Saele: Det bliver ikke farvel til Danmark, men på gensyn
17-årige Saele Prina, som vi første gang mødte i september, har nu kun få uger tilbage af sit år i Danmark og er stadig lige begejstret for vores lille land
- Hvis jeg skulle ændre på noget i Danmark, skulle det være mængden af sol, siger 17-årige Saele Prina og strækker sig af velbehag i havestolen i haven på Barløse Mark, hvor han har boet hos Claus Rud Larsen siden august, da han startede i 2. g på Vestfyns Gymnasium.
Endelig er solen og lyset kommet. Det er svært at få Saele til at sige ret meget negativt om Danmark, men skal han nævne noget, så er det vinteren.
- Når jeg ser tilbage på vintertiden, så er det altid den samme rutine, siger han. På flot dansk. Til jul var han nået så langt, at han forstod dansk, og siden februar har han og Claus stort set kun talt dansk med hinanden. Interviewet gennemføres også næsten udelukkende på dansk.
Tingene fungerer
Da Folkebladet mødte Saele første gang, var han meget positiv over sine første indtryk af Danmark, og det har ikke ændret sig. Uden tøven fremhæver han solnedgangene, “systemet”, at tingene fungerer, han mener endda, at alt er perfekt, skolen, byen er altid ren, tingene virker.
- Måske er det fordi I er så få, funderer han.
Sværere bliver det, når man beder ham nævne, hvad han mindst kan lide. Det bliver kun til en enkelt ting:
- Der er ingen unge ude om aftenen. Hvis jeg har fri i Italien, er jeg ikke hjemme. Jeg går ud. Folk er mere sociale der. Vi mødes bare i parken eller på en bar. Her har jeg lavet ting for mig selv, når jeg var hjemme. Men det var værre i vinter, siger Saele, der ellers er meget udadvendt og har fået mange venner i Danmark.
Det er først lige begyndt
Og det er venner, han er sikker på at bevare kontakten med, ligesom han også regner med at komme tilbage og besøge Claus Rud Larsen.
- Jeg håber ikke, at jeg om 20 år ser tilbage og tænker, det var min periode i Danmark, men hellere, at det var der, det startede. Det her er mit andet hjem, siger han.
- Da vi mødte Saele første gang fortalte han, at han var så træt hele tiden, fordi det var så hårdt at være i skole, når han ikke forstod noget af det, der foregik i timerne. Det har selvfølgelig ændret sig, og selv om han understreger, at han ikke er nogen flittig elev, så har han lavet opgaver i matematik og biologi. Han har også prøvet at fortsætte med tysk, som han også har haft i Italien, men det var svært samtidig med, at han skulle lære dansk, fordi de to sprog for ham ligner hinanden så meget.
- For mig har det været tydeligt, hvornår du ikke kunne følge med i skolen. Så kom der pludselig mange billeder fra Italien på Instagram, fortæller Claus Rud Larsen.
Saele rejser hjem 14. juni, før kammeraterne har afsluttet eksaminerne.
Men allerede 30. juli mødes de to igen, når Claus Rud Larsen besøger ham i Italien til byfesten i hans hjemby, hvor man mindes renæssancens hekseafbrændinger.
- Jeg er ikke trist over at skulle hjem, for jeg ved jo, at jeg kommer tilbage, og jeg glæder mig også til at se min familie og venner igen, siger han.
Claus Rud Larsen har prøvet det før. Det er tredje gang på fire år, han tager imod en udvekslingsstudent.
- Det er altid svært, når de rejser. Det skal jo stoppe, men det bliver tomt. Saele fylder meget, han synger og spiller og er en meget ekstrovert person, men det har været et år, jeg ikke ville være foruden, siger han og fortsætter:
- Det er ikke altid uden problemer at åbne sit hjem, men man får så meget igen. Vi oplever vores eget land på en anden måde, fordi de stiller spørgsmål, så det er også et lærerigt år.
Næste år skal der ikke bo udlændinge i hans hjem på helårsbasis, så skal han nemlig ud at rejse og besøge dem alle sammen.
Brug for værtsfamilier
Skulle nogen blandt Folkebladets læsere have lyst til at lægge hus til et ungt menneske fra et andet land, så er der brug for fynske værtsfamilier, skulle vi hilse at sige. I øjeblikket har man to familier i Odense, men skulle gerne op på fem-seks på Fyn.
Claus Rud Larsen er lokal koordinator hos udvekslingsorganisationen Go Study Scandinavia, som er den organisation Saele Prina er kommet til Danmark igennem. Er man interesseret i at blive værtsfamilie, kan man gå ind på organisationens hjemmeside www.goscandinavia.org og læse mere. Man er også velkommen til at kontakte Claus Rud Larsen på tlf. 93 87 60 43. De studerende kommer fra store dele af verden og er på ophold af tre, fem eller 10 måneders varighed.