– Coronaen var en dejlig tid

Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Casper Andersen og Birna Oskarsdottir har ejet Hotel Aarup Kro i 10 år – og har fordelt chefrollerne mellem sig. 

For mange kroer og restauranter betød de mange coronarestriktioner store udfordringer, ja en del måtte dreje nøglen om. 

Sådan var det ikke for Hotel Aarup Kro, tvært om, for sådan ser kroejerne,  Casper Andersen og Birna Oskarsdottir slet ikke på det.

Måtte under coronaen købe sofa

– Det var en dejlig tid, Casper var hjemme klokken 7 om aftenen, og så kunne vi spise aftensmad sammen, siger Birna.

– Og jeg måtte købe en sofa, så jeg havde noget at lægge mig på om aftenen, husker Casper.  Rigtig træt blev han dog ikke. 

– Jeg mødte jo først klokken 12, og så er det jo ingenting, når man kan være hjemme klokken 19, siger Casper, der mindes de første år efter overtagelsen af Hotel Aarup Kro for 10 år siden, hvor han typisk knoklede omkring 100 timer om ugen. 

Masser af god reklame

Når Casper og Birna kan se tilbage på coronatiden med et smil, skyldes det to forhold.

– Vi satsede på mad ud af huset, for vi havde jo i forvejen take away, og så fik vi masser af reklame. Vi var i flere aviser og TV. Det blev jo nærmest fremstillet som, at jeg have opfundet take away, men det var da ikke rigtigt, siger Casper uden over hovedet at være utilfreds med take away-successen. 

– Jeg vil sige, at den dag vi solgte 1200 portioner jägerschnitzel, havde vi travlt, siger Casper, der dog pointerer, at han ikke spandt guld på at lave take away, men fidusen var, at han kunne holde skruen i vandet. 

Netop travlt er ellers et nøgleord for de 10 år, hvor Casper har rørt i gryderne – og alt det andet der følger med, når man ejer butikken. 

De første år, hvor han var alene i køkkenet, brugte han også timer på at giver ejendommen en større make over – der havde været kro på stedet siden omkring 1905. og efter at han efter et par år fik udvidet køkkenstaben med to-tre mand, handler travlheden om, at Casper har sagt ja til at lave mad til sommerspillet på Frøbjerg Bavnehøj og i øvrigt selv været initiativrig. 

3000 portioner mad til Frøbjerg Festspil

– I år lavede vi ca. 3.000 portioner mad til festspillet fordelt på 16 dage. Og jeg var indimellem på højen 3-4 gange om dagen med mad og service, siger Casper. 

Han fik også lokket Johnny Hansen og dennes kandiserede band til Aarup og det indebar mad til 750 gæster. 

Og Kandis-koncerten er kommet for at blive. Det samme gælder nok også at lave mad til 700 julefrokostgæster i Nr. Aaby. 

Mad til 30-35 hold på en weekend

Nok så meget er det, der giver sved på panden, at skulle lave mad til de mange selskaber, som enten kommer på kroen, eller som bestiller mad til levering. 

– I den kommende weekend skal vi lave mad til 34 hold, og sådan cirka er det hver weekend, fortæller Casper. 

Schnitzler af 4½ tons svinemørbrad

Selv om Casper og Co. I køkkenet ofte skal lave tapas, er det dog schnitzler – som jægerschnitzel – der er størst efterspørgsel efter. 

– I år har indtil nu fået leveret 3,5 tons svinemørbrad, og det er lidt mere end i 2022, hvor vi bruge 3 tons, mens vi sidste år lavede scnitzler af 4½ tons svinemørbrad, siger Casper. 

Birna tog over i 2023

I juni 2023 lagde Birna frisørsaksen på hylden for at rykke ind på kroen, hvor hun fik ansvaret for tjenerstaben og serveringen i øvrigt. 

Og det har været et godt valg. 

– Jeg var blevet træt af at være frisør, og vi havde i et par år talt om, at jeg skulle lave noget andet. Da vi så måtte sige farvel til vores faste tjener, var det anledningen til at jeg rykkede ind på kroen, fortæller Birna. 

Ind i mellem kan det vel godt betyde lidt gnideri, når man er så tæt på hinanden, både som ægtefælle og på samme arbejdsplads, spørger Folkebladets reporter.

Chefrollerne

– Nu må ingen tro, at tonen i køkkenet er som man ser i tv-udsendelserne med Gordon Ramsey, så slemt er det ikke, men selvfølgelig kan bølgerne gå højt, siger Casper.

– Ja, der kan godt blive smidt med tingene, siger Birna med et lille smil. Og med et lidt større, når hun fortæller om fordelingen af chefkasketter. 

– Casper er chef i køkkenet, mens jeg er chef i krostuerne – og derhjemme. 

I praktik som 13-årig

Casper, der har rundet de 41, snuste første gang til kokkefaget, da han som 13-årig var i erhvervspraktik hos Scandic i Odense og året efter på Hotel Ansgar i Odense. 

Det var gode ophold, for Casper fik lov til at prøve det hele, selv om han ikke har glemt, hvordan det var at pille tigerrejser en hel dag. 

– Min fingre var helt smadrede, siger Casper.

Lavede lagkage

– Jeg fik også lov til at lave lagkage, som jeg bagefter fik med hjem. Jeg havde ellers været så stolt over, at nu skulle nogle gæste spise min lagkage, siger Casper. 

Ligeledes som 13-årig var Casper begyndt som opvasker hos Polle (Fjelsted Skov Kro, så også den side af krovirksomheden fik han lært i ung alder. 

– Jeg havde altid villet være kok, hvorfor ved jeg ikke, siger Casper, som kom i lære i Fjelsted Skov Kro og senere hos Amadeus i Kødbyen på Vesterbro i København.

Casper høstede også erfaring fra københavnerrestauranterne Nybro Kro og Kong Gulerod, for så at vende hjem til Fyn – godt og grundigt træt af at bo og arbejde som kok i København. 

To år som betonmand

Så Casper blev betonmand i et byggefirma, og det var han i et par år, indtil han sagde ja til at hjælpe til på Scandic. Lidt senere sagde han også ja til at blive souschef og senere igen at blive køkkenchef på Scandic. 

Det indebar en del administrativt arbejde bl.a. med at lave vagtplaner, og det var ikke et arbejde for Casper. 

Så han rykkede ind på Gelsted Kro, hvor han arbejdede i seks år, og det var et job til Caspers temperament, for det handlede om at lave klassisk kromad til selskaber og mad ud af huset. 

Det er også klassiske retter som schnitzler, stegt flæsk, steaks med videre, som Casper først og fremmest smider på panden i Hotel Aarup Kro. 

– Vi kan da godt lave det moderne, hvis man ønsker det, siger Birna, selv om det ikke er det, hun sværmer for – heller ikke derhjemme. 

Casper glad for svensk pølseret

– Min yndlingsret er boller i karry, siger Birna, 

– Og min er svensk pølseret og pasta med kødsovs, smiler Casper. 

Men ikke stegt flæsk. 

– Når vi, som vi ofte gør, på et par dage laver stegt flæsk af 120 kilo rygflæsk og flæskeskiver, så har jeg fået nok af stegt flæsk, siger Casper. 

Bøffer hos Frederik IX

Familien Andersen/Oskarsdottir kan godt lide at spise ude. 

– Vi får ofte kinamad i Middelfart og bøffer hos Frederik IX i Assens, fortæller Casper.

Når de kommer der, skyldes det ikke kun den gode mad. 

– Vores børn elsker at komme der, siger Birna.

En rigtig Aarupdreng

Tilbage er kun at fortælle, at Casper og Birna bor i Aarup sammen med børnene Simone og Tollak, og at Casper er en rigtig Aarupdreng.

Og det var da også på Aarupskolen, at Casper svedte over matematikken og de engelske verber, indtil han på et tidspunkt i 7. klasse blev smidt ud af skolen. 

En rask dreng med temperament

– Jeg var vel det, man kalder en rask dreng med et voldsomt temperament, siger Casper. 

Han gik så i 8. og 9. klasse på Hjemly Efterskole. 

Især det andet år ser Casper tilbage på med stor glæde. 

– Det var der, jeg mødte Birna, siger Casper. 

Reception på Hotel Aarup Kro tirsdag 1. oktober klokken 16-20. 

Pris for social ansvarlighed 

Hotel Aarup Kro blev i 2022 kåret til ”Årets Virksomhed i Assens af  Udvikling Assens og Assens Kommune. 

Prisen fik Casper Andersen bl.a. for at udvise social ansvarlighed, der i praksis har betydet at Hotel Aarup Kro stiller sig til rådighed som praktiksted for unge med forskellige udfordringer. 

I krokøkkenet bliver de unge praktikanter mødt med empati og får tanket selvtillid op ved at udføre et stykke arbejde. De unge kommer bl.a. fra skolen Brahesholm ved Ørsted eller fra en af nabokommunerne. 

Nyt tag på Hotel Aarup Kro som folkegave 

Charlotte Flöche kender om nogen forholdene på Hotel Aarup Kro, for der har hun de seneste 10 år i større og mindre omfang givet en hånd med som tjener og med det administrative og så kender hun i øvrigt og krofatter Casper og kromutter Birna som få – for det er bror og svigerinde. Hun har allieret sig med Assens-drengen Hans Peter Skov Hansen, der gennem årene har taget del i et væld af indsamlinger til gode formål. 

De to synes, at Casper og Birnas 10 års-jubilæum som indehaver af Hotel Aarup Kro, skal have en folkegave i form af et (bidrag til et) nyt tag på kro-ejendommen. 

Taget er nemlig utæt, skriver Charlotte og Hans Peter, og da bygningen er bevaringsværdig, er det pænt dyrt at få lagt nyt tag. 

Så nu har I muligheden for at bidrage med en skilling og give det til bage som Casper og Birna har givet til familier, venner, Aarup og Fyn. 

Indsamlingen er godkendt, og vi kører med åbent regnskab, skriver de to initiativtagere. 

Sendt et beløb på MobilePay 23206471 eller bank registreringsnummer 6695, konto 1011140994.

Erhvervsdrivende kan få tilsendt en faktura som sponsorat. Kontakt Hans Peter på tlf. 23206471.

Del denne historie på: