ByensBil.dk rykker ind i Aarup
I samarbejde med Lokalrådet, der ønsker at gøre det lettere for pendlere at slå sig ned i Aarup
Hvad gør familien Hansen i Aarup, når både hr. og fru Hansen har et kørselsbehov, som dårligt er til at dække med cykel eller offentlig transport.
Ja, mange vælger at have to biler – også selvom det måske kun er en til to gange om ugen, at begge biler er ude at køre.
Andre humper sig igennem med en bil og bruger så en til to gange om ugen oceaner af tid på at køre i bus og tog.
Når datoen siger 1. maj kan Hr og Fru Hansen nøjes med en bil og så leje eller abonnere på en bil hos ”ByensBil.dk”, som den dag rykker ind i Aarup, hvor den får fast plads på Totalbankens p-plads.
”ByensBil.dk” er en delebilsvirksomhed, som udbyder og driver delebiler i landdistrikter på Fyn og især i Jylland.
- Det begyndte for sjov med en bil i Højmark (ca. 10 km sydvest for Ringkøbing, red.) og for alvor året efter i nabolandsbyen. I dag har vi 40 biler, fortæller Arne Vestergaard Andersen, der ejer og driver virksomheden.
Kendetegnende for ByensBiler.dk er, at indrykningen i en by sker i samarbejde med lokale kræfter. Og sådan er det også i Aarup, hvor Aarup Lokalråd er samarbejdspartneren, mens Nybolig Landbrug ved Dan Gørtz og Totalbanken er med som sponsorer.
Flere vil slå sig ned i Aarup
- Når vi har fået ByensBiler.dk til at komme til Aarup, skal det ses som led i vores bosætningsstrategi, som går ud på at få flere mennesker til at slå sig ned i Aarup. Med delebiler fremmes mobiliteten og fleksibiliteten, siger Kjeld Alsholm, der er formand for Aarup Lokalråd.
Delebiler er i smuk overensstemmelse med et ønsket om at fremme bæredygtighed gennem en grøn omstilling.
Sparer miljøet
- Undersøgelser har vist, at hver gang vi sætter en ny delebil i gang, så sparer vi miljøet for produktion af mellem 3 og 10 biler. For ikke at tage munden for fuld, siger vi bare tre biler, siger Arne Vestergaard Andersen.
Han fremhæver også, at delebiler som regel er er små og nye biler og derfor mere miljøvenlige, og det er også hans opfattelse, at delebilister kører færre kilometer, end hvis det var deres egen bil.
I tråd med landbrugets ønsker
Netop det grønne islæt har fået Nybolig Landbrug til at tegne et sponsorat.
Landbruget er i dag i fuld gang med en grøn omstilling, og netop deleøkonomi, hvor delebiler er en mulighed, er i tråd med den grønne omstilling.
Godt for Aarup – godt for banken
- Jeg er jo med i lokalrådet, som er interesseret i at udvikle lokalområdet. Vi synes, at Aarup skal være et godt sted at være. Og det der er godt for Aarup, er også godt for banken, siger Ivan Sløk, direktør for Totalbanken.
Kollektiv trafik en fordel
Det er ikke tilfældigt, at ByensBiler.dk slår sig ned i en stationsby, hvor der også kommer rutebiler.
- Kollektiv trafik hæmmer ikke brugen af delebiler. Tvært imod er det en fordel, siger Arne Vestergaard Andersen.
- Aarup er et trafikknudepunkt, og det bliver vi i endnu højere grad i de kommende år, siger Dan Gørtz.
Tre muligheder
Hvis man ønsker at benytte delebilen, kan det gøres på tre måder.
Man kan bare leje bilen for en enkel tur
Man kan abonnere på bilen via et medlemskab.
Virksomheder kan tegne et abonnement, som giver fem medarbejdere mulighed for at booke en bil.
I alle tilfælde skal der betales et beløb for antal kørte kilometer samt en dagsleje eller hvis man abonnerer en timepris.
I kilometertaksten er brændstofforbruget inkluderet.
- Man forpligter sig til at aflevere en bil med tanken kvart fyldt op. Har man brug for at tanke op, får man udgiften refunderet, hvis man indsender et foto af kvitteringen, fortæller Arne Vestergaard Andersen.
Det samme gælder, hvis man finder det nødvendigt at få vasket bilen, nemlig at udgiften refunderes mod indsendelse af kvittering.
ByensBiler.dk gennemgår en gang om måneden sine biler for fejl og mangler, ved hvilken lejlighed bilerne bliver rengjort og vasket.
Bilgaranti
For abonnenter gælder i øvrigt en bilgaranti, der går ud på at man er sikker på at kunne få en bil, hvis den bookes to døgn i forvejen.
Benzin eller el?
Af ByensBiler.dk’s flåde af biler er fem ud af 40 biler elbiler, mens resten bruger benzin.
Arne Vestergård Andersen forventer på sigt – bl.a. når der kommer flere ladestandere – at kunne tilbyde flere elbiler.
- Selv om de fleste mennesker går ind for grøn omstilling og bæredygtighed, har undersøgelser vist, at prisen har første prioritet, når folk vælger delebiler. Og lige nu er elbiler dobbelt så dyre i drift som elbiler, siger Arne Vestergård Andersen.
Prioriteringsrækkefølgen er i øvrigt pris, tilgængelighed, simpel teknik, udstyrsniveauet og bæredygtighed.
- En del bilister er teknikangste og er derfor nervøse for at køre i elbiler, siger Arne Vestergaard.
Al kontakt – leje og afregning – foregår på nettet, og det er også på nettet man får at vide, hvor bilnøglen kan hentes.
Som udgangspunkt skal en delebil give en for ByensBil.dk rentabel drift og dermed klare sig uden sponsorstøtte.
Skal køre 15.000 kilometer
- En tommelfingerregel siger, at bilen skal køre ca. 15.000 kilometer om året, for at det er rentabelt for os, fortæller Arne Vestergaard Andersen.
Ind til videre er det aftalt, at ByensBil.dk er at finde i Aarup i et år.
Ordningen vil blive evalueret om 11 måneder, fortæller Arne Vestergaard Andersen.
Kjeld Alsholm er optimist.
- Jeg tror der er basis for to biler i Aarup og håber også på delebiler i f.eks. Vissenbjerg og Tommerup St., der jo begge – som Aarup – ligger i det Assens Kommune kalder for byvækstbåndet.
Gourmetfrankfurter 1. maj
Lørdag 1. maj klokken 11-13 kan man blive klogere på ByensBiler.dk, som stiller op på parkeringspladsen ved siden af Totalbanken.
Aarup Lokalråd vil være vært med en gourmetfrankfurter og en vand.