Bjarne Petersen: Håndboldens hverdagshelt 2020
”Det er ikke tit, jeg er uden ord! Den havde jeg virkelig ikke set komme. Jeg blev meget rørt af indstillingen. De havde ramt mange af de ting, man går og arbejder med, som ikke altid er synligt, og som mange tager som en selvfølge. Så jeg er virkelig glad, stolt og rørt.”
Sådan sagde Bjarne Petersen til håndbold.dk, da repræsentanter fra Dansk Håndbold og AutoPartner forrige tirsdag brød ind i et interview med TV2 Fyn for at afsløre, at Bjarne Petersen var blevet kåret som ”Håndboldens Hverdagshelt 2020”.
Udvalgt blandt
60 indstillede
Bjarne Petersen blev valgt blandt 60 indstillede ledere og får udover hæderen 10.000 kroner til sig selv og 10.000 kroner til Aarup BK Håndbold.
Om Bjarne hedder det i indstillingen:
Listen er lang med de kasketter, som Bjarne har taget på sig i Aarup BK Håndbold, og derfor er hans betydning for klubben heller ikke til at tage fejl af.
Han er både træner, formand, spiller, IT-specialist og alt-mulig-mand, og så har han taget initiativ til blandt andet at gøre bestyrelsesarbejdet lettere – for eksempel gennem Teams – vel og mærket før, corona lærte os alle om den mulighed.
Generelt er Bjarne Petersen ”first mover” på vegne af klubben, og han tager gerne tjansen som testklub for nye initiativer på sig eller kaster sig ud i nye projekter.
Samtidig gør Bjarne Petersen en stor dyd ud af at anerkende de mennesker, der er omkring ham, og som om det ikke var nok, så har han motiveret flere til at kaste sig ud i det frivillige arbejde i klubben.
Bjarne Petersen er foregangsmand for det frivillige arbejde, og hans indsats i Aarup BK Håndbold fortjener et ekstraordinært skulderklap.
Begyndelsen
– Hvad er det, der gør, at du bruger så mange timer på håndbolden?
– Det hele startede med at jeg involverede mig i min datters hold, da de var helt små. Senere fandt jeg ud, at det var sjovt at lave gode oplevelser for dem. Så kunne man f.eks. også tage 50 børn med i en bus til en ligakamp i stedet for 18 fra et hold. Jeg kan godt lide at skabe de her gode oplevelser for børnene og andre.
Værn om det lokale
Hvorfor i Aarup BK – Håndbold?
– Det er nok tilfældigt i den forstand, at da jeg flyttede til byen, skulle min datter selvfølgeligt også spille håndbold. En leder opfordrede mig til at hjælpe til som træner. Derefter kørte det bare. Vi har så mange muligheder i vores by og har gode faciliteter. Jeg synes, vi skal værne om det lokale, i stedet for at børnene skal køres til Odense for at få ordentlige tilbud. Hvis forældrene brugte tiden hos os som frivillige i stedet for på landevejen, tror jeg på, at det kan store ting. Det er dog stadig vigtigt for mig at tilbuddet i Aarup også skal være godt.
Kunne ikke reglerne og blev målmand
Hvornår begyndte du at spille håndbold?
– Jeg tror, jeg starter som 9-årig, og det var som målmand, da jeg ikke kunne reglerne, og jeg gjorde det så meget fint der, men tog et års pause da jeg var 13, og startede så ude på banen efter pausen.
I hvilke klubber har du spillet?
– Som spiller har jeg spillet i Toftlund IF, min moderklub. Derefter til Tønder, DHG Odense, og Middelfart. I Middelfart fik en jeg alvorlig knæskade, der gjorde, at jeg ikke kunne spille, da jeg flyttede til Aarup. Det er først 10 år senere, at jeg starter op i Aarup igen. Jeg har dog spillet syv år nu i Aarup som aktiv spiller!
Gav to kasser øl til
en modstander
Hvad er din største håndboldoplevelse som spiller?
– Jeg har virkeligt haft mange store oplevelser som spiller. Alt fra at blive årets seniorspiller, gå videre til et stævne ved at ”give” 2 kasser øl til en modstander, eller en udlandstur til Kroatien som 17-årig. En af de største var nok da vi vistnok i 1998 i Tønder slog Møgeltønder i en turneringskamp med afgørelse det sidste minut.
Det var så lokalt, at Møgeltønder havde hjemmebane i Tønderhal 1 og os fra Tønder SF havde hjemmebane i Tønder hal 2. Os fra Tønder SF lå sidst i 3. division og skulle rykke ud. Møgeltønder lå i toppen og skulle rykke op i 2. division. Det lykkedes os at vinde i en propfyldt Tønderhal 2, der var hjemmebanen for TSF dengang. Det var så vildt efterfølgende at forretningsdrivende kom ud af butikkerne for at hilse dagene efter kampen. I dag er de to klubber slået sammen og spiller i 1. division, men dengang var det nogle meget vilde lokalopgør.
– Hvad er din største håndboldoplevelse som leder?
– Det er et svært spørgsmål for jeg synes der er mange! Prisen som Håndboldens Hverdagshelt er klart det største for mig, men det kunne også være, når en spiller, man har trænet, klarer sig godt senere, dengang jeg fik prisen for årets frivillig i Aarup BK Håndbold i 2016). Da vi lavede Håndboldens Dag i januar 2019 med besøg fra TV2, DHF, og alle havde en fed oplevelse. De kunne også være første gang, nogle børn er med på klubtur til GOG for at se ligabold………
Smil efter træningen
– Hvad er en god dag som håndboldtræner?
– Der kan være mange gode dage. En god dag som træner kunne f.eks. være, når alle drengene kommer med god energi og er klar til at lytte, koncentrere sig og lære. Når man kan se, at de giver den gas og har forstået og har kunnet omsætte det, vi har trænet. Så skal der selvfølgeligt også være nogle smil efter træning og godt humør.
– Hvad ville du lave, hvis det ikke var for håndbolden?
-Det er svært at sige. Jeg har tidligere som spiller engageret mig i holdet og kammeratskabet. Senere blev det som forældre-træner for mine egne børn. Jeg ville måske havne i noget andet slags forening eller fællesskab. Måske begynde at løbe noget langdistanceløb hvis benene kunne holde til det, eller cykle noget mountainbike eller landevej.