– Folk er vilde med linoleumssnit

Aarup

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Karin Harbo Juli har stor succes med workshops i linoleumstryk og holder nu også åben café en gang om ugen.

Linoleumstryk er i den grad blevet et hit. Det mærker Karin Harbo Jull på den store efterspørgsel efter workshops i hendes atelier og værksted på Bredgade 16 i Aarup, og hun mærkede det også, da folk flokkedes om hendes bod til Aarup medborgerdage.

Jeg tror, hele Aarup har været her, og folk kommer fra hele landet, virksomheder laver udflugter, der kommer venindegrupper, lærerne fra Aarupskolen har været her og snart får jeg også besøg af en ren mandegruppe, fortæller Karin Harbo Jull, mens hun viser rundt i værksted og galleriet, hvor hun udstiller sine egne arbejder.

– Det er så hyggeligt. Der er altid nogle, der bliver bidt af det, fortæller hun og har bemærket, at det tit er dem, der også strikker.

Præsten gav sparket

Det er tre år siden, Karin Harbo Jull flyttede til Aarup fra Odense. Dengang dækkede hun de store vinduer ud mod Bredgade til med gardiner, sine kunstneriske udfoldelser holdt hun mest for sig selv.

Det blev præsten, Rikke Steen Knudsen, der gav hende sparket til det mere udadvendte virke.

– Det var, da vi skulle giftes, og hun kom her til en samtale. Da hun gik, sagde hun, at vi skulle at få fjernet de gardiner, for Aarup trængte til noget at se på. Og når nu præsten sagde det, måtte vi hellere gøre det, siger Karin Harbo Jull med et smil.

Siden har der i mere end en forstand været tryk på. Workshoppene blev også til ved lidt af en tilfældighed. En var faldet over Karin Harbo Jull på Instagram og spurgte, om hun holdt workshops, for så ville hun komme med nogle veninder, og sådan blev det.

Og siden er det gået slag i slag.

Hele familien med

– Det er blevet et helt familieforetagende, konstaterer Karin Harbo Jull.

Seneste tiltag er kafeen. Hver torsdag klokken 18-21.30 er der café med kaffe og kager til særdeles konkurrencedygtige priser, og har man lyst til at afprøve sin kunnen ud i linoleumstryk, står et bord med diverse rekvisitter til fri afbenyttelse, vil man gå lidt mere avanceret til værks er der også mulighed for det, så koster det 75 kroner. 

Caféen er et lille projekt hun har med sin søn, snart 14-årige Tommy.

– Da han var lille drømte han om, at vi skulle have en vintagebutik sammen, den skulle være for børn og med et lille hjørne til voksne, fortæller hun. Det blev i stedet til caféen, hvor Tommy hver torsdag langer kaffe og kage over disken. Ja i det hele taget er stedet blevet et familieforetagende. Karins mand Robert Jull deltager i alt det praktiske, og hendes steddatter, der er kunstmaler, assisterer, når der er workshop.

Offentlig strikkeklub

Karin Harbo Jull har set mange gallerier, som kan virke stive og utilnærmelige. Hun vil gerne have, at hendes sted er alt andet. Et sted, man får lyst til at gå ind.

– Jeg håber, det bliver et sted, man har lyst til at tage sit strikketøj eller noget andet kreativt med, en slags offentlig strikkeklub, siger hun og understreger, at man også bare kan komme for at hygge sig over en kop kaffe.

Hjerteslag på tryk

Hun er oprindelig uddannet beklædningsdesigner med andet speciale i grafisk design.  I hendes værker er der imidlertid også hentet inspiration fra et helt andet erhverv. Et billede, som mange nok vil tolke som silhuetten af en by, kalder hun “Heartbeat”, fordi det i virkeligheden zoomer ind på et hjertekardiogram, og andre motiver er med udgangspunkt i knogler, fortæller hun. Når hun ikke arbejder i sit værksted har hun nemlig “verdens bedste job” som fysioterapeut på Svendborg Sygehus. I dag er hun gået på deltid for at få tid til sit nye projekt og sine kunstneriske udfoldelser.

– Men jeg synes også, det  giver noget til kunsten, at jeg ikke er økonomisk afhængig af den og derfor ikke behøver tænke kommercielt, siger hun.

I øjeblikket kan Karin Harbo Julls værker også opleves i Galleriet på Industrien, og næste efterår vil man ligefrem kunne klæde sig i dem. Tøjmærket Fransa sender til den tid en kollektion på markedet med hendes tryk på. Også de fandt hende i øvrigt på Instagram.

Del denne historie på: