har de fleste i dag el-cykler, som den ældste, der er 85. I år mødes vi i september, og 13 har tilmeldt sig, siger Sven Erik Schmidt, der selvom han måske er den cyklende familjes Benjamin, dog for længst er indtrådt i de gråskæggedes rækker. 

Cyklistforbundets lokalafdeling i Assens Kommune har netop skudt en kampagne i gang, der skal få flere til at køre på elcykel. 

Det er der flere gode grunde til, som at ”hjælpe klimaet på vej og samtidig få frisk luft i lungerne”, som cyklistforbundet skriver i en pjece. 

Videre kan elcyklen måske være et alternativ til bil nummer to, toget eller rutebilen. 

Takket være egne midler og økonomisk støtte fra Assens Kommune kan Cyklistforbundet tilbyde interesserede at leje en elcykel i en måned for 500 kroner. En kampagne, som løber frem til november 2022 med Cykelsmeden i Aarup og Fri BikeShop i Assens som samarbejdspartnere. Et samarbejde, der omfatter fire elcykler. 

Sammen med lejen skal der også erlægges et depositum på 500 kroner, der tilbagetales, når cyklen returneres i god stand. Lejebeløbet på 500 kroner tilfalder cykelhandleren til dækning af service og administration. 

Del denne historie på: