Et vaskeægte kinderæg i Kulturhuset Industrien

Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Industriens Foredragsforening har hele tre ting på plakaten i februar og marts

Den første begivenhed folder sig ud onsdag den 28. februar klokken 19, når foreningen blænder op for foredraget ”Konflikt, krig, kamp, kammeratskab, krise og kærlighed”

Krigsveteran fortæller

Krigsveteranen Andreas Bloch-Boas fortæller om at være soldat i krigen på Balkan og Irak og om de personlige konsekvenser, det har haft for ham at deltage.

Andreas Bloch-Boas militære karriere begyndte i 1978 hos kamptropperne i Haderslev, fortsatte i Militærpolitiet, MP inden turen gik til Bosnien. Hjemme igen skiftede han til Søværnet, fortsatte hos MP, inden han blev udstationeret i Irak.

Tilbage igen forsøgte han en civil karriere som fængselsbetjent, men efter en forlist forlovelse og en tidlig diagnose på PTSD, indså Andreas, at der kun var et sted han ville passe ind og vendte tilbage til Forsvaret.  Efter årrække måtte han sande, at han var nødt til at stoppe som soldat. 

Han fik en stilling som manager i IKEA, og det gik fint, indtil fortiden indhentede ham – med et brag.

 Andreas Bloch-Boas, f. 1978 er præstesøn og voksede op i en hel normal familie med far, mor og to børn. I folkeskolen syntes han som så mange andre, at frikvarteret var sjovere end undervisningen. Efter folkeskolen tog han en matematisk studentereksamen, for så at blive soldat. I dag ernærer han sig som førtidspensionist.

Vin og generalforsamling

De to sidste oplevelser finder begge sted onsdag 6. marts. 

Klokken 18 er der ordinær generalforsamling. Dagsorden er som beskrevet i vedtægterne og bagefter byder foreningen på et glas vin. 

Mød Lars Erslev Andersen

Nummer tre i perlerækken begynder klokken 10, nemlig foredraget ”Konflikterne mellem Israel og Palæstina”

Lars Erslev Andersen fortæller om den seneste krig mellem Israel og Hamas, de tidligere konflikter mellem Israel og palæstinenserne.

Få konflikter synes at skabe så megen polarisering som krigen mellem Israel og Hams. Følelserne er i kog som sjældent set, og der er dårligt plads til nuancer.

Lars Erslev Andersen påtager sig opgaven at give et så objektivt og balanceret syn som muligt på konflikten mellem Israel og palæstinenserne, som latent eller i udbrud har været en realitet i mere end 75 år.

Han tager udgangspunkt i den aktuelle konflikt – krigen i Gaza – som blev udløst af Hamases terrorangreb mod civile bosættere og musikfestivaldeltagere samt gidseltagningen af civile mænd, kvinder og børn samt soldater.

Foredraget handler også om de historiske årsager og han vil også se på krigen som en delvis stedfortræderkrig, herunder belyse Irans rolle og USA’s nøglerolle som den eneste ven Israel lytter til i et og andet omfang.

 Lars Erslev Andersen er seniorforsker ved Aarhus Universitet og ekspert i bl.a. mellemøstlige forhold.

Entreen er på 80 kroner, dog kun 60 kroner for medlemmer af Industriens Foredragsforening og Vissenbjerg Borger- og Kulturforening.

I en pause serveres kaffe og småkager.

Del denne historie på: