Holger tog sine mange malerier med fra spansk bjergby til Aarup – nu bliver de udstillet

Aarup

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Når Holmely har kunst på væggene, er det gerne kunstnere udefra, der leverer billederne. Men denne gang er det en af beboerne, Holger Lind Rasmussen, der udstiller sine billeder.

Holger Lind Rasmussens stue på plejecentret Holmely i Aarup ligner næppe nogen anden stue på plejecentret. I reolen står hans store pladesamling – Beatles, Led Zeppelin, Queen og Swinging Blue Jeans for at nævne nogle eksempler. Væggene er bogstaveligt talt tapetseret med malerier. Nogle abstrakte, nogle selvportrætter, nogle med indtryk fra de 22 år af sit liv, hvor han har boet på den spanske solkyst – allesammen farverige, og han har selv malet dem.

Det er også der på den spanske solkyst, hvor Holger Lind Rasmussen har boet i 22 år, at billederne er blevet til og der, han hidtil har udstillet på restauranter i området. Men fredag 18. august er der fernisering på Holmely, da åbnes der nemlig en udstilling af Holger Lind Rasmussens billeder på plejehjemmet, der ellers plejer at finde de skiftende udstillere uden for hjemmets mure.

Ville tilbage til Aarup

Holger Lind Rasmussen stammer fra Aarup, men det er mange år siden, han som ung forlod byen i forbindelse med sin uddannelse som anlægsgartner. Undervejs blev det også til et ophold på Askov Højskole, og det var her, hvor han blandt andet blev undervist i croquistegning og keramik, at han blev opmærksom på sin kunstneriske åre. Den side var der dog ikke meget tid til at beskæftige sig med i årene som gartner.

  • Jeg kom til København og fik en stor stilling med 6000 mand under mig, siger han med et skælmsk smil, og nævner H.C. Andersen, Niels Bohr og Martin Andersen Nexø – det var som kirkegårdsgartner på Assistens Kirkegård.

Livsændrende trafikuheld

Sidenhen blev han selvstændig anlægsgartner i Gentofte, men det satte en alvorlig trafikulykke en stopper for, og han måtte afhænde hus og forretning. Herefter flyttede han til Spanien, hvor han bosatte sig i Benalmádena Pueblo, tre kilometer fra kysten mellem Fuengirola og Torremolinos.

Sproget blev han aldrig helt dus med, – men jeg kunne klare mig, siger han. Til gengæld kan han stadig drømme sig tilbage, når han tænker på det spanske køkken.

  • Jeg savner Spanien som bare pokker, siger han.

Ville tilbage til Aarup

Selv om hans datter i København prøvede at få ham dertil, da helbredet gjorde, at han var nødt til at rykke til Danmark igen, var han dog ikke i tvivl om, at det var Aarup, han skule til.Jeg har stadig bekendte her, og mine nevøer kommer jævnligt, fortæller Holger Lind Rasmussen,  der også mødes med sin realklasse hvert femte år.

  • Ja, jeg har realeksamen, men du må godt sige du alligevel, siger han.

Efter tre år i Bredgade, flyttede han i maj ind på Holmely, da behovet for hjælp blev for stort.

I dag kommer han rundt i sin elektriske kørestol, har fundet tilbage til sit gamle fag og hjælper lidt til i haven omkring plejecentret, men maleriet har han ikke fået gang i endnu.

  • Men jeg skal helt sikkert male igen, siger Holger Lind Hansen, der tidligere brugte mange timer, ofte om natten, foran staffeliet. Han skal bare lige finde ud af, hvordan han arrangerer sig med kørestol og staffeli.

Som regel har Holger Lind Rasmussen en ide om, hvad han vil male, når han går i gang, og han stopper ikke før han er tilfreds.

  • Jeg maler tit det over, jeg har malet, siger han og peger på et maleri af en lille landsby i Spanien.
  • Der var nogle tårne, men jeg syntes ikke, de passede ind, siger han – og så forsvandt de.

Da Else Marie Kristensen, aktivitetsmedarbejder på Holmely, foreslog ham at lave en udstilling, tænkte han først: – det gider jeg ikke.

  • Men nu glæder jeg mig, siger han, og har også påtaget sig at vælge underlægningsmusik til fernisseringen fra sin store pladesamling.

Alle er velkomne til ferniseringen.

Del denne historie på: