En drøm til 28 millioner kroner…

Aarup

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Det koster penge – mange penge – at realisere drømmen om at forvandle den forladte possementfabrik i Aarup til et sted, hvor kreative kræfter kan mødes om deres respektive interesser.

Det var nok den mest klare besked, som de omkring 50 deltagere i sidste uges bymøde om netop Possementen kunne tage med hjem.

Possementen fik sidste år 200.000 kroner fra Realdanias Underværker til at få lavet en forundersøgelse af projektet, og det var denne forundersøgelse, eller en del af den, som er lavet af arkitektfirmaet Jes Vagnby, København, der blev præsenteret på mødet i sidste uge.

Selv om frivillige allerede har været i gang med at udbedre nogle af lokalerne i den 750 kvadratmeter store bygning, tager arkitektfirmaet udgangspunkt i, at arbejdet udføres af professionelle håndværkere. Og der er nok at tage fat på i en bygning, der har stået forladt i 20 år, bemærkede Jes Vagnby.

– Men det er en fin bygning, understregede han, og illustrerede det blandt andet med et billede, hvor man så, at gulvet i possementfabrikkens gamle produktionslokale var belagt med sildebensparket. Også et billede, der vidner om, at det er en historisk bygning, der gennem årene har haft flere funktioner, beærkede han og nævnte, at der også har været lægehus og madrasfabrik.

Fondsjagten sættes ind

Det koster at renovere gamle bygninger og ikke mindst gamle bygninger, der har stået forladt i 20 år. Rundt regnet 28,7 mio. kroner inklusive moms og godt 24 mio. eksklusive moms. Så nu skal bestyrelsen på jagt efter pengestærke fonde, der tror på projektet i Aarup.

Hvad tænkte I, da I hørte hvor dyr renoveringen ville blive?

– Det ligger da lidt over det budget, vi havde i støbeskeen fra starten. Men ser man andre projekter i samme størrelsesorden, er det ikke så voldsomt, siger Henrich Svendsen, bestyrelsesformand for Possementen og nævner Kulturkajen i Assens, som også kostede over 20 millioner kroner. Han forventer dog ikke, som det var tilfældet med Kulturkajen, at kommunen kommer med halvdelen af beløbet.

– Men vi håber da, at kommunen vil støtte op. Skolen vil for eksempel bruge det til forlagt undervisning, så vi håber at komme med i de næste budgetforhandlinger, siger han og nævner, at det for at få fondsstøtte er nødvendigt at stille med en vis egenfinansiering.

Aarupskolen har udtrykt et ønske om et lego- og teknik-lokale i Possementen, og det er med i projektet.

Midlertidigt arbejde

Indtil nu har frivillige indrettet henholdsvis et træværksted og et syværksted i bygningen, og dem er der ingen aktuelle planer om at pille ved, selv om man nu til den videre renovering går væk fra den oprindelige ide, om at så meget som muligt skulle gennemføres som frivilligt arbejde.

– Vi har godt vidst, at alt det, vi har lavet og kommer til at lave, er midlertidigt, men hvis det er for tre-fire år går det nok. Vi er nødt til at bevare interessen for projektet og holde gryden i kog. Hvis vi bare lukker ned, daler interessen, siger Henrich Svendsen.

Der kan måske files lidt i budgettet her og der. For eksempel har Possementen hidtil været heldig at skaffe brugte maskiner til begge værksteder og bunker af stof, og på samme vis vil man måske kunne skære lidt af det store budget hen ad vejen.

Men der kan ikke skæres meget i det indhold, arkitektrapporten lægger op til, for projektet skal også kunne løbe rundt, når det står færdigt.

Arkitektfirmaet har forud for rapporten været rundt at snakke med Aarupborgere der havde ønsker til projektet, og det har ført til et projekt, der ud over kreative værksteder, for træ, metal, keramik, maleri, lego og teknik samt syning kommer til at rumme et multirum, det vil sige et større lokale, der kan bruges til alt fra mindre koncerter til yogahold, kontorpladser beregnet på udlejning for kortere perioder, atelieer for kunstnere og en socialøkonomisk café – fordelt på tre etager – undervejs på mødet kom der tillige et forslag om et medieværksted og udendørs arbejdspladser til blandt andet slibning af keramik.

– Huset skal emme af kreativitet, men det må ike blive for pænt. Man skal kunne føle historien, sagde Jes Vagnby i sin gennemgang.

Udenomsarealerne gøres indbydende med en gårdhave, som en tilhører foreslog blev overdækket, da solen først når dertil sidst på dagen, samt grøn beplantning og naturligvis parkeringspladser.

– Vigtigt at holde gejsten oppe

Arkitektfirmaet har også udarbejdet et driftsbudget, men kom ikke nærmere ind på, hvor stort det var. Jes Vagnby pointerede dog, at stedet er nødt til at tjene penge, hvis det skal kunne drives. Derfor vil brugere af værkstederne for eksempel skulle betale et månedligt beløb på omkring 100 kroner, og der vil som nu være mulighed for at tegne et støtte-medlemskab for 200 kroner om året.

Hvornår Possementen står gennemrenoveret og klar til at blive indtaget af diverse kreative mennesker, er der ingen, der ved. Det afhænger af, hvor let/svært det bliver at skrabe de nødvendige midler sammen.

– Maltfabrikken (I Ebeltoft red.) tog det 10 år at samle penge til. Det er vigtigt at bevare energien og fastholde ambitionerne, for der kommer en periode, hvor det hele er træls, forudså Malene Dyrmose, projektleder hos Jes Vagnby Arkitekter.

Optimismen, den har Henrich Svendsen i behold.

– Hvornår tror du, projektet er gennemført, spurgte vi ham.

– Et skud fra hoften. Vi har været i gang om tre år, så om tre år står det hele klar, lød det optimistiske svar.

Del denne historie på: