Der skal mere end sclerose til at stoppe Jan Hansen som din tøjmand i Aarup

Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

14-16. marts fejrer han sit 35 års-jubilæum i Aarup

For nogle år siden udvidede Jan Hansen sortimentet i sin Din Tøjmand-butik i Aarup, i det han begyndte at handle med herresko. Det var der en rigtig god grund til.

– Voksne mænd gider ikke handle i butikker – så når en kone har fået overtalt sin mand til at købe nyt tøj, kan han ved samme lejlighed få et par nye sko. Så behøver han altså kun at blive slæbt et sted hen, forklarer Jan Hansen. 

Det viste sig at være en god ide. Oven i hatten har han faktisk fået mænd til at besøge butikken udelukkende for at købe pæne herresko af mærket Lloyd. 

Lloyd-herresko hitter

– Vi sælger mange Lloyd-sko, som har et sortiment på flere hundrede forskellige sko, og det gør, at vi ikke har alle hjemme, men man kan bestille dem hos os, og det er der mange der gør, fortæller Jan Hansen. 

Han har trods denne succes ingen planer om at få helt nye varegrupper ind i butikken i håb om at det skulle løfte omsætningen. 

– Butikken skal ikke blive til et cirkus, og så må det gå den ene eller anden vej, siger Jan Hansen, som den 16. marts har 35 års-jubilæum, som herretøjsforretningsindehaver i Aarup.

Hvordan overleve opgravning af Bredgade?

I den nærmeste fremtid bliver hovedopgaven ikke at løfte omsætningen, men derimod at overleve i de mange måneder – og det begynder engang i 2025 – hvor Assens Forsyning graver Bredgade op for at lave kloakseparering og Assens Fjernvarme for at lægge fjernvarmerør ned. 

Al erfaring – fortæller Jan Hansen – siger, at forretninger mister omsætning, når kunderne får svært ved at finde parkeringspladser, når en forretningsgade bliver gravet op af den ene eller anden grund. 

– Det har vi netop set i Glamsbjerg, hvor ikke alle forretninger overlevede, siger Jan Hansen. 

– Vores strategi går ud på, at vi ikke vil købe så meget ind, som vi normalt gør forud for forårssalget af frygt for at brænde inde med for mange varer. Men vi skal da købe så meget, at leverandørerne fortsat ønsker at handle med os, siger Jan Hansen.

Vi er nogle bonderøve

Det at leverandører kan finde på at vende tomlen ned over for en butik som Din Tøjmand i Aarup er ikke nyt for Jan Hansen. 

– Vi kan ikke få lov til at tage mærker som Tommy Hilfiger og Gant ind i vores butik. De vil ikke handle med os, og når vi spørger dem, om ikke folk i Aarup skal kunne købe deres mærker, siger de, at folk bare kan tage til Odense.  Det er i de situationer, at vi kan mærke, at vi er nogle bondeøve. 

Heldigt for Jan Hansen er det ikke alle firmaer, som har den holdning til butikker i en mindre by som Aarup. 

– Vi har netop taget Signal ind i butikken, og så håber vi på den måde at få kunder, der måske er fem år yngre end de mænd, vi er vant til at se i butikken.  Vi har også fået Wrangler ind i gen, men ellers er det store mærke Sunwill, som i dag har et meget bredt sortiment, fortæller Jan Hansen. 

Det begyndte i en legetøjsbutik

Da han rykkede ind i Aarup for 35 år siden, var det en tidligere legetøjsbutik i Bredgade 26, som han overtog. 

– De første par år var jeg ene om at passe butikken, men så begyndte jeg at få personale, husker Jan Hansen, som senere rykkede ind i halvdelen af den nuværende Røde Kors-butik. Og det gik så godt, at han kom i pladsnød, og derfor overtog nabobutikken og lagde de to sammen til en butik. 

I 2016 flyttede Jan Hansen over på den anden side af Bredgade i nr. 37, hvor senest Danske Bank havde filial. 

– Det var den største butik i Aarup, som det var muligt at få, og vi har været glade ved, at få mere plads og dermed mere lys og luft. 

Den eneste ulempe er trappen ned til kælderen, men kældre er der i butikkerne i Aarup. 

Ansatte svigersønnen

I 1999 udvidede Jan Hansen medarbejderstaben med Tonny Rahbek, og det var en satsning, fortæller Jan Hansen. Det særlige ved Tonny var nemlig, at han var kæreste med Jans datter Sabine. 

Hvad ville det få af konsekvenser, hvis Jan og Tonny ikke kunne få det til at fungere sammen i butikken. Ville de så fortsat kunne være sammen som familie? Det var sådan nogle tanker, Jan gjorde sig

– Det har kun gået godt, ja, vi har aldrig haft de store skænderier, siger Jan Hansen.

Ansatte sønnen

I 2018 blev der sat en tyk streg under, at butikken er et familieforetagende, i og med at Bastian Winther Hansen blev ny medarbejder, for Bastian er Jans søn. 

– Han arbejdede som portier på Hotel Nyborg Strand og var træt af at arbejde i weekender. Han spurgte så, om han kunne få arbejde hos mig i nogle vintermåneder. Det kunne han, og selv om det ikke var meningen, at det skulle udvide sig til en fast og permanent fuldtidsstilling, var det der skete. 

På den triste baggrund, at Jan blev meget syg. Hans sclerosesygdom, som egentlig ikke plagede ham, udviklede sig pludselig dramatisk. 

– Man kalder det et attack, og jeg blev meget syg og var vel slet ikke i butikken i 2019, siger Jan.

Mistede synet på 

det ene øje

Han havde fået diagnosen 18 år tidligere, da han var 43 år. 

– Pludselig mistede jeg synet på det ene øje og kom på hospitalet, hvor jeg blev undersøgt for det ene og andet og blev også hjerneskannet. Jeg havde tænkt, at jeg nok var blevet ramt af en blodprop eller en hjerneblødning, men til min store overraskelse fik jeg at vide, at jeg led af sclerose, fortæller Jan.

– Lægen sagde til mig, at jeg skulle være glad for, at jeg var en mand i 40’erne og ikke en kvinde i 20’erne, der havde fået sclerose. For selv om det er sjældnere, at kvinder får et attack, bliver de oftere mere syg end mændene. 

Sætter logoer på tøj

Jan Hansen kom på benene igen, selv om sclerosen fortsat har tag i ham. 

– Jeg kan i dag arbejde 12-15 timer om ugen, og det er mest i kælderen, at jeg arbejder, for hvis jeg bliver træt, kan jeg bare holde en pause, hvad jeg ikke kunne, hvis jeg skulle passe butikken. 

Jan Hansen sætter mærkater som logoer og tal på sports- og arbejdstøj. 

– Det er mest for Markussen Sport, at vi sætter logoer og tal på, siger Jan. 

Arbejdstøj

Din Tøjmands tredje forretningsben er salg arbejdstøj.

– I gamle dage var det almindeligt, at f.eks. en bonde købte to sæt arbejdsbukser, men det er væk. 

I dag er arbejdstøj, noget som folk får udleveret af deres arbejdsgiver, så det er virksomheder, der køber arbejdstøj hos os, indtil de bliver for store. For der findes forhandlere, som næsten forærer arbejdstøjet væk. Og det vil vi ikke, vi sælger ikke noget uden at tjene på det, siger Jan. 

Det er også lykkedes gennem alle årene, selv om det år, hvor Jan blev syg var en hård nyser,  og for at føje spot til skade blev coronaen i 2020 og 2021 også en barsk opgave for Jan Hansen. 

– Vi har haft overskud alle år, men på den anden side, har vi aldrig tjent styrtende med penge, siger Jan, der bortset fra militærtjenesten kun har solgt tøj. 

– Jeg kom i lære i Glamsbjerg, og det var hos Uffes far, Erik, jeg stod i lære, og Uffe har i øvrigt stået i lære hos mig, husker Jan. Uffe er Uffe Jensen, som i dag har en række herretøjsforretninger rundt omkring på Fyn. Firmaet hedder i dag Uffe Jensen og Co. 

Sammen købte Jan, Erik og Uffe en herretøjsforretning i Assens. 

– Uffe købte så en forretning i Nyborg, og så syntes jeg det blev lidt kompliceret, så jeg åbnede forretning i Aarup og solgte min andel af Assens-forretningen til dem. Det var ikke noget med, at jeg blev sur, og vi har altid haft det fint sammen og samarbejder også, siger Jan.

Taber til nethandel

Hvad fremtiden vil bringe ved Jan Hansen ikke, for opgravningen af Bredgade er ikke det eneste bump på vejen.

– Nethandlen er også en udfordring, og der bliver mere af den. Selv om Din Tøjmand-kæden også har en webshop – som egentlig er skruet godt sammen – det er nemlig sådan, at webbutikkens lager er de enkelte butikker – og ordren gives til den, der bor tættest på, men vores webshop kan ikke konkurrere med de store webshops, og vi mister hvert år en lille smule omsætning til netbutikkerne, konstaterer Jan. 

Bank-nej til driftskredit

En tredje udfordring er, at det indtil nu har været umulig at få et banklån, sådan at Tonny Rahbek kan overtage forretningen i forbindelse med et generationsskifte. 

– For at drive en butik som vores skal man have en driftskredit. Vi køber stort ind to gange om året, og vi skal betale for tøjet, inden vi for alvor er begyndt at sælge sg det. F.eks. skal vi betale for forårs- og sommertøjet senest i april og har derfor behov for en driftskredit. Vi har forsøgt at få en bank til at give en sådan, men det er ikke lykkedes endnu. Så derfor fortsætter vi på samme måde som hidtil med mig som indehaver, siger Jan. 

Og så længe sclerosen holder sig i ro, skal det nok også gå. 

– Jeg fik af min læge at vide, at jeg nok på et tidspunkt ville få en sovende fod. Og det er også sket. Men det vænner man sig til, siger Jan. 

Vild med golf

Han bor – og har gjort det i en menneskealder – i Snave sammen med sin hustru Anette. De to er ikke kun sammen, når de får besøg eller besøger deres to børn Sabine og Bastian, de to svigerbørn og de seks børnebørn, for Jan og Anette deler nemlig den samme hobby, golf. 

– Det begyndte med, at min kone sagde, at hun ville til at spille golf, når jeg var på arbejde om lørdagen. Jamen, så skal du da have en prøvetime, sagde jeg, og det fik hun i Vestfyns Golfklub. Da hun så prøvede spillet, ville jeg også – og blev bidt af det. Indtil da havde jeg ellers været ivrig lystfisker. Men i dag spiller vi golf – på fem fynske baner og i vores ferier. Bl.a. i Tyskland og Spanien, siger Jan, der også gerne tager en snak om 2. verdenskrig.

Sådan markeres 35 års-jubilæet

Torsdag 14. marts, fredag 15. marts og lørdag 16. marts er der 35 pct. rabat på alle varer i butikken. 

Fredag den 15. marts klokken 16-20 inviterer Din Tøjmand på fredagsbar 

i Bredgade 37.

Del denne historie på: