Glemmer du, så husker Lasse og Jørgen fra The Baronets

Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Bøf med bløde løg, historier og pigtrådsmusik fra 1964 (circa) serveres i Hotel Aarup Kro tirsdag 22. oktober

Hvad er bedst: at sidde i kirken og drømme sig hen på kroen eller at sidde på kroen og tænke på vorherre. Denne vittighed, som er ældre end The Baronets – og det siger ikke så lidt – kom jeg i tanke om, da jeg satte mig for at lave lidt forhåndslir om arrangementet på Hotel Aarup Kro, hvor Lasse Helner og Jørgen Nielsen fra den første udgave af The Baronets i 1964, disker op med minder og musik fra dengang verden – inklusive Lasse og Jørgen – var ung endnu.  

Hulemænd i missionshuset 

For det var nemlig sådan, at forløberen for The Baronets,  The Cavemen, som Lasse og Tom ”Trolle” Harvig havde dannet først i 60’erne, fik sin debut i missionshuset Betania i Bredgade.  

– Dengang var der en tirsdagsklub. Og det var en grænseoverskridende oplevelse for flere af os, at man startede møderne med en bøn. Men når vi kom mange nok, gjorde det ikke noget. fortalte Lasse Helner til mig (gengivet fra FS 26. august 2014).   

Og skulle nogen havde glemt det, Lasses voksede op i Aarup – forældrene boede i en villa på Fredensgade, og det var i et kælderrum hos forældrene og hos doktoren i Holmelund, at Lasse og en flok kammerater havde øvelokale.  

Hulemændene havde ikke mange kroner at gøre godt med, så de lavede selv højtalerkabinettet, mens instrumenter var en gang skrab sammen.  

Tom lavede i øvrigt sine første trommer af to udtjente sæbekasser og tørrede svineblærer, som en lokal slagter bidrog med.  

Gåden om navnet 

Tom, Lasse, og Jørgen gik sammen med Kai Aurbo og dannede The Baronets i 1964.  

Hvorfor de valgte at give bandet netop det navn, stod ikke lysende klart, da jeg talte med Lasse og Kai i 2014. 

Kai mente, det var Claes, skorstenfejerens søn, der fandt på navnet. Han stod i øvrigt for Big Ben-ungdomsklub, der arrangerede koncerter på Industrien. 

Lasse havde derimod en ide om, at det var for at lukrere på det kendte engelsk band, som hed the Baron Knights, at de kaldte sig for The Baronets. 

• Dengang var det meget almindeligt, at man tog navne, der lagde sig op af kendte navne, som The Cliffters – fordi det mindede om Cliff Richard og The Drifters, fortalte Lasse. 

Først på året i 1965 deltog The Baronets i Fyns Forum i en udtagelseskonkurrence til Danmarksmesterskaberne i pigtrådsmusik. 

Nalle and the Yankies vandt foran The Centaures, mens The Baronets fik tredjepladsen, som ikke var nok til at komme i finalen.  

Samme år forlod Kai bandet, som til gengæld fik tilgang af Mogens Nielsen fra Assens og Frank Lauridsen fra Odense.  

Gennembrud i 1966 

I 1966 blev The Baronets nummer to ved Fynsmesterskaberne i popmusik og nr. 3 ved Danmarks-mesterskaberne. 

The Baronets gik hurtigt fra at være et godt lokalt band til at komme på alle danske teenagers læber. Baronerne blev også opvarmingsbands for toppen af rocken, som Pink Floyd, The Who, Procol Harum og The Yardbirds.  

The Baronets sagde også ja til at spille i to måneder ved de amerikanske flybaser i Kaiserslautern. 

På forsiden af Ældre Sagens blad 

– Ja, dengang kom vi på forsiden af blade som Vi Unge, Børge og Beat, og hvad de nu hed. I dag har vi lige været på forsiden af Ældre Sagens blad, sagde Lasse, da han og Mathilde gav koncert på Industrien for et par år siden.  

Øretæver i luften 

Da The Baronets skulle til at træde op ikke bare på Fyn, men også Jylland og Fyn, allierede de sig med en kammesjuk fra Kunden i Aarup.  Han havde både en varebil og kørekort. Det var dog nær gået galt, engang bandet skulle spille i København, fortalte Mogens ved en koncert i Kirkegade i Aarup i 2014.  

Kammesjukchaufføren kom til at blinke til højre og dreje til venstre i et københavnsk vejkryds – og kørte ind i en bil, hvis chauffør blev rasende og kaldte ham for en bondekarl. Det slog dog ikke Aarupchaufføren ud, for han rullede vinduet ned og sagde ”Nu klapper du i, ellers vapper jeg dig en på ho’et” og så kørte han ellers videre.  

Lasse i gartnerlære 

Lasse tog i øvrigt ikke den lige vej til at blive professionel musiker. Musikerkarrieren blev nemlig sat på stand-by, da han gik på studenterkursus, og da han kom i gartnerlære, hvor han bl.a. arbejdede i Odense.  

– Alt det, jeg var med til at lave i Odense,  findes ikke mere. Jeg var med til at anlægge et stort parkeringsanlæg med videre ved GASA – som i dag er helt væk. Jeg kan huske, vi såede karse i græsplænen, så den kunne nå at blive grøn til Indenrigsministerens besøg, fortalte Lasse ved førnævnte koncert på Industrien. 

Fuck the Finns 

I 1969 lukkede og slukkede The Baronets, for at blive gendannet i 1975. Det holdt kun i et års tid, og så var det. at Lasse mødte Mathilde. Og sikken en karriere de to har haft – og har.  

Hvis Lasse også fortæller anekdoter fra deres lange liv sammen, kan det meget være den om ”Fuck the Finns”.  

Lasse og Mathilde gav en gang koncert for en skandinavisk forening i New Orleans.  

– Da vi sang ”Fyn er fin”, rejste en svensker sig og sagde: Did you hear, what they sing: Fuck the Finns, (hørte I, hvad de synger: finnerne kan rende os), og hver gang vi kom til omkvædet, skrålede han ”Fuck the Finns”. Der sad en enkelt finne i et hjørne, som vist ikke syntes det var så sjovt, mindedes Lasse.  

Rock med og mod rynker 

Da årtusindeskiftet nærmere sig, var Lasse og musikerkollegerne fra de glade 60’ere begyndt at få hentehår og ølmave, men pigtrådsmusikken lå dog ikke længere væk end i baghovedet, så da den første Rock mod Rynker, blev holdt på Rytmeposten i Odense, fandt sted i 2000, var The Baronets i 1967-udgaven med på scenen. 

– Ja, i begyndelsen kaldte man det rock mod rynker, men det blev til rock med rynker, da man fandt ud af det ikke hjalp, fortalte Lasse til mig i 2014.  

Stemme guitar og snakke 

Lasse er langt fra den eneste gamle musiker (eller hedder det seniormusiker?), som fortæller anekdoter imellem sangene. Det oplagte eksempel er Niels Hausgaard, som Lasse kender udmærket. Men i modsætning til Niels kan Lasse ikke stemme sin guitar samtidig med, at han tager en tur ned ad mindernes boulevard.  

– Jeg sagde engang til Niels om ikke det var for meget med hans stemmen guitar, hvortil han svarede om ikke jeg stemte min for lidt, har Lasse fortalt.  

En aften med musik og to af medlemmerne fra The Baronets, Lasse og Jørgen 

Tirsdag 22. oktober klokken 18 eller 19.30 på Hotel Aarup Kro.  

Klokken 18, hvis man vil havde bøf med bløde løg og en enkelt genstand, som fås for 195 kroner.  

Klokken 19.30, hvis man kun vil deltage i koncerten. Billetpris 75 kr.  

Beløbet betales på mobilepay: 61 44 26 90 (Allan Kristensen).  

Eventuelle usolgte billetter sælges ved indgangen.  

Lions Vissenbjerg-Aarup står bag arrangementet. Entréindtægterne går ubeskåret il Lions humanitære virksomhed.  

 

Singlepladerne  

• Hold On I´m Coming / Please Do Something (1966) 

• Jeg vil bygge en verden /Min Amanda Var Fra Kerteminde (1966) 

• I Can Make It With You / Treat Me Right (1967) 

• You Won´t Believe Me / Little Boy (1967) 

• Here Comes The Sun / Wonderful Day (1968) 

• Roll Over Beethoven / Back on the Road Again (1975) 

Del denne historie på: