DEN GODE HISTORIE

Assens Kommune

Margit Egdal

tommeruparkiv@gmail.com

Teglværkerne i Assens Kommune

At brænde tegl er en stor kunst. En lidt upåagtet kunst, skønt produktet, murstenene, var/er det vigtigste byggemateriale overhovedet. Mursten er et fantastisk materiale, som kan holde i århundreder. Engang var bondens største ønske en grundmuret gård, og lykken var et grundmuret hus. 

Engang var der ikke langt mellem teglværkerne, hvor teglovnene med de lave tørrelader dukkede op i landskabet. I Assens Kommune har der været omkring 60 teglværker. 

Christian Hansen og Bent Jørgensen, Lilleskov Teglværk, har gennemtravet markerne for at finde spor efter teglværkerne, men der er stadig teglværker, hvor vi ikke kender den nøjagtige beliggenhed. Hvor lå f.eks. teglværket ved Orte Damgård?

De lokalhistoriske arkiver samler historien, og folk fra lokalarkiverne er i fuld gang med at beskrive teglværkerne, for teglværkerne i Assens Kommune skal da have sin egen bog. 

Bogen kommer ikke til at stå alene, den bliver en del af det nationale projekt ”Teglværker i Danmark”. Der er allerede udkommet flere bind, som er redigeret af Torben Anders Vestergaard, antropolog, mag.art., tidligere museumsinspektør ved Cathrinesminde Teglværk, Museum Sønderjylland.

Assens Kommune er om nogen en teglværksegn. Mange teglværker begyndte med ønsket om en ny gård, og var der egnet ler på ens jord, anlagde man et teglværk. Måske rakte produktionen også til omegnen, nogle teglværker udviklede sig til industri. I dag har vi helt specielt både teglværk og teglværksmuseum i kommunen. 

Skulle der endnu findes erindringer om livet på de gamle teglværker, mursten med teglværkets navn eller andet, billeder ikke mindst, som vi kan låne og scanne/fotografere i arkiverne, hører vi meget gerne herom.

Del denne historie på: