En drøm bliver til virkelighed:
Nicolai Kvistgaard Sørensen bliver 1. marts ny Meny-købmand i Aarup
Ifølge den amerikanske drøm kan man begynde som avisbud for få år senere at være blevet en hovedrig stormogul. Sandt nok, men kun for uendeligt få bliver drømmen til virkelighed.
Ifølge den jysk-fynske udgave af denne drøm om at få succes, hvis man bare arbejder tilstrækkelig hårdt for det, kan en 15-årig begynde som flaskedreng i Meny Holstebro for 11 år senere at kalde sig Meny-købmand i Aarup. En mere jordnær drøm, kan man sige, men som dog kun få realiserer – og kun ham og hende, der er villig til at knokle 80-100 timer ugen.
Købmand på 26
Siden december har kunderne hos Meny Aarup kunnet se en ung fyr i 20’erne sætte varer på hylderne, og måske har han også hjulpet en kunde med at finde hylden med stjerneanis. Ikke en hvilken som helst ny medarbejder, for den 28. februar får han overdraget nøglerne til butikken, inventar og lagerrum.
Nicolai Kvistgaard Sørensen, som netop har rundet de 26, er fra 1. marts ny Menykøbmand, og dermed er en mere end 100 år lang epoke med en Krag som købmand slut, idet købmandsparret Mette Krag og Poul Kartman overgår til pensionisternes rækker samme dag. (Symbolsk nok var købmandsparret på skiferie, da interviewet fandt sted).
Nicolai er vestjyde
Nicolai stammer fra Holstebro i det vestjyske, det var der, han blev født, voksede op, gik i skole og som
15-årig blev flaskedreng i den lokale Meny. Og snart blev kimen lagt til Nicolai som købmand.
Hurtigt fik Nicolai nemlig lyst til nye opgaver, og det var købmanden med på, så Nicolai kom under hans vinger og nåede at blive lukkeansvarlig, inden han for alvor begyndte at udfolde købmandsdrømmen i Meny i Harlev, en by på ca. 4.000 indbyggere 15 km vest for Aarhus. Ikke fordi Nicolai havde et ønske om at udskifte Vestjylland med Østjylland, men fordi Nicolais jævnaldrende kæreste Anne Linderoth Alstrup Kasnæs ville uddanne sig i Aarhus, og så var det praktisk at rykke østpå.
Souschef i Harlev som 22-årig
Sådan ser Nicolai og Anne, der er barndomskærester, dvs, siden de var 15, også på, at Nicolai skal være købmand, så de flytter til Aarup for indtil videre at bo i en lejlighed på 1. sal over butikken.
Hvad Anne skal lave, når hun inden længe, er færdig i sin nuværende uddannelsesstilling hos Vestas i Aarhus er uafklaret, men tanken er dog ikke, at hun skal arbejde fuldtids i Meny, men selvfølgelig vil hun give en hånd med, når der er brug for et par ekstra hænder.
De fem år i Meny Harlev har været et godt springbræt for Nicolai.
– Meny i Harlev har nogenlunde samme størrelse – omsætningsmæssigt og personalemæssigt, dvs. ca. 40 ansatte, som Meny i Aarup, siger Nicolai.
Dengang for fem år siden havde Meny i Harlev lige fået ny købmand, så Nicolai blev del af et nyt ledelsesteam. Først som salgsleder og et år senere, blev Nicolai – 22 år gammel souschef.
Sideløbende med jobbet i Harlev tog Nicolai en to år lang akademisk uddannelse i Retail (dagligvarehandel), hos Dagrofa, som er den kæde, Meny er en del af.
Høj servicegrad afgørende
Her lærte Nicoalai om bl.a. butiksøkonomi, ledelse og salgspsykologi.
Sidstnævnte handler ikke kun om, hvordan varerne skal placeres på det mest indbydende sted, men nok så meget om kontakten til kunderne.
– Det handler om, hvordan vi taler med kunderne og kan hjælpe dem. I en butik som Meny er en høj servicegrad helt afgørende – for uden kunder ingen butik, siger Nicolai.
Den opgave kan Nicolai ikke påtage sig alene, for her spiller personalet den afgørende rolle.
Maja bliver lærling
– Jeg skal lytte til mit personale, tage dem med på råd, og give dem mulighed for at udvikle og uddanne sig. Det betyder f.eks. at Maja i slagterafdelingen meget snart begynder som lærling hos os, siger Nicolai.
– Som butiksejer gælder i det hele taget, at man skal værdsætte sine ansatte, f.eks. via belønninger.
Måske skal vi ind i mellem lave noget sammen, siger Nicolai.
Den lokale købmand
Hans ambition med Meny kan da også udtrykkes ganske kort.
– Meny skal være den lokale købmand.
Det handler imidlertid ikke kun om varesortiment, priser og et dygtigt personale, men også om at tage del i byens liv.
– Da jeg besøgte Aarup første gang, slog det mig, at det er en rigtig flot og hyggelig by. Det gjaldt som det første jeg så julebelysningen, der kun er kommet i stand, fordi byens handlende har stået sammen om det.
En flot og hyggelig by
– Og jeg kunne se, at Aarup har et flot idrætscenter, mange foreninger, en biograf, og i det hel mange gode aktiviteter. Her skal byens købmand være med, og det skal være efter noget for noget princippet, siger Nicolai.
Flere danskere køber varer på internettet, hvilket er en ny og måske også problematisk betingelse for at drive butik. I hvert fald for mange specialbutikker.
– Jeg fornemmer ikke, at nethandel er blevet den store udfordring for dagligvarehandlen. Folk vil stadig helst selv komme i butikken, men jeg er da opmærksom på, hvad der kan ske. Og så er jeg meget spændt på, hvad det er min kæde, Dagrofa vil med købet af Årstiderne. Kan sådanne måltidskasser være en mulighed for mig som købmand? Spekulerer Nicolai.
Slut med hånd- og fodbold
Da Nicolai sagde ja til jobbet som salgsleder og senere souschef hos Meny Harlev, sagde han også ja til en ugentlig arbejdstid på i gennemsnit 70 timer. Det betød, at han måtte skrue ned for fritidsaktiviteterne, og så blev fodbold- og håndboldstøvlerne lagt på hylden. Og der bliver de liggende, når Nicolai bliver købmand.
– Mon ikke det bliver noget med 80-100 timer om ugen, skønner Nicolai.
Heldigvis er kæresten også et karrieremenneske, så hun har fuld forståelse for, at Nicolai vil give den en skalle.
Det gælder så også, at parret ikke har børn, som dog ikke er fravalgt for tid og evighed.
– Men vi skal ikke have børn de første år, siger Aarups nye købmand.