– Jeg går glad hjem fra arbejde hver dag

Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

70 medarbejdere har fået job i Beskæftigelsescenter Pilevej

Charlotte sorterede trædyvler, selv om hun egentlig foretrækker mere krævende opgaver i træværkstedet, som kunne være at lave stylter, sykasser og tørrestativer, men, fortæller hun, hendes ene tommelfinger kom forleden for tæt på en slibemaskine, så hun er ikke 100 pct klar på de krævende opgaver. Derfor sortering af trædyvler den fredag formiddag, hvor Folkebladet besøgte Beskæftigelsescenter Pilevej i Aarup, som – fremgår det af Assens Kommunes hjemmeside – er et ”tilbud om beskyttet beskæftigelse til borgere med nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne”. 

Charlotte har netop været i praktik på træværkstedet, og det var hun glad for og er derfor blevet fast ansat i træværkstedet, som indebærer, at der kommer lønkroner ind på kontoen hver måned lige som ved et hvert andet arbejde. 

Tager en slapper med sortering af dyvler

– Sortering af dyvler laver man også, hvis man en dag trænger til en slapper, fortæller Kenneth Hansen, der lige om lidt har været ansat et år som leder af træværkstedet. 

Kennet, der har rundet de 44, er udlært industriel møbelsnedker og kunne for nogle år siden konstatere, at han ikke var tilfreds med sit arbejdsliv. 

– Jeg ville også arbejde med mennesker, og i første omgang fik jeg arbejde på en erhvervsskole, men det her job er det helt rigtige for mig, for her kan jeg kombinere min faglighed med at hjælpe andre mennesker, så jeg går glad hjem fra arbejde hver dag, siger Kenneth. 

Et værdigt arbejdsliv

Det sociale aspekt betyder alt på en arbejdsplads som beskæftigelsescentret. 

– Folk skal føle, de har et værdigt arbejdsliv her på værkstedet, fortæller koordinator og caféleder de seneste ni år Camilla Gjerding, eller var det Claus Kjær, der som en af få mennesker har hilst på Dronning Margrethe, for han fik nemlig fortjenstmedaljen for 40 års ansættelse i Assens Kommune. Han er oprindelig uddannet værktøjsmager og meritpædagog fra Fyns amt og han leder metalafdelingen og udeholdet, som bl.a. passer det grønne område omkring Spejdercenter Port Arthur i Solevad. 

Eller var det lederen af multimedieværkstedet Klavs Moltzen eller lederen af montageafdelingen Michael Hansen. 

Det er i øvrigt ligegyldigt, for de fem ledere er ganske enige om, at det sociale aspekt fylder og skal fylde meget på Pilevej.

– Cafeen er vores hjerte og puls, for borgerne har ikke kun faglige, men også sociale mål, som skal opfyldes, siger Klavs, der er yngste mand i lederflokken.

Stolt besøgende

Han glæder sig også over, at åbent-hus-arrangementet dagen før var gået rigtig flot, ikke mindst var han stolt af en tilbagemelding fra en af de besøgende. En tilbagemelding han synes er værd at dele med Folkebladets læsere ”.

” Jeg har i dag været så heldig at få et indblik i, hvad min lillesøster arbejder med til daglig. Jeg vil gerne sige tak til borgere og medarbejdere på Beskæftigelsescenteret Pilevej for de fine rundvisninger og forklaringer rundt omkring på værkstederne. Og til det hårdtarbejdende køkkenpersonale. 

Jeg er så stolt. 

Stolt af min omsorgsfulde søster, som tager nogle fantastiske billeder og er frisk på at lære noget nyt hver dag. 

Stolt af de medarbejdere, der hjælper og støtter borgerne til at få en meningsfuld hverdag. 

Stolt over, at vi har et samfund, som arbejder med at få alle til at føle sig værdifulde.”

Ny køreplan med udfordringer

Under beskæftigelsescenteret er der også en mindre afdeling i Assens. Alt i alt arbejder omkring 70 borgere i beskæftigelsescenteret. Arbejdstiden aftales individuelt og ligger mellem 2 og 25 timer om ugen. 

De fleste ansatte borgere bor i Assens Kommune, nogle få udenfor, f.eks. i Gelsted i Middelfart Kommune. 

Camilla ærgrer sig over Fyn Bus’ nye køreplan, som byder på forringelser. 

– Køreplanen tager udgangspunkt i uddannelsesinstitutionerne, så der er kun en afgang om morgenen, så hvis en borger misser den, går der adskillige timer inden han eller hun kan komme afsted. Der er heller ikke længere direkte forbindelse fra Assens til Aarup, for nu skal man skifte i Glamsbjerg. 

– Det er ikke godt for vores borgere, for de har brug for forudsigelighed og struktur, siger Camilla, som har 15 borgere ansat i Cafeen. 

– De er med i alle de opgaver, som knytter sig til en café, som indkøb, datokontrol, madlavning, rengøring og kassebetjening, fortæller Camilla, der har en socialpædagogisk uddannelse at trække på.

500 par stylter

Tilbage til træværkstedet, som har en række faste samarbejdspartnere, som Horsensfirmaet Dansk Trædesign, der bl.a. står bag kæden Trævarefabrikkernes Udsalg. 

– Dem laver vi tørrestaver og sykasser til. Og på det seneste har vi også skullet lave 100 par stylter, men muligvis bliver ordren udvidet til 500 par stylter, fortæller Kenneth. 

Når han får en opgave til træafdelingen, skal han lave en kalkulation over materiale- og tidsforbrug, for at kunne lave en pris. 

Laver legeredskaber til Aarup Handelsstandsforening

– Vi må ikke være konkurrenceforvridende, fortæller Kenneth, der i øvrigt glæder sig over, at Aarup Handelsstandsforening forud for Open By Night 6. september bestilte et antal legeredskaber, stigegolf, klodsmajor, krydsogbolle samt cornhole. Et nyt samarbejde, som, tror Kenneth, kan fortsætte med nye ordrer.

Selv om de 70 ansatte borgere er tilknyttet et eller måske to værksteder, gælder det ikke altid. 

Forleden fik montageafdelingen en kæmpe opgave, som gik ud på at sætte klistermærker på 2000 tuber creme, der bagefter skulle pakkes i poser med tre.

 – Så lægger vi vores normale arbejde til side og hjælper hinanden i et par dage, siger Kenneth. 

Del denne historie på: