Aarup fritidscenter opfører to padelbaner

Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Hvis alt går vel, står banerne klar til maj 2024

Padelbaner har de senere år skudt op som paddehatte – som udendørsbaner, som baner i en hal eller som overdækkede udendørsbaner, som i Søndersø – og som de to baner, Aarup Fritidscenter er ved at få opført bag fritidscenteret. 

For Aarup Fritidscenter er der tale om et længe næret ønske, som går i opfyldelse. Fem år er nemlig gået, siden bestyrelsen besluttede sig for at skulle kunne tilbyde padel som endnu en mulighed for kropslige udfoldelse ved fritidscenteret. 

– Vi skal jo hele tiden udvikle os – følge med tiden – og padel er blevet ekstremt populært, siger centerleder Martin Alstrup, der selv svinger battet og kan sige god for sporten. 

Padel kan spilles af alle – børn, unge, voksne, ældre og handicappede. Padel er også en sport, som det er relativt nemt at gå til. Den er heller ikke så krævende som fx squash. 

– Squash er sindssygt hård. Efter en time kan være blevet helt drænet for energi, siger Martin. 

Anderledes med padel, men sporten er dog sjovest, hvis man spiller sammen med jævnbyrdige. 

Pay and play

Selv om padelbanerne er blevet mange flere landet over på de fem år, der er gået, siden Aarup Fritidscenter barslede med de første planer, bekymrer det ikke Martin Alstrup. 

– Ingen ved, om padel vil blive ved med at vokse, men skulle den have toppet lige nu, taler vi om en top 10 sport, når det gælder medlemmer, og så er der alle pay-and-play-spillerne. 

Det er sidstnævnte, som Aarup satser på – i hvert fald i første omgang. 

Tanken er at man skal kunne booke en bane via en app – og også betale via appen.   

– Ved de første beregninger ser det ud til at timeprisen for at leje en bane bliver omkring 140 kroner. Men vi skal selvfølgelig afvente, at projektet bliver færdig og forhåbentlig holder sig inden for budgettet, som er på 3 millioner, siger Martin Alstrup. 

Lokale leverandører

Arbejdet er netop gået i gang – Myllerup Entreprenør hargravet grunden ud og fyldt et lag sand oven på. Når disse linjer læses, er fundamentet formodentlig blevet støbt. 

Banen – lavet af kunstgræs – overdækningen og udstyr leveres af A-sport, der iflg. Martin Alstrup har specialiseret sig i den slags løsninger. 

Linde-El, der har filial i Aarup, og Secura, Odense er også hyret ind, og det er ikke tilfældigt. 

– Vi har bestræbt os på at finde lokale leverandører, fortæller centerchefen. 

Åbner til maj

Hvis alt går vel, vil padelbanerne kunne tages i brug til maj. 

– Dårligt vejr kan forsinke projektet – det er f.eks. vejrets skyld, at Myllerup først kunne gå i gang i denne (dvs. sidste, red.) uge, fortæller Martin. 

Billigere løsning

Fritdscentret har valgt at opføre padelbanerne som overdækkede udendørsbaner fremfor som udendørsbaner uden overdækning eller som en hal. 

– Med overdækkede udendørsbaner opnår vi to ting.  På grund af overdækningen vil man kunne spille på banerne året rundt. Vejret skal i hvert fald blive meget slemt, for at man ikke kan gøre det. Samtidig er en overdækket udendørsbane meget billigere end en hal. Og det betyder, at vi kan tilbyde en timepris på omkring 140 kroner.  Hvis vi opførte en hal, ville timeprisen blive meget højre, måske 240 kroner, siger Martin.

Opføres for egne midler

Aarup Fritidscenter opfører padelbanerne for egne midler. 

– Vi får ikke støtte til projektet af Assens Kommune, men har bl.a. lånt penge hos vores bank. Banelejen skal bl.a. gå til at finansiere opførelsen af banerne, fortæller Martin. 

Måske en klub

Aarup Fritidscenter håber at kunne finde samarbejdspartnere – måske et lokalt firma – og er ligeledes åben for at stille banerne til rådighed for en klub. 

– Hvis, der er lokale ildsjæle, som ønsker at lave en padel-klub, jamen så kunne det være fint, siger Martin. 

Det er dog ikke en forudsætning for padelanlæggets succes. 

– Vi tror og håber, at der vil være tilstrækkelig stor interesse i og omkring Aarup. Det kunne være Aarupskolen, som måske ville tage padel på skemaet, det kunne være skoleelever, der ville spille padel i deres fritid, ja, det kunne være voksne og det kunne være pensionister. 

For ikke at genere naboer unødigt med støj er det tanken, at banerne skal kunne lejes i tidsrummet klokken 7 til 22. 

Venskabsturneringer

Martin har haft kontakt til padel-banerne i Ejby og Brenderup, som ind i mellem mødes til venskabs-

turneringer. 

– Jeg tror, vi kunne komme til at være med i disse venskabsturneringer, siger Martin. 

Når padelbanerne står klar til brug, forventer Martin, at fritidscenteret vil holde åbent hus-arrangementer, hvor lokalbefolkningen – og for så vidt også andre interesserede – kan snuse til padelsporten.

Padel

Padel, tidligere kaldet padel tennis  er en sport, der bedst beskrives som 50% af det bedste fra andre ketcher – og batsportsgrene og 50% sjov, adrenalin, makkerskab og hyggeligt samvær. Sporten er let at komme i gang med og appellerer derfor til en bred gruppe af udøvere (unge, ældre, uøvede og handicappede).

Banen

Padelbanen er 10×20 meter med et net, der deler banen på midten.

Bagvæggene og et stykke af sidevæggene er dækket af glasvægge. Resten af sidevæggene og toppen af bagvæggene er dækket af metalgitter.

Banen er omgivet af både glas og trådhegn. Begge dele bruges aktivt i spillet.

Padel er en helårsaktivitet og spilles både inden- og udendørs. De fleste udendørsbaner er åbne alle dage året rundt og har monteret lys, så der kan spilles efter mørkets frembrud.

Udstyr

Padel spilles med et bat typisk lavet af glasfiber, carbon og kulfiber. Bolden ligner en tennisbold, men er marginalt mindre og har mindre tryk.

Spillet

Padel spilles altid som double. Spillet sættes i gang med en underhåndsserv. Parene skiftes til at serve for hvert parti. Når bolden først har ramt jorden én gang, må den gerne ramme glasvæggene, der omgiver banen – også på egen banehalvdel. Ligeledes må bolden, efter første kontakt med jorden, også ramme hegnet på modstanderens banehalvdel, men ikke på egen banehalvdel.

Bolden skal tilbage på modstanderens banehalvdel, inden den rammer jorden på egen banehalvdel anden gang.

Point

Der gives point til et hold, hvis:

• Bolden rammer jorden på modstandernes banehalvdel mere end én gang.

• Hvis en af modstanderne rammer bolden med battet mere end én gang.

• Hvis bolden berører en modspiller i alm. spil.

• Hvis bolden rammer hegnet på egen banehalvdel.

Man får point efter samme system som i tennis ”0, 15, 30, 40, parti”. 6 partier giver et sæt og der spilles altid bedst af 3 sæt.

Kilde: 

Dansk Padel Forbund

Del denne historie på: