UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

Ny dansk storfilm på vej!

Assens får atter en filmrolle, denne gang i den nye storfilm ”Befrielsen”, hvor optagelserne i øvrigt er i fuld gang i det fynske land. Hovedlocations finder dog hovedsageligt sted på og omkring Ryslinge Højskole.

Det er FilmFyn og Nordisk Film Production, der står bag den nye danske storfilm ”Befrielsen”, der handler om et af danmarkshistoriens kontroversielle – og mest oversete – kapitler i det 20 århundrede, nemlig håndteringen af de hundredetusinder af tyske flygtninge, der kom til Danmark lige før og efter befrielsen af Danmark i foråret 1945.

Filmen har – som nævnt – titlen ”Befrielsen” og er inspireret af virkelige begivenheder i 1945 og optages on location på og i områderne omkring Ryslinge Højskole på Fyn, hvor der også i virkelighedens verden blev oprettet en interneringslejr for tyske flygtninge i 1945.

Befrielsen er skrevet og instrueret af Anders Walter, som modtog en Oscar i 2014 for kortfilmen Helium, og som nu efter flere års planlægninger er klar med sin første danske spillefilm. 

Filmen har et stort stjernebesat cast og i de bærende roller ses Pilou Asbæk, Katrine Greis-Rosenthal, Ulrich Thomsen og Morten Hee Andersen.

På selve befrielsesdagen den 5. maj – og de efterfølgende dage, mærkede det vestfynske område også til krigens mange flygtninge, idet der blandt andet med tog ankom over tusind østtyske flygtninge til Assens. De blev blandt andet indkvarteret i det tomme svineslagteri, der havde til huse ved Krabbeløkkevej i Assens.

Mødre med spædbørn blev anbragt i de barakker, der lå på den daværende markedsplads på Odensevej ved indkørselen til Assens, som garnisonen fra Tønder og Søgård havde anvendt. Der var samtidig kommet flygtninge til Glamsbjerg og Søndergårde under Erholm. Samtlige flygtninge i politikredsen, cirka 1800, blev underlagt civilforsvaret i Assens, og øvrige flygtninge, blandt andet i landområdet, blev samlet i Frøbjerghallen.

Del denne historie på: