Kromand hældte fløde ned i lommen på tyvagtig gæst

Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Kromand Niels Jørgen Nielsen, som stod i spidsen for Gribsvad Kro 1872-1941, serverede god mad, og så var ham bramfri og slagfærdig. 

Det måtte en gæst sande, da han stjal sukker, som han kom i lommen. For krofatter hældte også fløde ned i samme lomme, i det han sagde” Du skal jo ikke mangle fløde til dit sukker”. 

Den anekdote kan man læse i det netop udkomne ”Årsskrift 2023” fra Aarup Lokalhistoriske Forening og Arkiv. 

Det er lokalhistoriker Hans Walmar, som har fået historien med i sin artikel om dengang i 1935,hvor Gribsvad Kro fik besøg af en kuglepostvogn. 

Kuglepostvogne brugte det kongelige danske postvæsen på hovedpostruterne i perioden 1817 frem til ca. 1850. 

Kuglepostvognen, som besøgte Gribsvad, var en rekonstruktion af en af de oprindelige vogne, som Næstved Museum havde købt og udstillet i forbindelse med byens 800-års jubilæum. Publikumsinteressen var så overvældende, at postvæsenet fandt på at sende kuglepostvognen på rejse mellem København og Frederikshavn, hvor den kunne modtage breve, som ville blive påtegnet ”Med Kugleposten”. 

På turen blev der skiftet hest og kusk 15 gange, og når den gjorde stop i en by, udløste det noget, der mindede om en folkefest. 

Arkivmedarbejder Inger Johansen fortæller i samme årsskrift om at gå i forskole og den store skole i Orte, og så er vi tilbage i årene 1939 og fremefter. Andre artikler handler om landbrugsforhold rundt om Erholm 1840-1845 og tidlige mejerier i Aarup og omegn og om dengang i 1982, hvor naturgassen kom til Aarup. 

Medlemmer af Lokalhistorisk Forening og Arkiv får årsskriftet som led i medlemskabet. Andre kan købe det for 30 kroner i arkivet, torsdag klokken 14-16.

Del denne historie på: