Orte Kirke får hjælp til bevarelse af vigtige klenodier
Orte
Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net
Med godt 252.000 kroner kan Orte Kirke få sat gang i et vigtigt restaureringsarbejde, der bevarer ældgamle effekter for eftertiden
I sig selv er Orte Kirke ikke så gammel. Bortset fra tårnet fra 1400-tallet er den bygget i 1848-50, da det på grund af en kraftig befolkningstilvækst blev nødvendigt at udvide den gamle middelalderkirke, der skriver sin historie helt tilbage til 1200. Den blev forlænget med knap 5,5 meter, mens bredden blev øget med tre meter. Det var derfor også nødvendigt at fjerne fire af de fem krydshvælv og erstatte dem med tøndehvælv
Men ikke alt blev smidt ud med murbrokkerne. Der var også dengang øje for at bevare noget af det gamle inventar, som allerede da var flere hundrede år gammelt.
Imidlertid har tidens tand sat sit præg på noget af det, og derfor kan menighedsrådet glæde sig over, at også Nationalmuseet vægter bevarelsen af det middelalderlige inventar højt.
Efter indstilling fra netop Nationalmuseet har kirkeminister Morten Dahlin nemlig besluttet at tildele kirken 252.328 kroner fra ministeriets såkaldte kirkeistandsættelsesordning.
– Det er noget, vi længe har ønsket at få gjort. Nationalmuseet har været på besøg ad flere omgange og har også været begejstret for det, de har set, fortæller sognepræst Susanne Andersen, mens hun viser rundt i kirken, hvor rigtig meget af det gamle inventar er bevaret.
Hun bemærker også, at restaureringen skal ske inden for tre år, ellers bortfalder støtten. Det er besluttet, at arbejdet skal udføres af Steensberg Konservering i Kerteminde.
Der har været to ansøgningsrunder til de statslige midler i år, fordi der ved første runde ikke indkom ansøgninger nok til at udmønte hele den pulje, der var afsat i 2024. Således har nu yderligere otte kirker fået del i puljen og heriblandt altså Orte Kirke, som i øvrigt er den eneste på Fyn.
– Danmarks gamle kirker er en vigtig del af landets kulturarv. Vi møder dem alle, når vi bevæger os rundt i Danmark. Det er vigtigt forsat at vedligeholde og istandsætte kirkerne, så vi passer på og bevarer vores fælles historie og kulturarv til glæde for os alle og kommende generationer, siger kirkeminister Morten Dahlin i en pressemeddelelse.
Det maksimale beløb, man kan modtage er 3,5 mio kroner og højst 35 procent af den samlede udgift til istandsættelsen. I denne anden ansøgningsrunde blev der uddelt i alt godt otte mio. kroner. Ud over beløbet fra Kirkeministeriet, har også Assens Provsti bidraget med et beløb, resten har kirken selv stående i Fyens Stift. Det er penge, som man kan bede om at få frigivet til bestemte formål.
Kirken rummer inventar fra både før og efter Reformationen i 1536. Blandt de ting, Nationalmuseet fremhæver i sin gennemgang er et krucifiks fra anden halvdel af 1200-tallet det ældste, også en bispefigur fra 1425, som siges at afbilde den helgen, kirken blev viet til fremhæves ligesom altertavlen, som rummer flere middelalderlige dele fra både 14- og 1500-tallet. Den øverste del er i øvrigt lavet på Claus Bergs værksted i Odense, som også lavede altertavlen til Vor Frue Kirke i Odense.
Men ikke alt består, hvis det ikke vedligeholdes, og Nationalmuseet konstaterede således allerede for 10 år siden et stort og akut behov for udbedring af skader på altertavlen. Ligeledes er der konstateret skader på prædikestolen, bispefiguren og stoleværkets gavle.