Cykler til flygtningefamilier fra Congo

Vissenbjerg

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Intet er, som de kender det, og de første måneder for to flygtningefamilier fra Congo, der er kommet til Vissenbjerg, har budt på udfordringer for både dem og deres frivillige hjælpere

Hvad gør man, når dem man skal kommunikere med ikke taler andet end det afrikanske sprog kinuarwanda? – man bruger naturligvis Google-translate. Oversættelsestjenesten på mobiltelefonen er blevet flittigt brugt mellem de to flygtningefamilier fra Rwanda/Congo, der for et par måneder siden ankom som FN-flygtninge til Vissenbjerg og siden – efter otte år i en flygtningelejer i Rwanda med 10.000 andre flygtninge har skullet begynde et helt nyt liv på Fyn.

– Det har været et kæmpe spring, et kæmpe kuturchok for de to familier, der ingen arbejdsmulighed har haft i flygtningelejren, ingen mulighed for selv at tjene til dagen og vejen, men har været helt afhængige af nødhjælpsmad fra FN, fortæller Troels Beck, formand for Røde Kors i Vissenbjerg.

De bliver stille og roligt ført ind i det danske samfund, og fredag aften gik turen til Aarup, og et besøg hos cykelhandleren. Dorthe Jørgensenf ra Andebølle har taget initiativ til at skaffe et antal cykler med god hjælp fra cykelsmeden, som blandt andet har doneret to genbrugscykler til familierne, så nu har alle en cykel og kan dermed komme lidt rundt på Højfyn.

Kommune og frivillige samarbejder

Det er Assens Kommune, der står for modtagelsen af familier og integrationsarbejdet, men det foregår også med frivillig hjælp fra Røde Kors, der blandt andet har stor erfaring med integrationsarbejde fra gruppen af syriske flygtninge, der kom til området.

De to familier tæller begge en mor og tre børn på 15, 18 og 21 år.

De to yngste drenge er begyndt på Vissembjerg Skole, de unge er begyndt i ungdomsskole i Odense og den ældste pige og de to mødre på sprogskolen i Odense.

– De er ivrige efter at lære dansk. I Røde Kors Vissenbjerg har vi fået tre nye frivillige hjælpere, så vi nu er seks, der på skift bistår familierne, dels med ekstra sproghjælp, der hvor de bor, dels med fritidsaktiviteter, fortæller Troels Beck.

Det er således lykkedes at få de to drenge med til sommerfodbold og pigerne til sommergymnastik i Vissenbjerg og en søndag eftermiddag var de med i svømmehallen i Tommerup.

– Det var en unik oplevelse at se de unge lege i såvel det lille som det store bassin. Det var deres allerførste gang i en svømmehal, fortæller Troels Beck.

Del denne historie på: