Håber, at byfesten genopstår og bider sig fast

Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Enhver by med respekt for sig selv har en byfest, sådan at byens borgere kan mødes på tværs af dagligdagens liv og gøremål og have det sjovt sammen. Ja, sådan var det engang, og sådan håber de tovholdere på Aarup Medborgerdag 2022, Morten Ejby og Kristian Vasegaard Pedersen også det bliver med både medborgerdagen og finalefesten.   

– Vi mangler her i Aarup noget der samler og en fest, hvor vi voksne kan mødes uanset, hvad vi ellers laver til daglig.

– Tænk, hvis vi kunne få en byfest , som folk ville glæde sig til, siger tovholderne samstemmigt.. 

Festen begynder med en festbuffet 

Casper Andersen, køkkenchef og indehaver af Hotel Aarup Kro, gør sit til, at finalefesten bliver en minderig aften, så han har sammensat en to retters menu, hvor gæsterne kan kaste sig over: 

• En forret bestående af torsk med æbler og pære, hvidløgs beurre blanc toppet med sakuraspirer og ristede mandler. Hertil friskbagt brød og smør.

• Hvorefter der serveres buffet med helstegt svinekam med provencekrydderi; langtidsbraiseret kalvespidsbryst, italienske flødekartofler med hvidløgsbacontern og ajvarbasilikum, små stegte kartofler vendt med krydderurtesmør, stegte grønsager med hvidløg og urter; bønnesalat med vindruer og melon; tomatsalat med feta og pesto og frisk basilikum. Hertil svampesauce og bearnaise. 

Baren står Langli Vin for, så du glad, mæt og med løse ben kan tage kampen op med dansegulvet. 

– Tag dine naboer, venner, holdkammerater, medarbejdere, kolleger og familie med, til festen, lyder opfordringen fra arrangørerne. 

Dørene åbnes klokken 18, og der bliver gonunatoggånuligehjem klokken 2. 

Alt dette fås for 260 kroner, og billetter skal købes på hjemmesiden musikpaaindustrien.dk

På fællessangens vinger 

”Så syng da, Danmark” med sange og fortællinger om højskolesangbogen er på plakaten lørdag klokken 8.30. Og det glæder de to tovholdere, Kristian Vasegaard Pedersen og Morten Ejby sig til. 

– Fællessangen fik et comeback under coronaen – og den holder endnu. Det glæder os, for fællessangen kan noget. 

Forfatter og foredragsholder Erik Lindsø synger for og fortæller om sangene, der akkompagneres af pianist Lisbeth Nielsen og en mindre flok herrer, der kalder sig Baag Herreds Basser. 

Næsten alt er gratis 

Koncerten med Unico er gratis. Det samme er koncerten med Slaraffenband og med Marie Holm kvartet, og at spille petanque og krolf eller at se gadeteater eller spille badminton og strandhåndbold og gå på skattejagt. Og sådan kunne man blive ved. 

– Der er faktisk kun entré til finalefesten, nemlig 260 kroner. Men tag i betragtning, at man får supermad, dinnermusik og dansemusik, så er det bestemt et tilbud i den lave ende – når det gælder betalingen, mens kvaliteten bare er i top, mener tovholder Kristian Vasegaard Pedersen.

Gratis kaffe og rundstykker

Rundstykker og kaffe hører en søndag morgen til, og når man oven i købet kan få det ganske gratis, ja så bør man stå tidligt op. 

– Fra klokken 8 sponserer Folkebladet et rundstykke og kaffe til de første 100 gæster, fortæller Morten Ejby.

Medborgerdag med en bagtanke

Medborgerdagene handler om, at folk skal have det sjovt og rart sammen. 

Men ikke kun det. Der er nemlig en bagtanke med festivitassen, fortæller de to tovholdere, Morten Ejby og Kristian Vasegaard Pedersen: Det handler på det seriøse plan om at lave en attraktiv by, og en vigtig del af det er et rigt foreningsliv. På medborgerdagen giver vi foreningerne mulighed for at vise, hvem de er, og hvad de laver. Og det kan forhåbentlig inspirere nogen til at deltage mere aktivt i foreningslivet, som udøvende eller som frivillig. 

– Det er også derfor, at programmet spænder vidt, simpelthen for at afspejle bredden, som findes her i byen. 

– At fastholde og udvikle Aarup som en attraktiv stationsby er motivationen for at være aktiv i Aarup Lokalråd, siger Kristian Vasegaard Pedersen og Morten Ejby nærmest i munden på hinanden.

Sporten rykker ind i bymidten

Til daglig er det Aarup Fritidscenter, Aarup Boldklubs lokaler og anlæg ved Stadionvej, tennis- og petanquebanerne ved Stadionvej og Aarup Fritidscenter, som er ramme og udgangspunkt for idrætslivet i Aarup, men som led i medborgerdagen rykker petanque-, krolf-, badminton- og håndboldspillerne samt gymnaster ind i byen. Der bliver mulighed for selv at spille med, så det er bare om at tage de korte bukser og kondiskoene på.

Aarups nye vartegn

Aarup får et vartegn – lavet af byens borgere og med legoklodser som byggesten. 

– Vi har alle leget med legoklodser, så det er bestemt ikke kun for børn, og derfor håber vi, at folk vil stå i kø for at være med til at lave vores nye vartegn, siger de to tovholdere, Morten Ejby og Kristian Vasegaard Pedersen.  

– Der skal bygges et kæmpe skilt, så der er brug for rigtig mange byggeglade børn og voksne. Og der er hjælp at hente, når en af bagmændene bag Lego-masters kører en hel varevogn fyldt med klodser i stilling midt på Bredgade. Forberedelserne er godt i gang hos Skydebjerg Smede- og Maskinforretning, der har lavet et 1,2 x 4,5 meter metalskelet, hvor der sættes 8 x 8 cm legoplader i bunden. De skal så fyldes ud med klodser – 1 x 1 cm. 

– det er så her, at Aarupborgerne får mulighed for at udfolde deres kreative talenter, siger tovholderne. 

For at fremme den skabende proces, har arrangørerne allieret sig med BrickWorks. 

Vartegnet kommer til at pryde Sanggaards Plads.

Gaming Night på Industrien

Fredag aften er Industrien ramme om en ”Gaming Night”. Alle kan være med. Tilmelding og betaling i foyeren også kaldet baren. /hef

Fyns Gourmetkød leverer maden

Fyns Gourmetkød har flere gange lavet burgere i lange baner, når der er Open By Night i Aarup. Så butiksslagterne ved, hvad Aarups kræsne ganer går efter. Fyns Gourmetkød vil friste med to forskellige retter. 

Del denne historie på: