Erholm Besøgshave: åbningsdagen nærmer sig

Aarup

Af H.W./Aarup.dk 

Den økologiske besøgshave ved Erholm har nu fået sat et dyrehegn op, sådan at harer og rådyr ikke spiser de grøntsager, der allerede er i groning. 

Sædskifte

Haven får et sædskifte efter en fast plan, så hver afgrøde kun kan stå på samme plads hvert fjerde år. På den måde undgås udtrætning af jorden, og samtidig undgås spredning af plantesygdomme. Det kan fx se således ud:

Del 1: Bl.a. kartofler, hestebønner (kvælstofsamlende), stangbønner, evt. kløver og honningurt i bunden

Del 2: Buskbønner, grønkål, palmekål, broccoli, porrer

Del 3: Høje ærter, majs, squash, bladbeder, løg, spinat og tagetes

Del 4: Gulerødder, tagetes, rødbeder, radiser

Desuden vil der komme et flerårigt bed – og et begynderbed.

 

Urtehaverenæssance?

Og mon ikke mange børnefamilier og andre igen tænker på at blive delvist selvforsynende i disse inflations-, knapheds- og krigstider?

Fremtiden

Selvom haven kun er på knap 300 m2,  er mulighederne mangfoldige. Der kan måske blive sat et bord- og bænkesæt op, der er mulighed for et par frugttræer, der kan blive lavet anskuelsesundervisning i frøsamling – kun (manglende) fantasi sætter grænser.  

Andre muligheder er inspiration via samtaler med de frivillige på arbejdsdagene, og der kan måske komme små kurser af fx et par timers varighed. 

Information

Der vil formentlig blive sat tavler op med (1) principperne for økologisk havebrug, (2) ideerne bag det økologiske landbrug på Erholm, (3) oplysninger om Erholm med park og skovbrug, (4) information om Foreningen Praktisk Økologi. 

Haven skulle gerne blive et nyt godt element i den vifte af gode oplevelses- og inspirationsmuligheder, vi ellers har i stort omfang i postnummer 5560 og i Assens Kommune i øvrigt.

Og måske bør der også være informationstavler på engelsk, tysk og fransk.  

Åbningsdagen – og andre besøgsmuligheder

Den officielle indvielse sker lørdag den 4. juni kl. 11.

Desuden kan haven ses på den store økologiske markdag på Erholm den 15. juni. Herregårdenes dag den 21. august er også en mulig fremvisningsdag for haven. 

Del denne historie på: