DEN GODE HISTORIE

Haarby

Haarby Lokalhistoriske Arkiv, 

Hans Chr. Pedersen

Haarby Skole 1952

Haarby Skole kan i disse uger markere, at den har eksisteret i 70 år, og at den blev tegnet af den verdensberømte arkitekt Arne Jacobsen, som dermed satte Haarby på landkortet med et modernistisk og funktionelt skolebyggeri.

Ved åbningen den 30. september 1952 fik byen en skole, der skilte sig markant ud fra tidens almindelige skolebyggeri.

Arne Jacobsen, som allerede i 1937 havde vundet konkurrencen om Aarhus´ nye rådhus, havde ad omveje hørt, at der var planer om bygningen af den nye skole i Haarby. Han rejste selv hertil og tilbød sin hjælp, og det fremsynede sogneråd med Chresten Johannesen i spidsen tog imod hans tilbud.

Det var kun i boligministeriet, at man var lidt kede af placeringen i Haarby og ikke 20 km uden for København, hvor den nemt kunne fremvises for udlændinge”. – Så sensationel var den af Arne Jacobsen tegnede nye centralskole i Haarby.

Ved skolens indvielse den 30. september 1952 udtalte Stiftamtmand Høirup bl.a. i sin tale: ”det er pinedød godt”, og sognerådsformand Chresten Johannesen fremhævede det værdifulde i, at Haarbys forældre ikke behøvede at sende deres børn til byerne, men nu kunne lade dem tage eksamen i deres eget sogn.

Afgangsholdet og lærere ved den smukke trappe i aulaen

Indvielsesdagen i 1952 startede om formiddagen med en festlig march gennem byen fra den tidligere skole (nu Sundhedscenter) til den nyopførte centralskole. Der deltog 204 strålende glade børn efterfulgt af deres mindst lige så begejstrede lærer og sogneråds- og skolekommissionsmedlemmer.

Her blev de funklende nye små borde og stole taget i besiddelse. – Og snart efter blev dynger af basser og kasser med sodavand i massevis båret ind, og under heftig gumlen og drikken så børnene sig med store øjne om i al den herlighed, der er et strålende eksempel på moderne dansk skolebyggeri – og nu er deres.

Det kom til at koste sognet 1,5 millioner kroner at opføre skolen. Det var en halv million kroner mere, end der var budgetteret, men de kritiske røster blandt borgerne forstummede, da de først så, hvor unikt et arkitektonisk bygningsværk og hvor mange rige detaljer den kendte designer og arkitekt havde beriget skolen med.

Det er en virkelig smuk skole, som var skabt og tanken var ædel: ”Smukke skoler skaber mere engagerede elever”.

Del denne historie på: