11 år og forfatter: Emily har hovedet fyldt med historier

Aarup

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

For lidt over et år siden blev dengang 10-årige Emily Fleur Trankjær nummer to i en skrivekonkurrence. Nu udkommer hendes historie udkommet som billedbog. 29. april kan du møde hende til reception hos Bog & Ide i Bredgade.

Det er kun, når hun tager toget til og fra skole i Nr. Aaby, at 11-årige Emily Fleur Trankjær kan finde på at sidde med næsen i mobiltelefonen. Hun sidder hellere med næsen i en tegning, spiller klaver eller hun går og digter historier inde i sit hoved.

Det hænder, at hun skriver dem ned, og det var netop, hvad hun gjorde, da der sidste år blev udskrevet en skrivekonkurrence for elever i 4.-9. klasse. Emily blev nummer to, og blev endda af dommerne opfordret til at prøve at få bogen udgivet som billedbog.

Det er sket nu, og lørdag 29. april inviterer hun sammen med Bog & Ide i Bredgade til reception klokken 10-12.

– Rart, en lille smule overraskende men også lidt spændende. Sådan beskriver Emily selv, hvordan det er at kunne kalde sig forfatter som bare 11-årig.   

Da Folkebladet mødte hende i sidste uge, havde hun endnu ikke selv set den færdige bog, som først udkommer 27. april, kun forsiden og oplægget.

Skriver altid lidt længere

Som nævnt er de fleste historier nogle, Emily går rundt med inde i hovedet, det er ikke altid, de bliver skrevet ned på papir eller computeren.

– Jeg kan godt lide, hvis vi skal skrive en historie i Dansk, så skriver jeg den altid længere, end vi har fået besked på. Jeg skriver også nogle gange i min fritid, og hvis jeg ikke gør, så går jeg bare og digter videre på dem inde i hovedet, fortæller Emily.

Godt nok ved hendes klassekammerater godt, at hun er god til at fortælle historier, for som regel skal de læse dem op i klassen, hvis de har skrevet nogle i dansk eller engelsk, men de blev alligevel overraskede, da hun fortalte, at en af dem nu blev til en bog.

I mors fodspor

Emilys lyst til at læse og fortælle historier har hun ikke fra fremmede, og hun overvejer også at gå samme vej som sin mor, Louise Trankjær, der er litteraturuddannet og både har skrevet, været medforfatter på og redigeret bøger. Som sin mor er hun også glad for fantasy.

– Men nogle gange også realisme, siger hun og fortæller at hun har ideer til bøger i begge genrer.

– Jeg har mange bogprojekter i tankerne, men jeg er ikke begyndt at skrive på nogen af dem endnu.

Klimaforandringerne gør indtryk

“Verdens fald”, som hendes bog hedder, er inspireret af klimaforandringerne. Det er historien om solen, der er blevet meget lille og er ved at falde ned fra himlen og to børn, Benjamin og Dagmar, der redder den, tager den med hjem til landsbyen, hvor de øvrige beboere hjælper med at helbrede den og få den op på himlen igen.

– Jeg tænker på hvad klimaforandringerne kommer til at gøre for vores fremtid. At de ødelægger naturen og dyrelivet, og at de også kan komme til at ødelægge menneskers liv, fortæller hun.

Men det er ikke klimaforandringerne, der præger de bogprojekter, hun lige nu har under overvejelse.

Det er nemlig dels en fantasy-bog, som hun fik idéen til, da klassen i en musiktime skulle skrive, hvad de kom til at tænke på ved at høre musikken til filmen The Good and the Ugly og en bog, hun karakteriserer som realisme for unge om en pige lidt ældre end hende selv, og de problemer, man kan have som ung.

Del denne historie på: