Det gælder om at kunne klare sig i tre døgn
Selv om bomberne ikke vil regne over Danmark, befinder vi os i risikozonen for andre alvorlige hændelser
Kommunens seks biblioteker har de seneste par måneder lagt rum til kurset ”Kriseparat – Klar dig selv i tre døgn”.
Kurser kom i stand i forlængelse af Beredskabsstyrelsens anbefalinger fra 15. juni om at vi danskere bør have forsyninger til at kunne klare sig i tre døgn.
– Udgangspunktet er ikke, at der kommer krig, fortalte Marie Søndergaard, der underviste i kurset på Aarup Bibliotek torsdag 27. marts.
– Men der er andre farer, som lurer og hvad kunne det være?
– Oversvømmelse, tørke, mangel på vand, ingen strøm og at internettet er nede, lød det fra forsamlingen.
Målet er at kunne klare sig i tre døgn, for længere burde det ikke tage at få elnettet op at stå igen.
– Vi kan få strøm fraså mange steder, at det skulle være muligt at få det tilbage på nogle få dage – anderledes end hvis vi boede midt i Sverige, sagde Marie.
Vi fik også at vide, at det ikke kun er en selv og sin husstand man skal tænke på, men også sin nabo og sin bolig. Og når det gælder naboen, handler det om at banke på og høre om hans/hendes eventuelle udfordringer i en krise og måske lave en aftale med vedkommende.
Forberedelse kan omfatte forhold som at have et lager af mad- og drikkevarer, medicin, batteridreven FM-radio, så man kan få status på krisen, lys og lamper, batterier, tæpper, varmt tøj, sandsække, hvis risikoen for oversvømmelse er til stede, at have røgalarmer, som virker, viden om førstehjælp og meget mere.
Det overordnede formål med forberedelse er at kunne handle – og navnlig handle klogt, fortalte Marie.
Er man ikke forberedt, er risikoen for at gå i panik større. Men med rationelle handlinger fremmer man tryghed.
Når borgerne er forberedte på at håndtere kriser i op til tre dages varighed, kan det professionelle beredskab i højere grad koncentrere sig om at håndtere det, kun det kan håndtere.
Den forberedelse, som det enkelte menneske og den enkelte husstand selv kan klare, er ikke specielt tidskrævende, fik vi at vide, og derfor gælder sloganet ”Du kan gøre meget ved at gøre lidt”, når det gælder krisehåndtering.
Information om krisehåndtering kan fås på hjemmesiden beredskab.dk, hvor man også læse om at blive frivillig og om gratis kurser.