Henning Bak: Snild til fingerspidserne

Aarup

27. juli 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Efterlyser værksted, hvor håndens arbejdere kan mødes.

Da Henning Bak tegnede huset på Dragebakken 6, som han og Inger Hansen opførte for 12 år siden, var et hobbyrum et must. 

Henning Bak har nemlig altid været fingersnild – han er uddannet tømrersvend, men er – som så mange andre håndværkere – god til at lure fiduser af hos murere, elektrikere, ja, kort sagt andre håndens arbejdere. 

Ydermere var ham fuld bevidst om, at der stod 1954 på dåbsattesten, og dermed at et farvel til arbejdsmarkedet kunne komme på tale inden for en overskuelig årrække. Henning valgte da også at gå på efterløn som 63-årig. 

– Når man går på efterløn, skal man sørge for at have noget at give sig til, siger Henning. 

Han overtog sin fars drejebænk, tog på et ugekursus i trædrejning og har også lært meget ved at se videoer på youtube. Og så ellers learning by doing. 

Det vidner Henning og Ingers hjem om. Fade, strikkeskåle, andre skåle, elektriske juletræ, storke, aber og ja et væld af finurlige pyntegenstande og sirligt udført nyttegenstande. 

Alt sammen resultatet af Hennings kreative hjernevindinger og fingersnilde hænder. Produktionen er så stor, at han må tage et skab i brug til opbevaring, og det på trods af han har et pænt salg af ting, han har drejet i træ. 

Men ikke kun det, han laver også fuglekasser af tujatræ, bænke delvist støbt i beton og sådan kunne man blive ved. Og blive ved, ja, det gør Henning. 

– Henning har meget travlt, siger Inger, som glæder sig over at have fundet en mand med hænderne skruet rigtig på. Det gjorde hun for 20 år siden. Dengang boede Henning i Midtjylland, han stammer fra Kjellerup, stod i lære i Engesvang og boede i øvrigt i mange år i Østbirk. Inger derimod er vaskeægte fynbo. 

– Jeg stammer fra Fjelsted, boede i mange år i Grønnemose, og så her i Aarup, hvor jeg altid er kommet meget, for Aarup er en god by. 

Inger tjente i sin tid til føde og husleje som kommunal dagplejer, og det job var ikke sådan at få udskiftet, så da hun og Henning besluttede sig for at slå pjalterne sammen, blev det i Aarup, de slog sig ned. Henning fandt snart arbejde i Vissenbjerg og siden i Odense. Men det er fortid, for i dag arbejder han med udgangspunkt i Dragebakken 6. 

Yderligere information på https://hbtrædesign.dk. 

Del denne historie på: