UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

Feriekoloni på Næs!

Indtil midten af sidste århundrede var Assens Næs bare en halvø, som endte lidt nord for det nuværende marinatorv, hvor Restaurant ”Maagen” ligger i dag. 

Men det blev der lavet om på efter Anden Verdenskrig, hvor der først opstod et sommerhusområde mod syd samt en campingplads. 

I 1990’erne blev den nordlige del af næsset kunstigt skabt ved at man pumpede materiale ind fra havet. Det var for øvrigt byens daværende borgmester Hans Ole Hansen, der indledningsvis betjente den ene store gravemaskine som ”det første stik”. Det var jo her at Søsportscentret så dagens lys, og i 2004-05 de 36 Næshuse blev bygget. Populært kaldet Toblerone-husene. 

Men der har jo også, før ovenstående fandt sted, været feriekolonier for københavnske skoleelever på Næs, og det var skam en pige, der var født i Assens, der stod bag oprettelsen. Navnet var Eline Hansen, der allerede som 16-årig drog til København og tog en uddannelse som lærer på N. Zahles privatlærerindekursus, hvor hun for øvrigt tidligt blev optaget af kvindesagen. 

Historien fortæller, at hun senere blev formand for Københavns Kommunelærerindeforening, og som tak for hendes store indsats for køkkenskolelærerinderne fik en lønforhøjelse. I 1908 indsamlede kolleger penge til en fond, der oprettede en feriekoloni for københavnske skolepiger ved Eline Hansens fødeby Assens. Hun blev bestyrer for fonden og tilbragte altid sine ferier i de kommende år sammen med skolepigerne.

Og hvad blev der så af feriekolonien på Næs, der gennem mange år havde givet de københavnske skolepiger så mange gode sommerminder. 

Jo, manglen på ligge- og gæstepladser for lystsejlernes både op gennem 60èrne havde jo ført til, at Assens Kommune i 1972 begyndte at anlægge en lystbådehavn i det såkaldte Krabbeløkken, i første omgang med tre broer. Senere kom der jo flere til. Og i den forbindelse fik sejlklubben mulighed for i en femårig periode at disponere over den nedlagte feriekoloni på Næs.

Samtidig blev det så slutningen på et sommerferieparadis i Assens for mange københavnske skolepiger. I 1960’erne og 70érne dalede koloniinteressen, måske fordi velfærden steg. Men siden har man læst, blandt andet i 2016, at næsten 4.000 københavnske skolebørn var af sted på et af de i alt 100 kolonihold, der drog ud i sommerlandet. Men på Næs i Assens var det slut. 

Del denne historie på: