Fisketrappe, mølledam og elværk

Tanderup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Man behøver ikke tage til Norge, Sverige eller for den sags skyld Niagara Falls for at få en ide om den kraft, der ligger i vand, som falder ned. 

Det kan man nemlig få en fornemmelse af ved fx fisketrappen ved Brende Mølle, hvor man kan se og høre vandet fosse ned gennem en række menneskeskabte plateauer. Det har man i øvrigt kunne gøre siden 1500-tallet, da man begyndte at udnytte vandkraften fra mølledammen, først af Brende Mølle til at male korn og siden 1912 af et elværk, der producerede strøm. 

Mølledammen blev i 1990 genoprettet som vådområde med omløb og fisketrappe, sådan at dyrelivet kunne få fri passage gennem området samtidig med at stemmeværket og mølledammen blev bevaret. 

Det var Brende Mølle Fonden, stiftet i 1990, som anlagde fisketrappen, møllebækken og stisystemet ved naturområdet. Fonden ejer den største del af naturområdet. 

I genopretningsprojektet lå et ønske om at bevare stemmeværket, en dæmning, der opstemmer vandet for at opmagasinere – i mølledammen – og kontrollere tilførslen af vand, sådan at vandet kan passere gennem en eller flere åbninger. Omkostningen ved et stemmeværk er, at det forhindrer dyrelivets fri passage.

Der er ikke offentlig adgang til det tidligere elværk, men ved at gå rundt om bygningerne får man en fornemmelse af et værk, der kan mere end producere strøm til 100 malkemaskiner, selv om Fynsværket er er mange gange større. 

A/S Gelsted Bygningsindustri, der er en virksomhed i VELUX Gruppen, overtog Brende Mølle elværk i 1984, og bygningerne er siden blevet restaureret med respekt for det oprindelige udseende. 

Der er adskillige parkeringspladser ved det tidligere elværk, og der er stier samt borde og bænke. 

Terrænet er kuperet, så man kan snildt få pulsen i vejret, når man går på stierne, som i øvrigt ikke er for gangbesværede

Brende Mølle og Fisketrappe ligger på Tanderupvej 32, tæt på Tanderup, ca. 4,5 km. fra Brende Ås udløb i Lillebælt. 

De (næsten) gratis glæder

”De (næsten) gratis glæder er overskriften på en række artikler, som Folkebladet med ujævne mellemrum vil sætte i avisen. 

Artiklerne vil i ord og billeder fortælle om et besøgsmål i vores nærområde, det være sig i Assens Kommune eller i en af vore nabokommuner.

Med (næsten) gratis menes, at det enten er ganske gratis at besøge lokaliteten, eller at entreen er yderst beskeden. 

Del denne historie på: