Mægleren skal have råstyrke, når det er nødvendigt at sælge slægtsgården
Nybolig Landbrug Gørtz og Jespersen har eksisteret i 20 år og melder om fremgang på tre felter
De store følelser kan komme i klemme, når en landmand må erkende, at driften af hans gård ikke er rentabel, og at det derfor er nødvendigt at få solgt gården.
– Folk kan være ramt på deres stolthed, navnlig når deres gård har været i familiens eje i 7-8 generationer, fortæller Dan Gørtz, der sammen med Palle Jespersen ejer Nybolig Landbrug Gørtz & Jespersen.
– At gennemføre sådan et ufrivilligt salg kræver også menneskelig råstyrke hos mægleren, siger Dan Gørtz og pointerer, at sælgeren som regel får det bedre, når slægtsgården har fået ny ejer.
– Hvis gælden overstiger værdien af gården, kan man typisk ikke tænke på andet, men når man har fået solgt sin gård, kan man komme videre, siger Dan.
Ufrivillige salg har fyldt en del hos Nybolig Landbrug Gørtz & Jespersen, for det har taget 10-15 år at få ryddet op efter finanskrisen, som var hård ved dansk landbrug.
Når netop det ufrivillige salg kan være en stor belastning for sælgeren, skyldes det også liggetiden.
– Der kan gå uger, men også år i nogle tilfælde. Men den gennemsnitlige liggetid, vil jeg sige, er omkring 6-12 måneder, fortæller Dan.
Fingeren på pulsen
– Det er først nu, at vi kan tale om normale tider inden for dansk landbrug, mener Dan, som uden at prale, kan siges at have fingeren på pulsen. Lige som medejeren og de øvrige medarbejdere.
– Her på kontoret er vi tre, som er omkring 60 år og en enkelt der er 15 år yngre, så vi har stor erfaring og et godt netværk, når det gælder banker, landbrugsrådgivning og ejendomsinspektører, siger Dan.
Firmaet har også allieret sig med tre-fire ejendomsmæglere, der har base i Sorø. Videre har virksomheden udstillingslokaler i Kolding.
Rørvig og Nykøbing F
En af vore mæglere bor i Rørvig, en anden i Nykøbing Falster, så vi har et stort lokalt kendskab til det meste af Danmark. Kun i dele af Vestjylland og Vendsyssel er vi ikke stærke, siger Dan.
Bondesøn
Selv er han vokset op på en bondegård og har i 40 år haft en gård med hobbylandbrug i Gl. Aarup. Den har familien netop afhændet til fordel for et lille hus i Skovkrogen og et sommerhus.
– Nogle mennesker har store haver. Vores have var på 7 hektar, så det var en meget stor have. Og det blev for meget. Vi vil have mere tid til familien, siger Dan Gørtz.
Landbruget og landbrugsforhold har altid fyldt meget hos Dan.
– Jeg kan godt lide landmænd. De forstår at kæmpe for deres sag.
Selv fravalgte Dan at blive fuldtidslandmand, i stedet arbejdede han i bankverden, indtil han overtog Nybolig Landbrug, som har rødder tilbage til 1969 og blev ejet af Jørgen P. Johansen. Dengang var det et firma centreret omkring Odense.
Måske er det derfor, at Dan Gørtz har fingeren på pulsen, når det gælder dansk gartneri.
– To tredjedel af gartnerierne lå omkring Odense, og jeg plejer at sige, at jeg kender samtlige gartnerier på Fyn. Gartnerierhvervet har haft og har det hårdt. Ja, jeg tror at det mere eller mindre er under afvikling. Heldigt nok har mange gartnerier omkring Odense kunnet få mange penge for deres jord, fordi der været stor interesse for at bygge boliger tæt på Odense. Gartnerier fylder ikke meget i vores forretning, siger Dan Gørtz.
Omfattende netværk
Det gør landbrug – og landbrug fra store dele af landet, hvis ejere i stigende omfang har valgt at sætte Nybolig Landbrug Gørtz & Jespersen.
– Det er fordi man ved, at vi har et stort netværk inden for landbruget, og jeg tror faktisk at vi dag er det største ejendomsmæglerfirma for landbrug i Danmark, siger Dan, der glæder sig over, at firmaet vækster.
– Både omsætning og indtjening stiger, og vi bliver også flere ansatte.
Investeringsaktiv
Kundekredsen spænder vidt
En tredjedel af køberne kommer uden for landbruget. Det kan være enkeltpersoner eller firmaer, som ser landbrugsjord som et investeringsaktiv, siger Dan.
En pæn del af Dan og Co.s kunder kommer fra Nordtyskland og Holland.
– Landbrugsjorden faldt ca. 30 procent i værdi under finanskrisen. Det samme skete ikke i Nordtyskland og Holland, så landbrugsjord har altså været billig i Danmark og det mærker vi stadig et efterslæb af.
Hollandske bønder med mange penge
– På det seneste tilbyder den hollandske stat store summer til landbrugere, som vil skille sig af med deres landbrugsjord – og det gør staten for at få sænket co2-udledningen. Det betyder, at en del hollandske bønder har mange penge at købe landbrug for, siger Dan.
I Danmark er ejendomsmæglermarkedet unikt på den måde, at mægleren som udgangspunkt er sælgerens mand. Sådan er det ikke i fx Nordtyskland og Holland.
– Der har man mæglere, som varetager køber-interesser, og det er sådanne mæglere, som kontakter os, fortæller Dan.
Når man som Nybolig Landbrug Gørtz og Jespersen har domicil i Aarup, men sælger landbrug fra det meste af Danmark og til kunder, der både kommer fra ind- og udland, giver det sig selv, at kun en mindre del af omsætningen er lokal.
– Jeg tror at under 5 pct. af vores omsætning stammer fra Assens Kommune, siger Dan.
Glad for central placering
Placeringen i den nordlige del af Assens Kommune har Dan kun godt at sige om.
– Vi ligger centralt i Danmark og har ca. lige langt uanset om vi skal til Jylland eller Sjælland, siger Dan.
Alt det og meget mere vil Dan kunne uddybe, når Nybolig Landbrug Gørtz & Jespersen holder åbent hus fredag 17. maj klokken 13-16 i Bredgade 20.