Assensbanen indviet for 140 år siden

Tommerup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Udstilling i Lokalhistorisk Arkiv, Tommerup

Den 18. februar 1881 sagde regeringen ja til at anlægge en jernbane mellem Tommerup og Assens. 

Godt tre år senere, den 31. maj 1884 blev den 29.2 km lange strækning indviet. Med andre ord for 140 år siden. Det har fået Tommerup Lokalarkiv, som holder til i den tidligere rytterskole i Brylle, Ryttergade 3, at lave en udstilling, som består af flere plancher og fire uniformer. 

Lokalhistorikerne har fortalt historien med hovedvægten lagt på deres ende af jernbanelinjen. 

Gennem ord og billeder får man indtryk af, hvilken stor arbejdsplads en station dengang kunne være. Noget som er svært at fornemme, i dag hvor Tommerup som de fleste i dag er ubemandede. 

I de første år var der tre daglige afgange i hver retning, senere kom endnu en til. 

Persontrafikken stoppede i 1966, mens godstrafikken fortsatte indtil 1980. 

I modsætning til så mange andre nedlagte jernbanestrækninger er skinnerne blevet i jorden, og derfor kan Lilleskov Teglværk tilbyde ikke alt for strabadserende ture på skinnecykel, noget som adskillige tusinde benytter sig af hvert år. 

Toget gjorde i sin tid adskillige stop undervejs på strækningen:  Tommerup Station, Knarreborg Station, Kivsmose Trinbræt, Nårup Station, Holtegaard Trinbræt, Glamsbjerg Station, Koppenbjerg Trinbræt, Flemløse Station, Høed Trinbræt, Ebberup Station, Kærum Trinbræt og Assens Station.  Så en passager, der dengang skulle med på hele turen, har nok med fordel kunnet tage madpakke med. 

Udstillingen kan ses hver mandag i arkivets åbningstid, mandag kl. 9-12. 

Kilde: Danskejernbaner.dk

Del denne historie på: