-Man skylder jo at give lidt tilbage til byen
Assens
Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net
Fredag modtog Jørgen Strøjer Hansen Willemoesprisen især for at have været med til at udvikle området omkring Plums trælade til et nyt boligkvarter og for den seneste investering i den gamle sukkerfabrik.
Hvis nogen troede, at Jørgen Strøjer Hansen havde ført en tilbagelænet tilværelse, siden han for godt et år siden afhændede Strøjer Tegl efter i fem generationer at have været i Strøjer-familiens eje til den store østrigske Wienerberger-koncern, så kan de godt tro om. Iværksættergenet kommer man ikke sådan lige af med.
Egentlig var sønnerne kørt i stilling til at føre teglværket videre.
– Men der kom corona og efter det en energikrise, der gjorde, at energipriserne blev 20 gange så høje som hidtil. Jeg vil ikke sige, jeg har det godt, men jeg har det ok med, at drengene kan klare sig selv, og vi fik det solgt godt, mens det var på toppen, men det er trist at alt skal være så stort, siger han.
Assens skal være mere synlig
Seneste initiativ fra den driftige erhvervsmand er overtagelsen af østfløjen af den gamle sukkerfabrik, som han har investeret i sammen med murermester Palle Johansen og Jim Lyngvild, efter at borgmesteren havde prikket lidt til ham. Drømmen er, at her skal være en slags kuntsmuseum.
– Vi vil gerne bruge den til forskellige udstillinger og måske også flytte nogle af bilerne herned, siger Jørgen Strøjer, det sidste med henvisning til Strøjer Samlingen, der omfatter ikke færre end 110 spektakulære biler, og som årligt besøges af 10.-15.000 mennesker.
Af andre muligheder nævner han flere med oprindelse i Assens-området: Designer Verner Panton og kunstner Peder Brandes, der i øvrigt er fætter til Jørgen Strøjer, og allerede har vist interesse for at udstille der, og måske Montana, der har hjemme i Haarby.
– Vi vil gerne hjælpe Assens med at blive mere synlig og lidt mere inspirerende. Vi mangler et kunstmuseum, slår Jørgen Strøjer Hansen fast.
Nye boliger på gammel industrigrund
Udstillingsprojektet, der åbner for offentligheden 18. maj, er ikke det første Jørgen Strøjer Hansen og Palle Johansen har kastet sig over i fællesskab. I flere år har de samarbejdet om at udvikle området omkring den fredede Plums Trælade, til et helt nyt boligkvarter.
Det hele lå tomt i 10 år, efter at fabrikken flyttede ud af byen. Flere viste gennem årene interesse for det, men mere blev det ikke til, før makkerparret slog til. Fabriksområdet med træladen fik de for en krone, fortæller Jørgen Strøjer, mens de betalte “en rimelig god pris” for den gamle købmandsgård “Plums Gård”, der i dag huser en boghandel, et par lejligheder, Fyens Stiftstidendes og LokalAvisens redaktion samt en skænkestue.
I dag er området omkring træladen tæt på færdigt som et nyt boligkvarter i Assens, og ejerens håb er at kunne skabe aktiviteter i og omkring den gamle fredede bygning.
– Vi låner den gerne ud til folk med gode ideer, siger Jørgen Strøjer Hansen og nævner, at der er aktuelle planer om at lave noget i træladen i forbindelse med Æblefestivalen i oktober.
“Kun en skoledreng”
Netop for udviklingen af Plum-grunden og for overtagelsen af den gamle sukkerfabriks østfløj fik Jørgen Strøjer fredag i sidste uge Willemoesprisen.
“Med overtagelsen af den gamle sukkerfabriks østfløj, går Jørgen Strøjer endnu engang foran med et godt eksempel og viser, at han er i besiddelse af et stort gåpåmod og ikke bange for udfordringer, selv når de ved første øjeblik virker umulige. Jørgen Strøjer viser i den forbindelse også et originalt organisationstalent, som blandt andet kommer til udtryk gennem hans valg af samarbejdspartnere”, lyder det blandt andet i begrundelsen for prisen.
Selv fremhæver Jørgen Strøjer også samarbejdspartneren Palle Johansen.
– Jeg ser prisen som en anerkendelse, og jeg er også stolt af det. Men det kom lidt bag på mig, at jeg fik prisen. Palle har gjort det største stykke arbejde – men han er jo kun en skoleknægt, som jeg plejer at sige til ham, siger prismodtageren med et smil.
Bliver havnen det næste?
Der mangler endnu lidt, før projektet på Plum-grunden er gennemført. Den gamle såkaldte “jernlade” er bortset fra træladen den sidste af de oprindelige bygninger på grunden, de to endnu ikke har gjort noget ved.
– Hvis vi bare kan få lov, kan vi rive den ned på kort tid, siger Jørgen Strøjer Hansen. Her hentyder han til, at der endnu ikke er helt enighed om, hvordan den nye bygning skal se ud.
– Der skal være økonomi i det, men vi skal ikke tjene en masse penge på det. Vi har forståelse for, at det skal ligne det, der var, og her ønsker kommunen, at den nye bygning skal opføres med mansardtag, men der er også grænser for, hvad man kan tage i husleje i Assens, siger han.
Lidt nemmere går det nok, når han sammen med Palle Johansen også tager fat på Plums gamle kontorbygninger for også at omdanne dem til boligformål.
Og man fornemmer at årets modtager af Willemoesprisen heller ikke med det projekt er færdig med at få ting til at ske i Assens. For som han siger: “Havnen ser jo forfærdelig ud, som den er nu”…